Ζήτω η τρέλα

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το φιλικό της ΑΕΚ με τη Βίγκρι Σουβάλκι, που ήταν η δεύτερη είδηση της χθεσινής μέρας μετά τη διάψευση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ στον τεχνικό της διευθυντή, που έγραψε μία ακόμα κιτρινόμαυρη σελίδα στην ιστορία της ροκ.

Ζήτω η τρέλα

Τα φιλικά προετοιμασίας και ειδικά αυτά όπως το χθεσινό της ΑΕΚ με την Βίγκρι Σουβάλκι (και γενικά με τους φετινούς αδύναμους αντιπάλους της «Ένωσης») προσφέρονται για συμπεράσματα μόνο για τον προπονητή, αφού όλα τα υπόλοιπα -μαζί και το σκορ- περνάνε σε δεύτερη μοίρα και δεν περιλαμβάνουν και τόση πολλή ουσία.

Ο Κετσπάγια στις δηλώσεις του είπε ότι κρατάει και κάποια θετικά πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι η ομάδα του δεν δέχεται γκολ, παρότι σε ορισμένες φάσεις υπήρξαν κάποια… κρούσματα χαλαρότητας έξω από την περιοχή και πήραν κάποια σουτ (που δεν θα έπρεπε) οι Πολωνοί.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ματς με τη Βίγκρι Σουβάλκι με τον Τιμούρ Κετσπάγια να τσεκάρει τη λειτουργία της ομάδας με Βάργκας, Μάνταλο και Μπακασέτα στην τριάδα πίσω από τον προωθημένο Αραβίδη και τον τεχνικό της «Ένωσης» να κάνει κάποιες αλλαγές σε σχέση με την αρχική ενδεκάδα των πρώτων φιλικών.

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ στο δημιουργικό κομμάτι δεν τα πήγε το ίδιο καλά με το πρώτο ημίχρονο απέναντι στην Κορόνα Κίελτσε. Το Σάββατο έβγαλε 4-5 καθαρές φάσεις στο πρώτο μέρος, ενώ στο χθεσινό ματς μέτρησε ελάχιστες τελικές και με μικρό βαθμό επικινδυνότητας για τον αντίπαλο. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η καλύτερη φάση της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σουτ του Μπακασέτα έξω από την περιοχή στο 12ο λεπτό.

ΒΡΗΚΕ ΓΚΟΛ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Κετσπάγια έκανε κάποιες αλλαγές οι οποίες έκαναν λίγο πιο ευέλικτη την ΑΕΚ αφού… έλαβαν χώρα και μερικοί συνδυασμοί οι οποίοι στο πρώτο μέρος ήταν λιγότεροι. Ο Μπαρμπόσα ήταν σχεδόν σε οτιδήποτε σοβαρό έκαναν οι «κιτρινόμαυροι» στο δημιουργικό κομμάτι. Στο 57’ έκανε την πρώτη τελική της «Ένωσης» στο β’ μέρος, στο 60’ με ένα πολύ ωραίο τακουνάκι πέρασε τη μπάλα στον Πέκχαρτ δημιουργώντας κίνδυνο για την άμυνα της Βίγκρι και στο 72’ εκτέλεσε το κόρνερ στο κεφάλι του Λαμπρόπουλου ο οποίος άνοιξε το σκορ και έδωσε στην ΑΕΚ μια νίκη, η οποία δε λέει και τίποτα, είναι όμως έστω και ένα λιθαράκι στο να χτίσει η ομάδα μια ψυχολογία.

Η έκπληξη του ματς ήταν ότι ο Κετσπάγια πέρασε τελικά στον αγώνα τον Τόμας Πέκχαρτ ο οποίος στην προπόνηση της δευτέρας είχε κάποιες ενοχλήσεις και αποχώρησε, ωστόσο η κατάστασή του δεν δείχνει να είχε κάτι σοβαρό. Μάλιστα ο Τσέχος έχασε και πέναλτι μετά το 1-0, αφού αστόχησε σε πρώτο χρόνο και δεν κατάφερε να το σώσει ούτε σε δεύτερο.

Όπως είναι αντιληπτό, αυτή τη στιγμή μικρότερη σημασία από τα φιλικά έχουν οι προσθήκες που πρόκειται να γίνουν, αφού η ΑΕΚ «φωνάζει» ότι χρειάζεται ενίσχυση σε ορισμένες θέσεις -κυρίως- ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση των Κορδέρο-Ζουκουλίνι οι «κιτρινόμαυροι» δεν πήραν ακόμα χαφ, ο Κετσπάγια δεν έχει στη διάθεσή του τον φορ που θα αποκτηθεί σίγουρα, ενώ εκκρεμεί και το θέμα του εξτρέμ μετά το ναυάγιο στην υπόθεση του Τσαβαρία.

Έγραψε ιστορία με τη διάψευση

Βέβαια, η χθεσινή τροπή που πήραν τα πράγματα με τη διάψευση της ΑΕΚ στον Μιλοβάνοβιτς, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό ως προς τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Η ΠΑΕ άδειασε τον τεχνικό της διευθυντή γράφοντας άλλη μία κιτρινόμαυρη σελίδα στην ιστορία της ροκ και απλά επισημοποίησε τη ρήξη που εδώ και αρκετό καιρό συμβαίνει σε καθημερινό επίπεδο:

Δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Μιλοβάνοβιτς κάποιες υποθέσεις, για τον τρόπο που τις επικοινώνησε και -πιθανόν- για κάτι δηλώσεις που είχε κάνει στην πατρίδα του μερικές μέρες μετά τον νικηφόρο αγώνα πρωταθλήματος στην Καλογρέζα με τον Ολυμπιακό. Αποκορύφωμα της όλης ιστορίας η ενημέρωση στους δημοσιογράφους για τον Σαμάκ, ενώ η διοίκηση και ο προπονητής είχαν αποφασίσει νωρίτερα αρνητικά για την περίπτωσή του.

Όλα δείχνουν ότι η σχέση Μιλοβάνοβιτς-ΑΕΚ δεν θα έχει και μεγάλη ζωή και πλέον φαίνεται πως απομένει να γνωστοποιηθεί μόνο η χρονική καμπή στην οποία θα γίνει αυτό. Το θέμα είναι τι κόστος θα έχει όλη αυτή η ιστορία στον ήδη ταλαιπωρημένο αγωνιστικό σχεδιασμό. Εκεί, δηλαδή, που η ΑΕΚ ψάχνει επί δύο χρόνια έναν φορ και έναν εξτρέμ και τη μία προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι θα συνεισφέρει στο σκοράρισμα ο «Χ» Χρύσανθος θα συνεισφέρει στο σκοράρισμα και πως ο Βάργκας είναι ο… Ζούλιο Σέζαρ.

Ευθύνη ο Μιλοβάνοβιτς σαφώς και έχει σοβαρότατη, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός υπαίτιος για τις αστοχίες της ΑΕΚ στο μεταγραφικό παζάρι. Και σε κάθε περίπτωση οι "κιτρινόμαυροι" θα πρέπει να βρουν έναν τεχνικό διευθυντή συμβατό στο πλάνο τους. Δεν είναι και εύκολο πράγμα αυτό δεδομένης της μαζεμένης κατάστασης (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) στο οικονομικό σκέλος. Σιμόες, Γιόχανσον, Ντίντακ, Γκάλο και με τα λεφτά που ψάχνει η ΑΕΚ δεν έρχονται κάθε μέρα. Έφερε βέβαια και τους... Αρθοχρύσανθους, όμως το γεγονός ότι περπάτησε στο σωστό μονοπάτι για ένα φεγγάρι, δεν είναι και μικρό πράγμα αν υπολογίσουμε και τα διαθέσιμα χρήματα που είχε για να κινηθεί στο παζάρι. Ήταν όμως και κομμάτι της δυσλειτουργίας ο Σέρβος, όπως και να το δει κανείς, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Από την άλλη στην ΑΕΚ υπάρχει και άλλο πρόσωπο με δυνατότητες σε ότι αφορά τα μεταγραφικά. Ο Άλεξ Ντε Μπαρτόλο, που έφερε καλούς Αργεντίνους ποδοσφαιριστές σε μικρότερες ομάδες. Το θέμα είναι τι θέλει η ίδια η ΑΕΚ να κάνει με τους ανθρώπους που τρέχουν το μεταγραφικό. Γιατί αν π.χ. έφερε τον Ντε Μπαρτόλο (εξασφαλίζοντας καλή άκρη στην Αργεντινή) και δεν πολυψήνεται με τους λάτιν, τότε πιάσ' το αυγό και κούρευ' το.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια να αδικείται η βάση που έχτισε το προηγούμενο διάστημα η ΑΕΚ. Έγιναν και καλές προσθήκες φέτος στη φετινή ομάδα, όπως ο Μπάρκας, ο Μπακασέτας και ο Τσιγκρίνσκι αναλόγως της κατάστασης που θα βρεθεί. Έγιναν (ή γίνονται) και προσθήκες-δύσκολα στοιχήματα. Όπως ο Ντίας που ενώ έχει παρουσία σε σοβαρές ομάδες αλλά ήρθε από μικρομεσαία ομάδα της Ουρουγουάης ή ο -κατά πάσα πιθανότητα- Μπελκαρουί με θητεία στα πρωταθλήματα της Αλγερίας, της Τυνησίας και με ντεμπούτο πριν ένα εξάμηνο στην Ευρώπη με όχι και τόσο καλούς αριθμούς στη Νασιονάλ Μαδέιρα από την οποία έμεινε ελεύθερος.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΔΙΩΧΝΕ ΜΙΛΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Η σούμα θα δείξει στο τέλος αν είναι θετική ή αρνητική, από το αποτέλεσμα. Σε πρώτη φάση πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καλά. Υπάρχει ασυνεννοησία, ενασχόληση με περιπτώσεις που δεν θα μπορούσαν καν να είναι στο target group της ΑΕΚ και αναποτελεσματικότητα. Πάντως, ακόμα και ο Μιλοβάνοβιτς να φύγει (που το φυσιολογικό θα ήταν να αποτελέσει παρελθόν πριν τη διάψευση) το πρόβλημα δεν λύνεται και εξακολουθεί να παραμένει ίδιο, όπως και τα κενά της ΑΕΚ. Αυτή είναι και η ουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η ΑΕΚ διέψευσε τον Μιλοβάνοβιτς για Σαμάκ!
Πάει για Σαμάκ η ΑΕΚ
Συνεχίζει να χτίζει εν αναμονή των νέων... υλικών

News 24/7

24MEDIA NETWORK