Άλλη ΑΕΚ με Λάζαρο!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη φιλική νίκη της ΑΕΚ επί της Ανόρθωσης στην Κύπρο και για το ντεμπούτο των Τζολέον Λέσκοτ και Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου με τα κιτρινόμαυρα.

Άλλη ΑΕΚ με Λάζαρο!

Με την ευχή ότι αυτή η πρόβα τζενεράλε (η 11η) θα είναι και η τελευταία πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα το τεστ με την Ανόρθωση. Οι Κύπριοι που έχουν αρχίσει ήδη το πρωτάθλημα δεν δυσκόλεψαν την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια, η οποία έδειξε πολύ καλό πρόσωπο, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο.

ΚΑΛΟ 20ΛΕΠΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της ΑΕΚ με την Ανόρθωση οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν δυνατά στο ματς και είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Σε αυτό προφανώς έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η «Ένωση» πήρε κεφάλι στο σκορ από πολύ νωρίς (στο 2’ με αυτογκόλ μετά από σέντρα του Ντίντακ και εμπλοκή στη φάση του Πέκχαρτ).

Οι «κιτρινόμαυροι» κυκλοφόρησαν καλά τη μπάλα στο πρώτο 20λεπτο, η Ανόρθωση περίμενε στο μισό της γήπεδο, αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να βρουν τις φάσεις μέσα στην περιοχή της κυπριακής ομάδας. Πριν από τη λήξη του ημιχρόνου η Ανόρθωση έφερε στα ίσια το ματς με τον Γκοζάλβες που εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Ντίντακ.

Για ακόμα μία φορά το επιθετικό παιχνίδι της «Ένωσης» από τα φτερά στηρίχθηκε στους ακραίους μπακ και στα ανεβάσματά τους. Από μια τέτοια φάση άλλωστε προήλθε και το γκολ της «Ένωσης» στο ξεκίνημα έπειτα από σέντρα του Ντίντακ μέσα στην περιοχή. Την ίδια συμμετοχή είχε και ο Μιχάλης Μπακάκης από την άλλη μεριά. Κινητήριος μοχλός για την ΑΕΚ ήταν ο Πατίτο στο πρώτο μέρος. Ο Αργεντίνος είναι ευρέως αποδεκτό ότι ξέρει καντάρια μπάλα, αλλά πιθανότατα ο Κετσπάγια περιμένει να γίνει λίγο πιο ουσιαστικός και λιγότερο "φλύαρος".

ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πάντα στο ματς άλλαξαν, αφού… έσβησαν τα φώτα για την Ανόρθωση αμέσως μετά την είσοδο των Αλμέιδα, Χριστοδουλόπουλου και Αραβίδη. Οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν κινητικότητα στη μεσοεπιθετική γραμμή και έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ματς με εξαιρετικά διαστήματα και καλό ποδόσφαιρο. Ο Αλμέιδα προσθέτει μεγάλη ποιότητα στην επιθετική γραμμή, μέσα στο κουτί δείχνει… killer και πιο πίσω ο Χριστοδουλόπουλος που έκανε ντεμπούτο… έκλεψε καρδιές και άφησε το μυαλό των ΑΕΚτζήδων να τρέχει στο μέλλον.

Πολύ θετικό για την ΑΕΚ το γεγονός ότι ο Λάζαρος είναι απόλυτα έτοιμος, ενώ διαχειρίσιμο είναι το γεγονός ότι ο Λέσκοτ θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, όπως φάνηκε στη Λάρνακα.

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είδε το πρώτο ημίχρονο από τον πάγκο και μπήκε στο δεύτερο μαζί με τους Αραβίδη και Αλμέιδα. Κάπου εκεί η ΑΕΚ άρχισε να δημιουργεί φάσεις. Ο Λάζαρος συμμετείχε στο δεύτερο γκολ που έδωσε στην «Ένωση» ξανά το προβάδισμα και σκόραρε το τρίτο με ενέργεια «μεγάλου παίκτου», όπως θα έλεγε και ο Νίκος Αλέφαντος.

Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός -τουλάχιστον- με την εικόνα και τη διάθεση που έβγαλε στο μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας του στο φιλικό με την Ανόρθωση, έδειξε πως ίσως και να είναι ό,τι έλειπε από τη μεσοεπιθετική γραμμή της «Ένωσης».

Στην αρχή πίσω από τον προωθημένο Ούγκο και στη συνέχεια στην -πιο- παραδοσιακή του θέση στο αριστερό φτερό της επίθεσης. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή η ΑΕΚ έκανε σπουδαία πράγματα από τη μέση και μπροστά και εκμεταλλεύτηκε τη διαφορά ποιότητας και το χάντικαπ που της έδινε η παρουσία πολύ καλών παικτών στη μεσοεπιθετική της γραμμή.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για τον Τιμούρ, αφού κακά τα ψέματα, όλοι γνωρίζουν πως ότι είχε να λύσει η ΑΕΚ, αφορούσε το παιχνίδι από τη μέση και μπροστά. Πίσω η κατάσταση όπως και να το δει κανείς είναι καλή. Η λύση του Λάζαρου στη μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ θα κριθεί στο μέλλον, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα μπορεί να βγει και συν, σε σχέση με το πώς ήταν τα πράγματα με τον Μπαρμπόσα. Είναι νωρίς βέβαια για μεγάλες κουβέντες, αλλά αυτό που έδειξε απέναντι στην Ανόρθωση ο Λάζαρος, έδειξε παίκτη που μπορεί να πάρει την ΑΕΚ πάνω του.

ΠΙΟ ΠΙΣΩ Ο ΛΕΣΚΟΤ

Ο Λέσκοτ ήταν το νέο μεταγραφικό απόκτημα που ξεκίνησε το ματς ως βασικός, αλλά όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο Κετσπάγια στις δηλώσεις του στον Sport24 Radio, θα χρειαστεί λίγο ακόμα δρόμο για να πατήσει καλύτερα στα πόδια του. Η εμπειρία που του δίνει το κάτι παραπάνω φαίνεται από τις πολύ έξυπνες τοποθετήσεις του, αλλά είχε μερικές ανορθογραφίες και έδειξε να είναι λίγο πιο πίσω σε επίπεδο ετοιμότητας, τουλάχιστον σε σχέση με τον Λάζαρο. Αν δέσει πάντως με τον Τσιγκρίνσκι, το βέβαιο είναι πως η ΑΕΚ θα έχει ένα πολύ υψηλού επιπέδου κεντρικό αμυντικό δίδυμο, πίσω από την πρώτη ζώνη… ασφαλείας Σιμόες (όταν επιστρέψει) και Γιόχανσον.

Πάντως και μόνο η παρουσία του δίνει ένα άλλο… πρεστίζ στην ΑΕΚ. Χαρακτηριστική στιγμή, στο δεύτερο ημίχρονο όταν σε μια φάση που ήταν ο Ανέστης πίσω του και δε φώναξε του έκανε τις σχετικές παρατηρήσεις με ήρεμο τόνο και με τη -φυσιολογική- αύρα του περπατημένου.

ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Τα θετικά της ΑΕΚ στο ματς με την Ανόρθωση χωρούν στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι όμως αρκετά για να καταλάβει κανείς ότι πλέον η «Ένωση» έχει τους παίκτες με την ποιότητα που βοηθούν για να γίνει η διαφορά. Τέτοιος είναι ο Τσιγκρίνσκι, τέτοιος ο Αλμέιδα, τέτοιος ο Λάζαρος, ενώ υπάρχουν και ποδοσφαιριστές καλοί σε αυτό που κάνουν, που είναι σε θέση να βοηθήσουν.

Η πραγματικότητα δικαιολογεί πια το "πάμε για πρωτάθλημα".

Θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι ξαφνικά βρέθηκε χημεία που έπεσε από τον ουρανό μαζί με την υγρασία στο γήπεδο της Ανόρθωσης. Έχει δρόμο ακόμα η ΑΕΚ για να επιτρέπει η κατάσταση συμπεράσματα. Έχει όμως και πολλά περισσότερα όπλα απ’ όσα είχε πέρσι και κάθε χρονιά στη ζωή της την τελευταία 6ετία (τουλάχιστον).

Έχει παίκτες με ποιότητα, έχει καλούς Έλληνες έτοιμους να βοηθήσουν και -με εξαίρεση τα χαφ- έχει έναν παίκτη σε κάθε θέση ετοιμοπόλεμο να μπει να παίξει σε περίπτωση που χρειαστεί. Θα τα δείξει όλα η πορεία, αφού, ούτως ή άλλως, το κοντέρ από εδώ και πέρα θα αρχίσει να γράφει.

Αν της είναι αρκετά της ΑΕΚ όλα αυτά που πήρε, θα μπει ένα τέλος σε 22 εφιαλτικά χρόνια γεμάτα "αχ και βαχ". Αν όχι, τα χρόνια θα γίνουν απλά 23. Το γεγονός, όμως, ότι η ΑΕΚ βελτίωσε τον εαυτό της σε σημείο που να της επιτρέπεται να συζητάει με ρεαλιστικά στοιχεία και να λέει ότι πάει για πρωτάθλημα, είναι μια πραγματικότητα και κάτι που μπορεί τουλάχιστον να λέει ανοιχτά πλέον η «Ένωση», με τα καλά της και τα κακά της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK