Αντρέ Σιμόες: Τα χιλιόμετρα και το... δίκιο του εργάτη

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον Αντρέ Σιμόες που συμφώνησε προφορικά με την πλευρά της ΑΕΚ να παρατείνουν τη συνεργασία τους μέχρι το 2019 και για τη δικαίωση του αθόρυβου Πορτογάλου.

Αντρέ Σιμόες: Τα χιλιόμετρα και το... δίκιο του εργάτη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

H ευχάριστη είδηση της χθεσινής μέρας για την ΑΕΚ ήταν η γνωστοποίηση της προφορικής συμφωνίας του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον ατζέντη του Αντρέ Σιμόες, Κιμ Ριμπέιρο, μετά από τη συνάντηση που είχαν στον Πειραιά. Η συμφωνία έχει να κάνει με την επέκταση του συμβολαίου του Πορτογάλου στην "Ένωση" μέχρι το 2019 (το παρόν λήγει το 2017) και φυσικά μια αύξηση των ετήσιων αποδοχών του. Το προσεχές διάστημα οι επαφές των δύο πλευρών αναμένεται να πάρουν και πιο επίσημο χαρακτήρα με την υπογραφή του νέου συμβολαίου και φυσικά με την επίσημη ανακοίνωση.

Κίνηση ματ από ΑΕΚ

Θετικότατη εξέλιξη για την ΑΕΚ που κινήθηκε γρήγορα και κατάφερε να δέσει έναν από τους ποδοσφαιριστές του βασικού της κορμού, όπως είχε προαναγγελθεί από αρκετά νωρίς (πριν τον περασμένο Δεκέμβρη). Τελικά όλα κράτησαν πολύ λίγο αφού λίγο μετά από μόλις μία συνάντηση μερικών ωρών, ο μάνατζερ του παίκτη -και φυσικά ο πελάτης του- ψήθηκαν αμέσως τόσο με την προοπτική της ευρωπαϊκής συμμετοχής όσο και με την αύξηση των απολαβών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αποδοχές του Σιμόες πρόκειται να φτάσουν -μαζί με τα μπόνους- γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ -ίσως και κάτι λιγότερο-, αλλά αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες με πιο ασφαλή τρόπο.

Το "παιδί" του Πογέτ, η Μορεϊρένσε και τα πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ

Ο Αντρέ Σιμόες πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου του 2015. Με μερικά λεπτά και μερικές εκατοντάδες κόσμο διαφορά από την άφιξη του Μίκαελ Εσιέν, την ίδια μέρα. Για τον μέσο του Παναθηναϊκού επιστρατεύτηκε η πύλη των εμπορευμάτων του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" για να χωρέσει ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι, ενώ ο Πορτογάλος άσος της ΑΕΚ βγήκε σεμνά, αθόρυβα και… ταπεινά μαζί με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς από τις… φυσιολογικές εξόδους του αεροδρομίου.

Αυτό, γιατί δεν τον περίμενε κόσμος, αλλά καμιά 10αριά ρεπόρτερ της ΑΕΚ, οι άνθρωποι της ΠΑΕ και 2-3 οπαδοί της ομάδας οι οποίοι του χάρισαν ένα κασκόλ. Λογικό, αφού παρά τις πολύ καλές συστάσεις του Πέλκα (έπαιζε στη Σετούμπαλ), ενός δημοσιογράφου της Α’ Bola και τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν στο στόχαστρο μεγαλύτερων συλλόγων, ο Σιμόες ήταν παντελώς άγνωστος.

Βασικό συστατικό της ανασταλτικής λειτουργίας της ΑΕΚ

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, σημασία έχουν οι ποδοσφαιρικές συστάσεις, όχι απαραίτητα η φήμη. Η μοναδική φήμη που συνόδευε τον Σιμόες μπορεί να περιοριζόταν στα στενά όρια της άσημης Μορεϊρένσε, αλλά τα πνευμόνια και η αντοχή του είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού τα τρεξίματά του στο γήπεδο είναι ανεξάντλητα. Τα πολλά χιλιόμετρα σε κάθε ματς είναι το σήμα κατατεθέν του και είναι θετικό για την ΑΕΚ που ο Πογέτ αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες που του δίνει ο Πορτογάλος στο ανασταλτικό κομμάτι.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ουρουγουανός σε κάθε συνέντευξή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Αντρέ Σιμόες, αναλύοντας την ταχύτητα με την οποία ο Πορτογάλος αφομοίωσε τις απαιτήσεις της νέας του θέσης, αγωνιζόμενος ως εξάρι. Ο Σιμόες αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ανασταλτικής λειτουργίας της ΑΕΚ και ο Πογέτ τον αξιοποιεί σωστά εντοπίζοντας τα δυνατά του σημεία (τρεξίματα, μαρκαρίσματα) και τις αδυναμίες του (κάθετο παιχνίδι και πάσες, όταν αγωνιζόταν πιο μπροστά κυρίως).

Για πλάκα φανέλα βασικού

O Πορτογάλος έχει ανταποκριθεί πολύ καλά ως κόφτης, διανύοντας ένα γεμάτο και καλό πρωτάθλημα, έχοντας πάρει σπίτι για πλάκα τη φανέλα βασικού στην ΑΕΚ. Μέχρι σήμερα ο Σιμόες έχει κάνει 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τα "κιτρινόμαυρα", μετράει 2084 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής και έχει δώσει μία ασίστ. Στο Κύπελλο έχει παίξει 6 αγώνες, 404 λεπτά. Γενικότερα βγαίνει από την ενδεκάδα μόνο για να πάρει ανάσες και δικαίως συμβαίνει αυτό, αφού είναι μια καθοριστική μονάδα για την ΑΕΚ, η οποία από το Καραϊσκάκη (όταν βγήκε η ομάδα κατέρρευσε) και μετά δε ρισκάρει με τη συμμετοχή του.

Διάθεση στα κόκκινα και η διαφορά από τον Παναθηναϊκό

Σημαντικός παράγοντας για την παρουσία ενός ποδοσφαιριστή σε μία ομάδα, είναι η διάθεση. Στην περίπτωση του Σιμόες δεν τίθεται καν θέμα κουβέντας. Δεν υπήρχε ποτέ, αλλά λίγο πριν το ματς Κυπέλλου στο Καυτατζόγλειο επικυρώθηκε οριστικά. Ο Σιμόες έχασε τον θείο του με τον οποίο ήταν έντονα συνδεδεμένοι, ταξίδεψε στην Πορτογαλία την Τρίτη και το βράδυ της Τετάρτης πήρε το αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης, σε μια μέρα που η χώρα είχε παραλύσει λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Για την ιστορία, το ματς ήταν αδιάφορο αφού ήταν η ρεβάνς του 4-1 του πρώτου αγώνα.

Για τον Σιμόες, βέβαια, δεν είχε σημασία το διακύβευμα του ματς, αλλά το γεγονός ότι ήθελε να ξεπεράσει μια δύσκολη προσωπική του στιγμή με ποδόσφαιρο. Στην περίπτωσή του, βέβαια, υπάρχει γενικότερη δίψα για ποδόσφαιρο.

Φάνηκε από την πρώτη του μέρα στην Ελλάδα, όταν δεν χαλάστηκε που δεν τα κατάφερε να γίνει ο σταρ του "Ελ. Βενιζέλος" -έστω- για ένα βράδυ επειδή έπεσε πάνω στον Εσιέν. Εκείνος είχε βάλει τα καλά του, κράτησε το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, έδεσε στον λαιμό το κασκόλ που του χάρισαν και ήξερε ότι το γήπεδο είναι ο καθρέφτης.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μπορεί και να συνειδητοποιήσει ότι η διαφορά της φετινής ΑΕΚ από τον φετινό Παναθηναϊκό, ίσως άνοιξε πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Aνακοινώθηκε επίσημα του Σιμόες

Πογέτ: "Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραμονής, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK