Από το χτικιό στην υγεία, ένας... Χιμένεθ δρόμος

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη δεύτερη συνεχόμενη εξάρα της ΑΕΚ μέσα σε ελάχιστες μέρες και για τον Μανόλο Χιμένεθ που άλλαξε την κατεύθυνση και την ατμόσφαιρα της ομάδας, χωρίς να δεχτεί καν γκολ.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΒΕΡΟΙΑ. ( Eurokinissi Sports - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ)
jimenez EUROKINISSI SPORTS

Η διαφορά της τωρινής ΑΕK σε σχέση με την ομάδα που βλέπαμε πριν από λίγο καιρό, πριν ακόμα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Μανόλο Χιμένεθ, έχει απόσταση από τη γη μέχρι τον ουρανό. Δεν είναι θέμα κριτηρίου με βάση τη δυναμικότητα του αντιπάλου καθώς τέτοιο δεν υφίσταται, αφού σε κάθε περίπτωση η Βέροια είναι η τελευταία της βαθμολογίας και απέναντι στην «Ένωση» αποτελεί απλά έναν πολύ αδύναμο αντίπαλο. Τελευταίος στη βαθμολογία, όμως, και πολύ αδύναμος αντίπαλος για την ΑΕΚ ήταν και ο Ηρακλής ο οποίος είχε περάσει από το Ολυμπιακό Στάδιο στις αρχές της τρέχουσα σεζόν χωρίς οι «κιτρινόμαυροι», επί Τιμούρ Κετσπάγια τότε, όχι απλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε σοβαρή φάση καλά καλά.

ΑΛΛΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σίγουρα παίζουν ρόλο οι μεταγραφικές προσθήκες το χειμώνα που ενίσχυσαν εμφανώς την ΑΕΚ, όμως ένα μεγάλο ποσοστό της μετάλλαξης της ομάδας μέσα σε λίγο καιρό ανήκει στην ψυχολογία, η οποία δεν έχει σχέση με αυτή του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Και σε αυτή την κατεύθυνση η παρουσία κανονικού προπονητή στον πάγκο της ομάδας, έχει καθοριστική σημασία.

Ο Χιμένεθ απελευθέρωσε την ΑΕΚ, έδωσε στους παίκτες επιπλέον κίνητρα και τους κέρδισε -τουλάχιστον ως προς την πλειοψηφία- κάτι που βγαίνει -και- από ορισμένα πράγματα που έγιναν μέσα στο ματς, όπως για παράδειγμα η αφιέρωση του γκολ από τον Βράνιες στον κόουτς. Για ένα ενδεικτικό κοντράστ σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν τον πρώτο γύρο, σημειώνεται απλά το γεγονός ότι σε εκείνο το διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών εξέφραζε τις διαφωνίες της με τον τότε προπονητή (Τιμούρ) ακόμα και έξω από το πούλμαν της ομάδας με άσχετο κόσμο μπροστά.

ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΙΨΕ

Έλειψε από την ΑΕΚ η ηρεμία για μεγάλο διάστημα και μαζί έλειψε και η αυτοπεποίθηση. Αυτό έβγαινε και στο γκαζόν στο ξεκίνημα μιας πολύ κακής χρονιάς, η οποία όμως όπως δείχνει είναι δυνατό να σωθεί αφού στο ποδοσφαιρικό τμήμα υπάρχει ξανά ζωή.

Ο Μανόλο ερχόμενος στην ομάδα εκμεταλλεύτηκε αρχικά το πρώτο του όπλο που είναι η επαφή του με τους ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια προσπαθεί να τους περάσει σιγά-σιγά κάποια αγωνιστικά στοιχεία, με πρώτο και πιο εμφανές την πίεση ψηλά.

Μια επίσης ενδεικτική προσέγγιση της διαφοράς της κατάστασης στην ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα είναι και η απάντηση του Λάζαρου κατά την παραλαβή του βραβείου του πολυτιμότερου παίκτη του ματς με τη Βέροια, σε ερώτηση για το αν παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα όσα συμβαίνουν στην ομάδα η παρουσία του Χιμένεθ: «Σαφώς και παίζει αφού στο ποδόσφαιρο το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί».

ΑΠΟ ΤΙΣ… ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΕΚ

Η ΑΕΚ στο ξεκίνημα είχε μόνο το ταλέντο και τις… προσευχές με μπόνους το πρόβλημα ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές της ήταν ανέτοιμοι. Πλέον εκτός από ταλέντο, έχει και κατεύθυνση, έχει έτοιμους ποδοσφαιριστές, έχει διορθώσει κάποιες από τις ανορθογραφίες του ρόστερ (τις πιο… μπαμ) και πάνω από όλα έχει καλή ατμόσφαιρα. Είναι περίεργο κλαμπ η ΑΕΚ, έχει πολύ ιδιαίτερο περίγυρο και δε θέλει και πολύ να βυθιστεί στην εσωστρέφεια. Πόσο μάλλον όταν τα αποτελέσματα ήταν όπως οι ισοπαλίες μέσα στην Καλογρέζα απέναντι σε επαρχιακές ομάδες, στον Πανιώνιο και στον Ατρόμητο. Τώρα, όμως τα πράγματα δείχνουν άλλη κατεύθυνση, αφού ο Μανόλο βρήκε το κουμπί, δεν έχει δεχτεί καν γκολ από τότε που ήρθε και από Τετάρτη μέχρι Κυριακή η ομάδα βάζει όσα γκολ δεν έβαζε μέσα σε 2 μήνες. Ό,τι έκανε από τον χειμώνα μέχρι σήμερα η ΑΕΚ, αποτελεί μια καλή βάση για να χτίσει πάνω τη συνέχειά της στη σεζόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΙ!

Σε αγωνιστικό επίπεδο το ματς δε σηκώνει μεγάλες κριτικές αφού τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα από την αρχή. Η ΑΕΚ ξεκίνησε με εξαντλητική πίεση ψηλά, η Βέροια δεν άντεξε και ήταν εμφανές ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν το πρώτο γκολ όπως και συνέβη με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να γονατίσουν κυριολεκτικά στη συνέχεια και με τους «κιτρινόμαυρους» να κάνουν πάρτι.

Ο Αραούχο όπως και ο Πέκχαρτ δε βρήκαν γκολ, όμως ήταν σημαντικό για τη διαχείριση του Χιμένεθ το γεγονός ότι «αναστήθηκε» ο Χριστοδουλόπουλος ενώ καλό ματς έκανε και ο Μάνταλος, σε ένα χρονικό σημείο τόσο για την ομάδα όσο και για τον ίδιο και σε μια περίοδο που η αμφισβήτηση φούντωνε. Καλό για την ψυχολογία του «Πετράν», χρήσιμο για τον Χιμένεθ που βλέπει τους μπαρουτοκαπνισμένους να αυξάνονται από Τετάρτη σε Κυριακή και τούμπαλιν. Θετικός και ο Αϊντάρεβιτς που πήρε θέση στο πλευρό του Γιόχανσον λόγω της απουσίας του Σιμόες και έδειξε για μία ακόμα φορά ότι έχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ΑΕΚ. Ασφαλίζει καλά τη μπάλα, έχει κάτι ξυραφένιες 40άρες μπαλιές που αλλάζουν το παιχνίδι και δημιουργούν προβλήματα στον αντίπαλο από το τίποτα.

«MVP ΗΤΑΝ Η ΑΕΚ»!

Ντεμπούτο έκανε και ο Βινίσιους που θα χρειαστεί τον χρόνο του, όμως ο Βραζιλιάνος μπακ έκανε κάποια κλεψίματα και προσπάθησε να ανεβάσει την ομάδα. Σε πρώτη φάση και μόνο το γεγονός ότι παίρνει ανάσες ο Ντίντακ λίγο πριν… σκάσει (φυσιολογικά ο άνθρωπος με τόσα ματς) είναι το ζητούμενο και για την ώρα αυτό είναι υπεραρκετό. Σε γενικές γραμμές πάντως η άνετη νίκη ήρθε γιατί η ΑΕΚ λειτούργησε παντού καλά. Όπως είπε και ο (ΜVP) Χριστοδουλόπουλος στη μεικτή ζώνη «μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως MVP στο σημερινό ματς ήταν η ΑΕΚ» . Είναι από τις φορές που υπάρχει εφαρμογή των κλισέ στην πραγματικότητα.

ΑΛΛΑΞΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός από τους παίκτες, και για την ευρύτερη κοινωνία της ΑΕΚ, οι αγώνες της ομάδας δεν αποτελούν μια ευκαιρία προκειμένου να βγάλουν το… χτικιό. Πλέον περνάνε όλοι καλά στο ΟΑΚΑ σε εξέδρα και γκαζόν, σε μια κατάσταση που αν την «ξεγύριζες» απομονώνοντάς την, θα είχες την εντύπωση ότι παραπέμπει περισσότερο στα παλιά καλά χρόνια και όχι σε μια τόσο μέτρια -μέχρι τώρα- σεζόν. Περίπου 10.000 κόσμος έδωσε το «παρών» στην Καλογρέζα, σηκώθηκε όρθιος, ευχαριστήθηκε και ζητούσε… κι άλλο γκολ αλλά και νίκη επί του Ολυμπιακού στον αγώνα που ακολουθεί τη μεθεπόμενη αγωνιστική. Ψήθηκαν με την ομάδα, όμως χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην περάσει το πράγμα στην υπερβολή του γιατί δε θέλει και πολύ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK