Ένα πέναλτι, ένα κανονικό γκολ και ένα... προσφυγόμετρο

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την καθοριστική συμβολή του Στυλιάρα για τη διαμόρφωση του σκορ στον αγώνα της Νέας Σμύρνης, για την ΑΕΚ που δεν ήταν αυτή που έπρεπε και για το προσφυγόμετρο.

Ένα πέναλτι, ένα κανονικό γκολ και ένα... προσφυγόμετρο
INTIME SPORTS

Το να ασχολείται κανείς με τη διαιτησία δεν το ιδανικό μετά από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ωστόσο -όπως έχουμε ξαναπεί- στον… φανταστικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία -πάρα πολλά- χρόνια, δεν γίνεται να περνάει και απαρατήρητη (η διαιτησία). Από τη στιγμή που ο Στυλιάρας είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος στη Νέα Σμύρνη ξεκινάμε με αυτόν.

Έκλεισε τα μάτια σε καθαρό πέναλτι του Κόρμπου στον Γιόχανσον

O Στυλιάρας είχε μία… παράξενη προσέγγιση στο ματς αφού στο ξεκίνημα του ματς (στο 11’) δεν έδωσε πέναλτι στην καθαρή παράβαση του Κόρμπου στον Γιόχανσον. Στη συγκεκριμένη φάση ο Κόρμπος κάνει… 2-3 παραβάσεις σε μερικά δευτερόλεπτα αφού κάνει πέναλτι στον Σουηδό και με τα πόδια και με τα χέρια. Όπως και να έχει, στη μπάλα δεν πήγε σε καμία περίπτωση ο παίκτης του Πανιωνίου, ανέτρεψε τον Γιόχανσον αλλά λανθασμένα δε δόθηκε πέναλτι, γεγονός που είχε καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του αγώνα.

Τα δικά μου δικά σου, τα δικά σου… δικά σου

Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο Στυλιάρας ακύρωσε γκολ του Αραβίδη για επιθετικό φάουλ του Λαμπρόπουλου πάνω στον Μητρόπουλο. Σε αυτή τη φάση, εξαρτάται πώς βλέπει κανείς το ποτήρι. Μισογεμάτο ή μισοάδειο. Π.χ. στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ δέχτηκε το πρώτο γκολ με παρόμοιο τρόπο αφού δεν δόθηκε επιθετικό φάουλ (ίσως και πιο έντονο) του Μποτία στον Ντίντακ. Χθες στη Νέα Σμύρνη ο Στυλιάρας είχε αντίθετη προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση είτε δίνονται τα συγκεκριμένα φάουλ, είτε δεν δίνονται η ΑΕΚ είναι το θύμα της απόφασης του διαιτητή ανάλογα με το πού κάθεται η μπίλια τρώει… πιστόλι χάνοντας βαθμούς σε καθοριστικά ματς. Προσωπικά (όπως στο Καραϊσκάκη, έτσι και στη Νέα Σμύρνη) δεν είδα κανένα φάουλ και κατά τη γνώμη μου κακώς δε μέτρησε το γκολ του Αραβίδη. Για να είμαι πιο ακριβής, νομίζω ότι αυτό το άγγιγμα του Λαμπρόπουλου δε δικαιολογεί την κατεδάφιση του Μητρόπουλου ο οποίος στο τέλος της φάσης δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι πήρε το φάουλ.

Στις οριακές φάσεις το πλεονέκτημα το παίρνει ο επιτιθέμενος

Αρκετή κουβέντα έγινε και για το γκολ της ΑΕΚ (μετά το ματς, αφού με γυμνό μάτι από το γήπεδο δεν φαινόταν κάτι) λόγω της θέσης του Τζιμπούρ ο οποίος επηρεάζει τη φάση. Ο Αλγερινός ήταν… μισό κεφάλι μπροστά, η φάση είναι ο ορισμός της έννοιας οριακή, και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις το πλεονέκτημα ανήκει στον επιτιθέμενο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι καθηγητές διαιτησίας τις τελευταίες… δεκαετίες. Όπως και να έχει πάντως, το οφσάιντ είναι θέμα του επόπτη. Η ουσία είναι ότι ο Στυλιάρας στο δικό του το κομμάτι με τις αποφάσεις του διαμόρφωσε το αποτέλεσμα και η ΑΕΚ φωνάζει από χθες για τη διαιτησία του.

Κατώτερη των περιστάσεων και η ΑΕΚ

Παρά το γεγονός ότι ο Στυλιάρας την αδίκησε, η ΑΕΚ εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη και κατώτερη των περιστάσεων, τουλάχιστον ως προς αυτό που περιμένει ο κόσμος να δει από την ομάδα. Απείλησε ελάχιστα, από τη μέση και μπροστά ήταν soft, ενώ κακό ματς έκανε όλη η αμυντική τετράδα.

Το γκολ που δέχεται ο Μπαρόχα προέρχεται από ένα κλέψιμο στον Ντίντακ στο ύψος της μεσαίας γραμμής και ο Μπουμάλ έκανε… περίπατο από τη σέντρα μέχρι της περιοχής της ΑΕΚ αφού οι ανασταλτικοί της «Ένωσης» δεν… αποφάσιζαν να τον κόψουν κάποια στιγμή.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο σκέλος της φάσης, αυτά συμβαίνουν όταν τα ακραία μπακ είναι επιθετικογενή. Θα χαθεί μια μπάλα, θα πιαστεί ανοργάνωτη η άμυνα και θα γίνει η ζημιά καμιά φορά. Για την αδράνεια των αμυντικών της ΑΕΚ που έδειξαν κακό πρόσωπο, είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ο Πογέτ, ο οποίος στη συγκεκριμένη φάση έβγαλε σπυριά.

Δεν κέρδισε καμία ομάδα της πρώτης εξάδας

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ έβγαλε σχεδόν ένα γύρο χωρίς να κερδίσει καμία από τις ομάδες της πρώτης 6άδας, γεγονός ανησυχητικό για τον χαρακτήρα της. Καλά νίκησε η ΑΕΚ τον Πανθρακικό, καλά τον Παναιτωλικό, καλά νίκησε και την Καλλονή, αλλά άμα δεν καταφέρει να κερδίσει ένα «σοβαρό» ματς, τότε τα πράγματα μόνο ευχάριστα δεν θα είναι για αυτή, ειδικά από τη στιγμή που την περιμένουν -κάποια στιγμή- και τα πλέι-οφ τα οποία περιέχουν μόνο τέτοια ματς. Αν και τον Πανιώνιο δεν τον λες και ομάδα πλέι οφ.

Άρθο, αποβολή, καθοριστικό σημείο

Ο Άρθο… ξεπαστρεύτηκε σχετικά εύκολα από τους παίκτες του Πανιωνίου αφού Μπακασέτας (του χαρίστηκε αποβολή) και Καραμάνος του πήραν με χαρακτηριστική άνεση δύο κάρτες στέλνοντας τον Ισπανό εκτός ματς και αφήνοντας την ΑΕΚ με αριθμητικό μειονέκτημα. Όχι και πολύ καλό όλο αυτό για τον Άρθο, ο οποίος τουλάχιστον λόγω της εμπειρίας του έπρεπε να προφυλάξει καλύτερα τον εαυτό του.

Τι κρατάει η ΑΕΚ

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΑΕΚ απέτυχε στην αποστολή της στη Νέα Σμύρνη γιατί δεν κέρδισε. Όπως εξελίχθηκε, όμως, η κατάσταση, το ταμείο δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό για την ομάδα του Πογέτ. Το γεγονός ότι δεν έχασε ένα ματς στο οποίο της στράβωσαν σχεδόν τα πάντα από το 18ο λεπτό και μετά, είναι ένα θετικό στοιχείο. Όπως και το ότι κυνήγησε τη νίκη και με δέκα μέχρι το τέλος και έφυγε σκασμένη από το γήπεδο.

Ενδεχομένως και αυτά τα λίγα θετικά στοιχεία που έβγαλε η ΑΕΚ να της αρκούν για να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση. Ο Παναθηναϊκός σε γενικότερο επίπεδο έχει πάρει φθίνουσα πορεία και θυμίζει την ΑΕΚ την χρονιά του Μπέλεκ με Δημητρέλο, ενώ ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση δείχνει ικανός να χάσει βαθμούς και με τα Κάτω Πετράλωνα στην Τούμπα.

Παρόλα αυτά πήρε (δίκαια) δύο ντέρμπι στην έδρα του βγάζοντας χαρακτήρα. Η πιο σοβαρή (ποδοσφαιρικά) ΑΕΚ αν εξαιρέσεις το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης δεν σκορπάει βαθμούς αλλά ψάχνει τον δικό της χαρακτήρα μόνο στα ματς που καίει λίγο παραπάνω η μπάλα.

Η ΑΕΚ, η Τουρκία και η προσφυγιά

Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω σε όλα τα Πανιώνιος-ΑΕΚ της τελευταίας 8ετίας (ίσως να λέω και πολύ) δημιουργείται ένα ζήτημα… προσφυγόμετρου. Ποιος είναι πιο πρόσφυγας. Ο Πανιώνιος που ιδρύθηκε στη Σμύρνη, ή η ΑΕΚ που ιδρύθηκε στην Αθήνα από Κωνσταντινουπολίτες. Όπως και να ’χει, αυτοί που δημιούργησαν την ομάδα της Νέας Σμύρνης (πια) δεν πιστεύω ότι θα φούσκωναν από περηφάνια αν άκουγαν το ποίημα για την ΑΕΚ και την Τουρκία. Εννοείται ότι το γήπεδο της Νέας Σμύρνης δεν είναι το μοναδικό ελληνικό στο οποίο συχνάζουν κάποιοι αγράμματοι κάγκουρες, αλλά ειδικά στην έδρα μιας προσφυγικής ομάδας όπως ο Πανιώνιος είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καθυβρίζεται η προσφυγιά ενώ στη συνέχεια αποθεώνεται σαν προσόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σταύρος Καραΐνδρος: Αυτή η ΑΕΚ ξέρει τι θέλει, αλλά θα την αφήνουν να το πάρει;

Πανιώνιος - ΑΕΚ 1-1

Η φάση που ζήτησε πέναλτι η ΑΕΚ

Το ακυρωθέν γκολ της ΑΕΚ στις καθυστερήσεις

News 24/7

24MEDIA NETWORK