Eυρωπαϊκή επιστροφή 4μιση χρόνια μετά

Η ΑΕΚ περίπου 4μιση χρόνια μετά την εκτός έδρας νίκη της με τη Στουρμ Γκρατς που ήταν και η τελευταία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την ελπίδα να μπει στους ομίλους του Europa League. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

Eυρωπαϊκή επιστροφή 4μιση χρόνια μετά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΚ μπαίνει σήμερα το πρωί στο αεροπλάνο για το πρώτο ευρωπαϊκό της ταξίδι μετά από περίπου 4,5 χρόνια. Η τελευταία φορά που η «Ένωση» έδωσε αγώνα στο περιθώριο ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν στις 14 Δεκεμβρίου του 2011.

Τότε το ταξίδι ήταν στην Αυστρία με προορισμό το γήπεδο Γκρατς-Λιμπενάου Στάντιον και αντίπαλος η Στουρμ Γκρατς του Φράνκο Φόντα. Η ΑΕΚ, με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο της είχε πάρει την τελευταία της ευρωπαϊκή νίκη με 1-3 με γκολ των Κώστα Μανωλά, Νέιθαν Μπερνς και Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Στουρμ Γκράτς (Φόντα):Τσάβλινα, Τσάντφεστ, Ντούντιτς, Μπουργκστάλερ, Ποπχάτζε, Κοχ, Μουράτοβιτς, Κάιντς, Βολφ (Χάας 61'), Μπόντουλ, Κίεναστ

ΑΕΚ (Κωστένουγλου):Κωνσταντόπουλος, Κοντοές, Μπουγαϊδης, Μανωλάς, Κάλα, Γκερέιρο, Σιαλμάς, Μάκος, Μπερνς (Μπέλεκ 63'), Εγγλέζου (Καράμπελας 54'), Κλωναρίδης (85' Τσουκαλάς)

Από τότε μέχρι σήμερα σημειώθηκαν κοσμοϊστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν για πάντα την ιστορία της ΑΕΚ και μία από τις συνέπειες ήταν να μείνει η ομάδα εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, παρότι (εκείνη τη σεζόν) είχε κερδίσει στο γήπεδο εισιτήριο που οδηγούσε στο Europa League. Έτσι από τον Δεκέμβρη του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είχε πέσει… μαύρο στις ευρωπαϊκές συμμετοχές της «Ένωσης» αφού σημειώθηκε η πιο μεγάλη περίοδος αποχής στην «κιτρινόμαυρη» Ιστορία.

Μέχρι τότε συνεπής στα ραντεβού

Σημαντικό το κόστος, αν σκεφτεί κανείς πως η όλη συζήτηση γίνεται για μια ομάδα που ήταν πάντα συνεπής στο ευρωπαϊκό της ραντεβού και πέραν κάποιων αποκλεισμών λόγω τιμωριών (Άρτζες Πιτέστι, Μαρσέιγ), έδινε πάντα το «παρών» στις διοργανώσεις της UEFA, σε βαθμό που μέχρι σήμερα είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «8» όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Όλα αυτά πέρασαν, και η ΑΕΚ μετά από δύο δύσκολα χρόνια που δοκιμάστηκε ως μέγεθος στις μικρές κατηγορίες, εξασφάλισε τη συμμετοχή της ξανά στο Europa League παίρνοντας μάλιστα το καλό εισιτήριο λόγω της κατάκτησης του Κυπέλλου.

Η αποστολή πετάει με πτήση τσάρτερ για τη Γαλλία στις 10:30 το πρωί, ενώ στις 19:00 (τοπική ώρα) θα προπονηθεί στο Ζοφρουά-Γκισάρ για τελευταία φορά πριν από την αυριανή πολύ σημαντική αναμέτρηση με τη Σεντ Ετιέν. Στην οποία θα επιδιώξει να ξαναρχίσει τον κύκλο των ευρωπαϊκών της αγώνων όπως τον έκλεισε το 2011: Με θετικό αποτέλεσμα σε εκτός έδρας ματς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK