H διαφορά και η φανέλα με το νούμερο 9

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το δεύτερο φιλικό της ΑΕΚ απέναντι στην πολωνική Κορόνα στην Οπαλένιτσα και για τους Γιόχανσον-Βάργκας που είναι παίκτες διαφοράς.

H διαφορά και η φανέλα με το νούμερο 9
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ έδωσε και το δεύτερο φιλικό παιχνίδι της επί πολωνικού εδάφους και επικράτησε της Κορόνα Κίελτσε με 2-0. Ο βαθμός δυσκολίας του δεύτερου τεστ της "Ένωσης" ήταν πιο χαμηλός σε σχέση με τον πρώτο αφού οι ποδοσφαιριστές της κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους παίκτες της Κορόνα Κιέλτσε οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν στον επίσημο αγώνα της ομάδας τους κόντρα στη Ζαγκλέμπιε Λούμπιν μία μέρα πριν.

Ο Τραϊανός Δέλλας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ορισμένες δοκιμές (όπως π.χ. τον Τζιμπούρ ως περιφερειακό επιθετικό) και -όπως δήλωσε ο ίδιος- είδε αυτά που περίμενε από τους ποδοσφαιριστές του. Είναι σαφές πως τα πρώτα φιλικά είναι κάπως πιο… αναγνωριστικά. Είναι πολύ νωρίς, ο προπονητής δεν έχει καταλήξει ούτε στο σχήμα ούτε στα πρόσωπα και το μόνο που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι το... πάγιο σχέδιο της ομάδας: Καλή κυκλοφορία, ορθόδοξη ανάπτυξη και πίεση ψηλά.

H διαφορά και η φανέλα με το νούμερο 9
INTIME SPORTS

Τα... τρεχαντήρια στα χαφ ευνοούν την πίεση που θέλει ο Δέλλας να ασκούν οι παίκτες της ΑΕΚ ωστόσο η "Ένωση" φράκαρε στο πρώτο ημίχρονο λόγω του προβλήματος στην τελική πάσα. Τα τρεξίματα του Σιμόες βοήθησαν τον σχεδόν αλάνθαστο Γιόχανσον, ο Τζιμπούρ ήταν σε διαρκή κίνηση για να πάρει μπάλα, ωστόσο έλειπε ο παίκτης που θα μετέφερε σωστά τη μπάλα μπροστά. Στο δεύτερο ημίχρονο ο... συγκεκριμένος παίκτης (Βάργκας) μπήκε και η ΑΕΚ μετουσίωσε σε γκολ και φάσεις την υπεροχή της.

Τι κρατάει η ΑΕΚ από το φιλικό με την Κορόνα

Αρχικά κρατάει τη νίκη. Παρότι το επίπεδο ήταν χαμηλό λόγω του γεγονότος ότι ο αντίπαλος έπαιζε με τις ρεζέρβες ενώ η ΑΕΚ ανανέωνε συνέχεια την ενδεκάδα της (έστω και ελλείψει ρυθμού), μια νίκη είναι πάντα νίκη. Για το ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας, φυσικά και όχι για κάποιο συμπέρασμα.

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ όπως είπε και ο προπονητής της, κρατάει τη φιλοσοφία που έβγαλαν ξανά οι "κιτρινόμαυροι" στο χόρτο και είναι πολύ κοντινή σε αυτό που είχαν βγάλει και την περασμένη σεζόν, στους... καλούς μήνες. Κρατάει τον τρόπο με τον οποίο δείχνει ότι μπορεί να συμμετέχει στις κόντρα επιθέσεις ο Μπαρόχα, ο οποίος σε ένα ακόμα ματς δεν δοκιμάστηκε στα δύσκολα. Κρατάει και την ετοιμότητα του Ανέστη που όπως συνέβη στο ματς με τη Χάποελ, έτσι και με την Κορόνα φώναξε "παρών" όταν ο αντίπαλος απείλησε. Μα πάνω από όλα κρατάει το καλύτερο ημίχρονο του Μακόλεϊ Κρισάντους από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ.

Πολύ καλός Κρισάντους

Ο "Χρύσανθος" εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι έπαιζε με τον Βάργκας και έκανε εντυπωσιακό ματς. Αρχικά κερδίζει πέναλτι σε φάση που επιχείρησε να τα βάλει με όλη την άμυνα της Κορόνα. Μετά σκοράρει έπειτα από κάθετη πάσα του Ανάκογλου και με ωραία κίνηση του Νιγηριανού χωρίς τη μπάλα. Στη συνέχεια λαμβάνει μέρος σε μία ωραία συνεργασία των παικτών της ΑΕΚ στο ’68 (Γροντής σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, Κρισάντους γύρισμα με κεφαλιά και σουτ του Βάργκας λίγο άουτ), βγάζει μόνο του τον Ζόριτς με τον αντίπαλο τερματοφύλακα στο ’71 και δίνει την τελική πάσα στον Βάργκας στο 73ο λεπτό. Μέσα σε όλα από δικό του πρέσινγκ στον αντίπαλο γκολκίπερ στο 85ο λεπτό βγαίνει από το πουθενά η φάση του Πλατέλλα.

H διαφορά και η φανέλα με το νούμερο 9
INTIME SPORTS

Η αλήθεια είναι ότι ο "Χρύσανθος" έκανε εντυπωσιακό ματς αλλά είναι πάνω από όλα... "Χρύσανθος". Εκεί που βρίσκει το δρόμο του εκμεταλλευόμενος τα καλά στοιχεία του, μπορεί με δυο-τρία ακατανόητα να επανέλθει με ευκολία στο σημείο μηδέν. Αν ο Νιγηριανός σταθεροποιήσει την απόδοσή του τότε ίσως να έχει τα φόντα να βοηθήσει την ΑΕΚ ερχόμενος από τον πάγκο. Βεβαίως η παραμονή του στην ομάδα θα κριθεί στο τέλος της προετοιμασίας.

Όταν λέμε "κάνουν διαφορά" εννοούμε κάτι τέτοιο...

Βεβαίως τη διαφορά για την ΑΕΚ στο ματς με την Κορόνα την έκαναν ένα παλιό και ένα νέο γρανάζι. Γιόχανσον και Βάργκας είχαν όντως το κάτι παραπάνω. Ο πρώτος ήταν αλάνθαστος με εξαίρεση ένα λάθος στο πρώτο μέρος σε μία ασυνεννοησία με τον Μπαρμπόσα στη μεσαία γραμμή που παραλίγο να βγάλει φάση για την Κορόνα. Ο Βενεζουελάνος είναι απλά... κλάση. Μπαίνει στο χορτάρι και θυμάται κανείς την περίοδο που υπήρχε ποικιλία στον τρόπο επιθέσεων της ΑΕΚ και δεν ήξερες από που θα σου... έρθει. Καταπληκτικό σε εκτέλεση και το γκολ που σημείωσε.

Αν ο Μάνταλος φτάσει νωρίς στο σημείο που βρισκόταν πριν από τον τραυματισμό του, τότε σε συνδυασμό με την παρουσία του Βάργκας η ποιότητα της ΑΕΚ στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό θα είναι τουλάχιστον επαρκής για τη δημιουργία μιας ομάδας ανταγωνιστικής που θα το παλέψει όσο... πάει για να διακριθεί. Παράλληλα εκκρεμεί και η απόκτηση ενός ακόμα μεσοεπιθετικού η οποία αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων (ή εντός της προσεχούς εβδομάδας).

News 24/7

24MEDIA NETWORK