H επιστροφή της ποιότητας

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ηρακλή καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες και για τους Πατίτο-Αλμέιδα που προσθέτουν ποιότητα και δείχνουν καθημερινά στον Κετσπάγια ότι έχει πράγματα για να ελπίζει.

H επιστροφή της ποιότητας

Ο Τιμούρ Κετσπάγια, στο φιλικό με τον Ηρακλή ήθελε να δει τον τρόπο συμπεριφοράς της ομάδας του απέναντι στον… κλασικό τύπο αντιπάλου που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στην έδρα της, στην πλειοψηφία των αγώνων της Σούπερ Λιγκ. Κόντρα σε έναν αντίπαλο, δηλαδή, που θα περιμένει την ΑΕΚ στο μισό γήπεδο και θα προσπαθεί περισσότερο να καταστρέψει παρά να δημιουργήσει.

Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο μέρος τα σχέδια του τεχνικού της ΑΕΚ χάλασαν, αφού ο Ηρακλής έδειχνε να πατάει κάπως πιο γερά στο ματς. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα και απειλούσαν σπασμωδικά αφού υπήρχε εμφανής αδυναμία να φτάσει η μπάλα στον Αλμέιδα. Έτσι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την "Ένωση" να κυμαίνεται στα ρηχά, με πρόβλημα στη δημιουργία και ένα… πάγωμα.

Εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, αφού η ΑΕΚ μπήκε πιο φουριόζα και κατάφερε να βρει γκολ με τον Ούγκο Αλμέιδα στο ’49. Ο Κετσπάγια πέρασε στο ματς και τον… διάολο Πατρίσιο Ροντρίγκεζ στο ’60 και οι "κιτρινόμαυροι" άλλαξαν ολοκληρωτικά την προσέγγισή τους στο ματς, αφού έγιναν καταιγιστικοί και η άμυνα του Ηρακλή -από εκείνο το σημείο και μετά- άρχισε απλά να βλέπει περιμένοντας να δει πόσα ακριβώς θα πάνε και πόσα θα… έρθουν.

Το 4-0 είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό ως προς την εικόνα των δύο ομάδων στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο το θετικό νέο για τον Τιμούρ Κετσπάγια είναι ότι είδε να υπάρχει φως για το πώς λειτουργεί η ομάδα του από τη μέση και μπροστά. Είχε μεν σοβαρά προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά έβγαλε πολύ καλά πράγματα στο δεύτερο, με πράγματα που θέλει να βλέπει ο τεχνικός της ΑΕΚ και το ζητά καθημερινά από τους ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα το ανέβασμα των μπακ. Βρήκε λύσεις από αυτό η ΑΕΚ και από τον Ντίας, και από τον Γκάλο (ασίστ) και από τον Ντίντακ λίγο προς το τέλος.

Αλμέιδα: Αν του έρθει η μπάλα, το τελειώνει

Ο Αλμέιδα σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο φιλικό (το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη στα Τρίκαλα) και έδειξε -για μία ακόμα φορά- στην ΑΕΚ τι μπορεί να περιμένει: Ότι, δηλαδή, όταν η μπάλα τον βρει μέσα στην περιοχή, τότε μπορεί να τελειώσει τη φάση με πολύ καλές πιθανότητες. Έλειπε αυτού του τύπου το φορ από την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και είναι ένα μεγάλο συν του φετινού ρόστερ, το γεγονός ότι υπάρχει σε αυτό ο Πορτογάλος. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει διάρκεια. Πέραν από την εκτελεστική του δεινότητα, ο Aλμέιδα είχε και κάποιες καλές αλλαγές παιχνιδιού και ορισμένες ακόμα καλές στιγμές στο ματς, όπως ένα σούπερ σπριντ σε μια κόντρα που έβγαλε η ΑΕΚ σε φάση που χάθηκε και δεν είχε τον ίδιο ως τελικό αποδέκτη και ένα σεντερφορίσιο τελείωμα στην αρχή.

Υποκατάστατο… του Σκόκο και ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της ΑΕΚ

Κατά τη διάρκεια του ματς με τον Ηρακλή, ο Κετσπάγια πέρασε στο τερέν και τον Πατρίσιο Ροντρίγκεζ, ο οποίος είχε συμμετοχή στο γκολ του Πέκχαρτ και έδειχνε γενικά να ξέρει… καντάρια. Ο Αργεντίνος είναι από τους παίκτες που ερωτεύεται η εξέδρα. Φαντεζί, μπαλαδόφατσα, ντριμπλέρ και -κυρίως- λάτιν. Σημαντικό το τελευταίο, ειδικά για την ΑΕΚ που υπήρχε ανάγκη τα τελευταία χρόνια να βρεθεί ένα… υποκατάστατο του -αυτού που ήταν ο- Σκόκο. Το ζητούμενο και στην περίπτωση του Πατίτο είναι η διάρκεια, αφού πέραν της πλάκας, το πιο σημαντικό για την ΑΕΚ στο ουσιαστικό κομμάτι είναι να της βγει ένας τέτοιος εξτρέμ.

Από πέρσι έψαχνε εξτρέμ, πήρε δεκάρια, το πλήρωσε και φέτος ποντάρει στον Αργεντίνο άλλοτε παίκτη της Σάντος, για να την πάρει από το χέρι στις δύσκολες νύχτες του χειμώνα. Εκεί δηλαδή που η ΑΕΚ θα τα βρίσκει μπαστούνια απέναντι στο τείχος των αντιπάλων αμυντικών που θα την παίζουν κλειστά.

Ο Πατίτο είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, έχει την ποιότητα να παίξει συνδυαστικό ποδόσφαιρο και δείχνει να έχει καλές πιθανότητες για να βγει στην ΑΕΚ. Πάντως, η περίπτωσή του ίσως να είναι το πιο σοβαρό στοίχημα της "Ένωσης", αφού η βοήθεια που χρειάζεται στο κομμάτι της δημιουργίας αποτελεί πιο επιτακτική ανάγκη για την ομάδα. Τουλάχιστον αυτό έδειξε η εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού με τον Ηρακλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - Ηρακλής 4-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK