H καλή βάση της νέας ΑΕΚ

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη λογική του χτισίματος της ΑΕΚ της νέας περιόδου και την απόκτηση των πρώτων… 4+1 ποδοσφαιριστών από την «Ένωση» η οποία δημιουργεί σοβαρό βάθος στο ρόστερ μετά από χρόνια.

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Οι μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει ήδη στην ΑΕΚ δείχνουν ένα σοβαρό δείγμα του τρόπου σκέψης των ανθρώπων της «Ένωσης» από πολλές απόψεις. Οικονομικά και αγωνιστικά. Έστω και σε ορισμένες περιπτώσεις… αντιεπικοινωνιακά.

Γεμάτη στα χαφ από τον… περασμένο Δεκέμβρη

Η ΑΕΚ αρχικά ανακοίνωσε τον Αντρέ Σιμόες τον περασμένο Δεκέμβριο προλαβαίνοντας αρκετές πορτογαλικές και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες οι οποίες -σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους- γλυκοκοίταζαν τον ποδοσφαιριστή. Με την κίνηση ματ να κλείσει ο Σιμόες από τον Δεκέμβρη η «Ένωση» κλείδωσε πολύ νωρίς την πληρότητά της στα χαφ.

Σιμόες, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Κορδέρο και Τζανετόπουλος ως… μπαλαντέρ -αφού χρησιμοποιείται και ως χαφ από τον Δέλλα- αποτελούν την πιο πλήρη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ των τελευταίων ετών. Βεβαίως στην περίπτωση του Πορτογάλου τα πάντα είναι ρευστά αφού πρόκειται για ποδοσφαιρικό στοίχημα καθώς άλλο Μορεϊρένσε και άλλο… ΑΕΚ (από πολλές απόψεις), ωστόσο τα δείγματα που έδωσε στο πρωτάθλημα της πατρίδας του είναι θετικά. Μπήκε 6-7 φορές στην καλύτερη ενδεκάδα της Primeira Liga, είναι 8άρι με αρκετά πατήματα στην περιοχή του αντιπάλου και η αισιοδοξία για την απόκτησή του δημιουργείται μοιραία.

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Πληρότητα και στο δεξί άκρο της άμυνας

Τη 13η Μαϊου λίγα λεπτά πριν το πούλμαν της ΑΕΚ αφήσει πίσω του το Αλκαζάρ για τον αγώνα των play-off με τη Λάρισα, η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της την ανάρτηση με την ανακοίνωση του Ροντρίγκο Γκάλο. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η συγκεκριμένη προσθήκη έγινε πριν τραυματιστεί ο Μιχάλης Μπακάκης, κάτι που μαρτυρά τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της «Ένωσης»: Δύο τουλάχιστον αξιόπιστες λύσεις σε κάθε θέση.

Γκάλο και Μπακάκης αποτέλεσαν μαζί τη δεξιά πλευρά του Παναιτωλικού τη σεζόν 2013-14, αλλάζοντας συχνά ρόλους με τον Έλληνα μπακ να παίζει τα περισσότερα ματς ως δεξί εξτρέμ με τον Βραζιλιάνο πίσω του. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Μπακάκη, ο οποίος θα τον κρατήσει εκτός για ένα σημαντικό μέρος της νέας σεζόν, το βάρος πέφτει στον Γκάλο αφού εκείνος θα είναι ο βασικός δεξιός οπισθοφύλακας της ΑΕΚ τουλάχιστον στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο Γκάλο θεωρείται… μπαρουτοκαπνισμένη λύση. Ξέρει τι θα συναντήσει, γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα και μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ με το… καλησπέρα.

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Από εκεί και πέρα αποκτήθηκε και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος ως τρίτη λύση για το δεξί άκρο της άμυνας. Ο 23χρονος πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα ξεκίνησε την καριέρα του ως δεξί εξτρέμ, στη σεζόν που εξέπνευσε λόγω της έμπνευσης του Αλέκου Βοσινιάδη (ο οποίος τον καθιέρωσε) βαφτίστηκε δεξί μπακ (με τον Φαρινόλα μπροστά του) και στον πρόσφατο αγώνα ανάμεσα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» και την ΑΕΚ στη Ριζούπολη γύρισε… ταινία τους παίκτες της «Ένωσης».

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Φορτώθηκε και το δεξί φτερό

Η περίπτωση του Ρόναλντ Βάργκας δεν είναι η ίδια με εκείνες των παραπάνω, αφού απομένει το τυπικό κομμάτι και η ανακοίνωση του ποδοσφαιριστή από την ΑΕΚ. Στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ δεν αφήνουν περιθώρια να πάει κάτι στραβά αφού η απόκτηση του Βάργκας και θεωρείται τελειωμένη υπόθεση αφού μετά το τέλος των υποχρεώσεων της Εθνικής Βενεζουέλας από το Κόπα Αμέρικα, ο παίκτης θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Ο Βάργκας έρχεται -θεωρητικά- για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Βαγγέλη Πλατέλλα στο δεξί φτερό της ΑΕΚ, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για καθαρόαιμο εξτρέμ. Ως γνήσιος… λάτιν, ο Βάργκας έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο, έχει ικανότητα στον ασβέστη, συγκλίνει όμως και προς τον άξονα αρκετά συχνά. Μπορεί να καλύψει και τον Μάνταλο στο διάστημα της απουσίας του, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα χρειαστεί έναν ακόμα εξτρέμ, αφού το δεξί άκρο μένει… ορφανό.

ΑΕΚ σημαίνει… επίθεση!

Το αρχικό πλάνο της ΑΕΚ λέει ότι το κομμάτι της ενίσχυσης στο «9» έχει κλείσει. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την απόκτηση ενός ακόμα ποδοσφαιριστή σε περίπτωση που προκύψει κάποια ευκαιρία, ωστόσο οι Τζιμπούρ, Αραβίδης, Κρισάντους και Μπρέσεβιτς φαίνεται πως θα αποτελέσουν το σύνολο των φορ στο ρόστερ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι είναι άτοπο να υπολογίζεται ο Μπρέσεβιτς τουλάχιστον για την ώρα, η ΑΕΚ φαίνεται πως θα πάει στη Σούπερ Λιγκ με την τριάδα Τζιμπούρ, Αραβίδη, Κρισάντους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Τζιμπούρ τα πράγματα είναι απλά. Οι περισσότεροι το είδαν ως ξαναζεσταμένο φαγητό και περιμένοντας να ακούσουν ένα πιο… βαρύγδουπο όνομα, χαλάστηκαν. Η αλήθεια στο ουσιαστικό κομμάτι (και όχι στο επικοινωνιακό) είναι άλλη. Ο Τζιμπούρ είναι ότι καλύτερο μπορούσε να αποκτήσει η ΑΕΚ στα λεφτά που διέθεσε για φορ, έχει παραστάσεις από ντέρμπι, Τσάμπιονς Λιγκ κλπ (κάτι που δεν είχε κανένας παίκτης του περσινού ρόστερ με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να το πληρώσουν με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ) και σε γενικές γραμμές είναι μια καλή λύση. Ο χαρακτήρας αποτελεί ένα ζήτημα, αλλά στη νέα τάξη πραγμάτων της ΑΕΚ θεωρούν ότι έχουν την ικανότητα να τον κοντρολάρουν αφού η σημερινή διοίκηση δεν είναι ούτε Αδαμίδης, ούτε Θανόπουλος.

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Ο Αραβίδης, όπως και να έχει, είναι πάντα… Αραβίδης και αναμένεται να καταθέσει τη βοήθειά του στην ίδια συχνότητα με την περσινή. Ούτως ή άλλως η Σούπερ Λιγκ δεν είναι κατηγορία την οποία δεν ξέρει ο Έλληνας επιθετικός, παρότι το ειδικό βάρος της ΑΕΚ είναι αρκετά διαφορετικό από τις ομάδες που αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία στο παρελθόν (Δόξα Δράμας, Πανιώνιος, Άρης). Έρχεται από φουλ χρονιά, είναι δεδομένα αθλητικό παιδί και έχει καλή ψυχολογία λόγω των τερμάτων που σημείωσε στη Football League. Όλα είναι υπέρ του για να είναι για μία ακόμα φορά καθοριστικός για τα πλάνα του Δέλλα.

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Ο «Χρύσανθος» είναι και αυτός μία περίπτωση-ερωτηματικό. Η θετική εισήγηση των ανθρώπων που τρέχουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΑΕΚ δείχνει πως θα είναι αρκετή για να παραμείνει στην ομάδα και τη νέα σεζόν, ενώ ορισμένοι εντός ποδοσφαιρικού τμήματος θεωρούν ότι η εικόνα του θα βελτιωθεί αν κάνει προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα. Παρόλα αυτά, με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, ο Κρισάντους δεν έχει δείξει ότι είναι τόσο κακός επιθετικός, ωστόσο δεν έχει πείσει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί και να στηριχτεί πάνω του η ΑΕΚ, ειδικά στη Σούπερ Λιγκ.

H καλή βάση της νέας ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Οι επόμενες κινήσεις

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι πέντε πρώτες επιλογές της ΑΕΚ έχουν λογική, ποδοσφαιρική και οικονομική. Βάργκας, Τζιμπούρ και Γκάλο παίζουν κατευθείαν, ενώ κατευθείαν μπορεί να παίξει και ο Βασιλαντωνόπουλος όταν χρειαστεί. Το ίδιο ενδεχομένως συμβαίνει και με τον Σιμόες ωστόσο το μόνο που εκκρεμεί να φανεί, είναι το κατά πόσο θα εξοικειωθεί με τα νέα εργασιακά του δεδομένα αφού βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Πορτογαλίας. Από εκεί και πέρα οι «κιτρινόμαυροι» θα κάνουν άλλες 4-5 προσθήκες, θα κινηθούν άμεσα για τερματοφύλακα ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελούν ο (αριστεροπόδαρος) στόπερ και ο αριστερός μπακ. Και οι τρεις προορίζονται για βασικοί, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται βάθος και στις τρεις αυτές θέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

"Ματιές" στον Κάλα

Τζεμπούρ: "Γουστάρω τον κόσμο της ΑΕΚ, γι' αυτούς γύρισα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK