H τύχη του γηπέδου της ΑΕΚ στα χέρια του Σκουρλέτη!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ και το μπαράζ ανταλλαγής ανακοινώσεων με τον Σκουρλέτη ο οποίος έχει στα χέρια του την τύχη του νέου σπιτιού της "Ένωσης".

H τύχη του γηπέδου της ΑΕΚ στα χέρια του Σκουρλέτη!

Αρχικά η ΑΕΚ διέρρευσε τη δυσαρέσκειά της για την κωλυσιεργία του ΥΠΑΠΕΝ και το Υπουργείο απάντησε το πρωί της Παρασκευής. Η ΑΕΚ απάντησε στην… απάντηση του Υπουργείου το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το Υπουργείο τοποθετήθηκε εκ νέου το βράδυ της Παρασκευής, δείχνοντας πως αν μη τι άλλο αντανακλαστικά και χρόνος υπάρχουν, παρά τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η ΑΕΚ έκλεισε το βράδυ με μία λιτή τοποθέτηση του στυλ "Κάποια στιγμή ο διάλογος τελειώνει και ξεκινάνε τα έργα" αλλά το άγχος του κόσμου της για νέα καθυστέρηση φούντωσε μέσα από όλα αυτά.

"Βρείτε τα με τον Δήμο και εγώ θα υπογράψω"

Σιωπηρή ανησυχία για τον Σκουρλέτη υπήρχε σε όλο αυτό το διάστημα στην ΑΕΚ, οι άνθρωποι της οποίας θεωρούν ότι άλλα τους είπε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ και άλλα έκανε. Για του λόγου το αληθές, ο κ. Σκουρλέτης είχε παραχωρήσει κάποιες δηλώσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων λέγοντας μεταξύ άλλων: "Δεν απομένει μόνο η υπογραφή μου, όπως λανθασμένα διαβάζω, για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν πρόκειται να μπλοκάρω το έργο εφόσον τα βρουν όλοι με όλους".

Δεν στέκει

Είναι πασιφανές πως το "βρείτε τα με τον Δήμο και εγώ μαζί σας", στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει. Δεν μιλάμε για κανένα νορμάλ Δήμο, αλλά για τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και για τον Δήμαρχο που βγήκε με σημαία εναντίον του γηπέδου της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη, προσέφυγε στο ΣτΕ, απέτυχε και τώρα βρίσκεται σε μία διαδικασία προσπάθειας εξάντλησης της θητείας του με την ελπίδα ότι δε θα χρειαστεί να έρθει σε δύσκολη θέση απέναντι στους -αντιφρονούντες- ψηφοφόρους του. Οπότε την -θεωρητικά- καλή πρόθεση του Σκουρλέτη, την ξεχνάμε με την παραπάνω φράση του, αφού ο Υπουργός δείχνει -όπως και ο Βασιλόπουλος- να θέλει να μη "χρεωθεί" το γήπεδο στη δικιά του λίμνη ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ή τελοσπάντων στα μάτια όσων έχουν απομείνει.

Δεν είναι υποχρεωμένη η ΑΕΚ να κάνει όσα ζητάει ο Σκουρλέτης!

Συνεπώς, ο Υπουργός δείχνει μια διάθεση για αναβλητικότητα την οποία στηρίζει πάνω σε κάποιες… διευκρινίσεις που δεν έστειλε η ΑΕΚ σε ορισμένες απορίες και απόψεις (!) κάποιων (ασαφές) πάνω στα όσα συζητήθηκαν στην περιβαλλοντική μελέτη. Η λεπτομέρεια, βέβαια, είναι ότι πουθενά στη νομοθεσία δεν προβλέπεται το "στείλτε μας υπόμνημα, κάντε μας διευκρινίσεις" του Σκουρλέτη, αφού η ΑΕΚ δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει οτιδήποτε άλλο πέραν από αυτά που έχει ήδη κάνει.

ΑΝ επιθυμεί ο φορέας που "τρέχει" το έργο…

Για το τυπικό της ιστορίας τώρα βρισκόμαστε στη φάση εε’ της περιβαλλοντικής μελέτης. Δηλαδή στην αξιολόγηση και στάθμιση γνωμοδοτήσεων και απόψεων, καθώς και τυχόν απόψεων του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας επ’ αυτών, από την αρμόδια υπηρεσία εντός είκοσι εργάσιμων ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου σταδίου.

Στη συγκεκριμένη φάση πρέπει ο Υπουργός μέσα σε 45 μέρες (ο χρόνος μετράει από τις 3 Φλεβάρη) να αξιολογήσει τις γνωμοδοτήσεις και ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ο φορέας του έργου (η ΑΕΚ δηλαδή), τότε καταθέτει ένα συμπληρωματικό υπόμνημα με τις απόψεις του. Αν θεωρεί ότι οι παρατηρήσεις είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου (όπως π.χ. το κόψιμο του ΥΠΑΠΕΝ, του Δήμου και των δημοσίων υπηρεσιών για το πρόβλημα στέγασης του σκάκι της ΑΕΚ) τότε δεν στέλνει τίποτα. Η ζωή πάλι θα συνεχιστεί κανονικά, θα τηρηθούν οι διαδικασίες και πρέπει να υπάρξει κοινή πρόθεση. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και το ταξίδι της μελέτης στα συρτάρια των Υπουργών, από τον Λαφαζάνη στον Σκουρλέτη.

Καζάνι που βράζει η ΑΕΚ

Από την άλλη στην ΑΕΚ δεν υπάρχει απλά εκνευρισμός αλλά η γενικότερη αύρα στον σύλλογο είναι ένα… βήμα πριν την έκρηξη. Ο λόγος είναι ότι έχουν εμπεδώσει όλοι οι παροικούντες την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ πως ότι και να συμβεί, θα τους ζητηθούν διευκρινίσεις, χαρτιά, εξηγήσεις μέχρι να λυθεί και η απορία του τελευταίου κατοίκου ακόμα και… άλλης περιοχής που αγωνιά για το κατά πόσο θα είναι εναρμονισμένο στο περιβάλλον το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το οξύμωρο είναι ότι η ΑΕΚ έχει στα χέρια της τον νόμο του ελληνικού κράτους, επικυρωμένο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, έχει πάρει το ΟΚ από την Περιφέρεια, έχει πάρει το ΟΚ από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου, ωστόσο σταματάει στη μεγάλη διάθεση του Υπουργού για συζήτηση και ανάλυση.

Η πλευρά της "Ένωσης" περίμενε από τον Σκουρλέτη ότι θα είναι η φωνή της λογικής στη συγκεκριμένη ιστορία για να παρακάμψει τα όσα ζητάει ο Βασιλόπουλος. Και όταν λέμε "όσα ζητάει ο Βασιλόπουλος" δεν εννοούμε ως προς το περιβάλλον -που έχει κάθε δικαίωμα να διαπραγματευτεί για την πόλη του- αλλά ακόμα και το γεγονός ότι ο Δήμαρχος προβληματίζεται επειδή αν προχωρήσει το νέο γήπεδο θα μείνει άστεγο το… σκάκι της ΑΕΚ. Ασχολείται δηλαδή με ζητήματα που ούτε ο ίδιος έχει λογική να ασχολείται, ούτε ο Δήμος.

Στο χέρι του Σκουρλέτη το γήπεδο της ΑΕΚ

Μετά τα όσα εξελίσσονται από την Πέμπτη στις σχέσεις ΑΕΚ-Σκουρλέτη η ταμπακιέρα δεν αλλάζει. Με απλά ελληνικά, απομένει μόνο η υπογραφή του Υπουργού για να κλείσει η Δημόσια Διαβούλευση (η οποία έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ χρονικής διάρκειας) και να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, ωστόσο ο τελευταίος δείχνει διαθέσεις για έναν… απέραντο διάλογο. Να απαντήσει δηλαδή η ΑΕΚ στην τοποθέτηση του… οποιουδήποτε στη δημόσια διαβούλευση, να εξηγήσει γιατί δεν θα παίζει στο νέο γήπεδο το τμήμα βόλεϊ (π.χ.) και να ασχολούνται για άλλα 1-2 χρόνια, άσχετοι άνθρωποι με άσχετα (για αυτούς) ζητήματα. Μέχρι τότε μπορεί και να μην είμαστε κυβέρνηση οπότε πάει σε άλλον η πατάτα, δικό του πρόβλημα, τι μας νοιάζει εμάς. Κάπως έτσι λειτουργεί η ιστορία στη χώρα που για να δει αναπτυξιακό έργο πρέπει πρώτα να φτύσουν όλες οι πλευρές αίμα, να πείσουν συλλόγους, οργανώσεις, σωματεία και Δημάρχους που όταν δεν έχουν πολλές σκοτούρες, κάνουν κατάληψη συμβολικά στο ίδιο τους το Δημαρχείο.

Είναι εντυπωσιακό που ακόμα και αυτοί που δεν θέλουν την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξηγούν τα παραπάνω ως σκόπιμη καθυστέρηση από την πλευρά της ΑΕΚ. Δεν είναι πυρηνική επιστήμη, είναι απλό. Αφού υπάρχει όλη αυτή η εμπάθεια που θέλει να δημιουργήσει καχυποψία για τον Μελισσανίδη, δεν υπάρχει ευκολότερος δρόμος από το να τον αφήσουν να εκτεθεί. Αλλά η δικιά του ευθύνη ξεκινάει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και μετά. Αυτή τη στιγμή, όσο υπάρχουν ρεαλιστικά εμπόδια (προσφυγή στο ΣτΕ, έντονη διάθεση για διάλογο, 17 εργάσιμες μέρες στο συρτάρι του Λαφαζάνη η ΜΠΕ που από Μάρτιο πήγε Ιούλιο κλπ), η μπάλα είναι στα πόδια του Υπουργού.

Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό

Το έχω γράψει αρκετές φορές, το γράφω άλλη μία, γιατί δυστυχώς ορισμένες φορές η προσέγγιση της πραγματικότητας δεν είναι στο 100%. Αυτή τη στιγμή στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχει ένα χωράφι και αρκετοί επιχειρηματίες που ελπίζουν να (ξανά)δουν το φως το αληθινό με την έλευση κόσμου και την άνοδο του τζίρου. Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι πως στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει εναλλακτική. Ή χωράφι θα μείνει για πάντα, ή θα γίνει το γήπεδο που προτείνει η ΑΕΚ. Όχι επειδή το προτείνει η ΑΕΚ. Επειδή είναι το σωστό, το δίκαιο και το ηθικό, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τους νόμους του ελληνικού κράτους και -πάνω από όλα- την κοινή λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πετάει το μπαλάκι ο Σκουρλέτης, απαντάει η ΑΕΚ

ΠΑΕ ΑΕΚ: "Ανταποκριθήκαμε σε ό,τι μας ζητήσατε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες"

Υπ.Περιβάλλοντος: "Η ΑΕΚ δεν δίνει απαντήσεις, βλάπτει την ουσία"

ΠΑΕ: "Κάποια στιγμή τελειώνει ο διάλογος και αρχίζουν τα έργα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK