Λίγο τύχη, λίγο καλή διάθεση και λίγο... προσευχή!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόφαση της ΑΕΚ να μην αποκτήσει σέντερ φορ η οποία έχει ένα σκεπτικό αλλά αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι είναι λάθος.

Λίγο τύχη, λίγο καλή διάθεση και λίγο... προσευχή!
INTIME SPORTS

Η ολοκλήρωση των μεταγραφών είχε το πιο αναμενόμενο φινάλε για την ΑΕΚ. Οι άνθρωποι που τρέχουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια προσθήκη επιθετικού από ομάδα. Υπάρχει βέβαια ένα πολύ μικρό παραθυράκι για ελεύθερο ποδοσφαιριστή αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιριακή περίπτωση, ωστόσο όπως καταλαβαίνει ο καθένας, επιθετικός που να θέσει γερή υποψηφιότητα για θέση στην ενδεκάδα δεν πρόκειται να αποκτηθεί. Κατ’ επέκταση, η λογική λέει ότι δε θα αποκτηθεί κανένας επιθετικός.

Γιατί δεν θα αποκτηθεί επιθετικός

Παρότι στις τάξεις του κόσμου υπήρχε ελπίδα ότι θα αποκτηθεί επιθετικός, η οποία καλλιεργήθηκε και μέσω του Τύπου με τη γνωστοποίηση των ονομάτων που είχαν προταθεί, στον… πραγματικό κόσμο η ΑΕΚ δεν πήρε ποτέ καμία απόφαση ότι θα αποκτηθεί φορ. Η εξήγηση στο παραπάνω είναι πως παρά το γεγονός ότι για μία μεγάλη μερίδα του κόσμου και του Τύπου ο Τζεμπούρ θεωρείται αποτυχημένη επιλογή, στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της ΑΕΚ υπάρχει ακόμα πίστη για τις δυνατότητες του Αλγερινού.

Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, από τη στιγμή που στην ΑΕΚ θεωρούν ότι ο Τζεμπούρ όταν επιστρέψει έχει την ικανότητα να γίνει ο βασικός σέντερ φορ που καλύπτει τα θέλω της ομάδας, αποφάσισαν να πορευτούν ως έχουν για να μην υπάρξει κάποιο νέο πρόβλημα στη διαχείριση. Βέβαια, ήδη υπάρχει ένα (πρόβλημα στη διαχείριση) αφού στο μυαλό του Δέλλα ο Αραβίδης είναι ο πρώτος σέντερ φορ της ομάδας και παίζει αρκετά να μείνει στον πάγκο ο Τζεμπούρ μετά την επιστροφή του.

Λίγο τύχη, λίγο καλή διάθεση και λίγο... προσευχή!

Η ΑΕΚ εξέτασε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την τελευταία μέρα για τον σέντερ φορ, με πρώτο στο κάδρο τον Κάιλ Λάφερτι. Προέκυψε όμως απόσταση στο οικονομικό το οποίο είναι η κυριότερη αιτίας της όλης (μεταγραφικής) περιπέτειας. Η ΑΕΚ έχει δεδομένα χαμηλό μπάτζετ και για αυτό το λόγο κινήθηκε εξαρχής σε μία μεταγραφική λογική τύπου Τεμπούρ. Αν δεν ήταν περιορισμένο το μπάτζετ δεν θα είχε λόγο να… μπλέξει από την αρχή με τον Τζεμπούρ, ο οποίος ήταν ότι πιο ποιοτικό μπορούσε να αποκτήσει η ΑΕΚ με δεδομένο το οικονομικό της ταβάνι. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτός ο βασικός λόγος που δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση για υπέρβαση.

Αν γινόταν κάποια υπέρβαση θα οφειλόταν αποκλειστικά στον παρορμητισμό αφού ο αρχικός προγραμματισμός ήταν πολύ κοντά σε αυτό που δημιούργησε η ΑΕΚ μέχρι σήμερα. Το οποίο έχει μια λογική, βγάζει ωραία μπάλα, έχει όμως και ρίσκο αφού είναι πολλά τα στοιχήματα και κανείς δεν ξέρει πώς τα αντιδράσουν όταν σφίξουν τα πράγματα.

Κάνει καλά η ΑΕΚ που δεν πήρε φορ;

Το αν οι άνθρωποι της ΑΕΚ πράττουν καλώς ή κακώς που επιλέγουν να πάνε μόνο με τους Τζεμπούρ, Αραβίδη και Κρισάντους στα φορ, θα το δείξει η ιστορία. Η λογική, πάντως, λέει πως δεν κάνουν καλά. Τώρα για το αν είναι σε θέση να είναι η ΑΕΚ ανταγωνιστική με αυτή τη μορφή, η απάντηση είναι "ποτέ δεν ξέρεις". Αν ερχόταν κάποιος στις εξέδρες της Ριζούπολης τον Αύγουστο του 2004 στο ματς με την Κέρκυρα και έλεγε ότι οι… Μπουρμποκρασάδες θα χτυπούσαν το πρωτάθλημα, θα τον έπαιρναν με τις ντομάτες ακόμα και οι σεκιούριτι.

Τελικά το χτύπησε μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Τότε υπήρχε καλή διάθεση από όλες τις πλευρές βέβαια, γιατί οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Φέτος η διάθεση αυτή δοκιμάζεται αφού ο κόσμος περίμενε μια πιο δυναμική επιστροφή. Όπως και να έχει όμως αυτή είναι η ΑΕΚ, δεν αλλάζει και η συγκεκριμένη καλή διάθεση είναι αναγκαία από πλευράς κόσμου ο οποίος είναι ο πρώτος που θέλει να πάει καλά η ομάδα.

Πολύ καλές και μέτριες κινήσεις

Όταν μία ομάδα κινείται στα οικονομικά στάνταρ που είχε η ΑΕΚ στις μεταγραφές, τότε είναι βέβαιο πως δεν θα βγουν όλες οι κινήσεις. Κάποιες θα βγουν εξαιρετικές (Σιμόες, Γκάλο, Βάργκας) και κάποιες άλλες -έστω και αν είναι παρακινδυνευμένο από τόσο νωρίς- κακές (Άρθο). Κάπου εδώ να πούμε ότι ο Άρθο αποτελεί αυτή τη στιγμή τέταρτη λύση στα στόπερ. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ βαρύ για τον οπαδό της ομάδας να διαβάζει ότι ο Καρίμ Χαβέζ (άσχετα αν αποκτήθηκε καλύτερος ή χειρότερος παίκτης στη θέση του) που ήρθε στην Αθήνα και δεν υπέγραψε στην ΑΕΚ, υπέγραψε στην κυπριακή Ομόνοια που έχει οικονομικά προβλήματα. Όμως η πραγματικότητα είναι απλή.

Η ΑΕΚ δεν έχει χρηματοδότη και ζει από τα έσοδά της. Για την ακρίβεια ζει από μέρος των εσόδων της αφού ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στο ταμείο πήγαν στο γήπεδο. Η ανάπτυξη της εταιρείας που όλοι προσδοκούν ότι θα προέλθει από τις επιτυχίες της ομάδας θα φέρει την ενίσχυση. Μέχρι τότε όμως χρειάζεται υπομονή. Ενδεχομένως και τύχη. Πάντως σίγουρα αυτογνωσία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK