Με ένα κουβά κολλύριο

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ήττα της ΑΕΚ στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό, για την κακή εμφάνιση της «Ένωσης» και για το στράβωμα ενός ματς που κάποια στιγμή θα ερχόταν.

Με ένα κουβά κολλύριο

Σε μία κακή -αγωνιστικά- μέρα για την ΑΕΚ, οι "κιτρινόμαυροι" ηττήθηκαν χθες για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό και έμειναν μακριά από το εκτός έδρας τρίποντο, το οποίο ψάχνουν από τον περασμένο Γενάρη από τους Ζωσιμάδες. Στις 17 Ιανουαρίου η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ πήρε το τελευταίο της διπλό στο πρωτάθλημα απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα και από τότε αναζητεί το επόμενο.

Η ΑΕΚ λειτούργησε αρνητικά σε όλες τις γραμμές της στο Αγρίνιο, αφού ήταν ασύνδετη και δυσκολευόταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει απειλητική. Οι παίκτες της "Ένωσης" έψαχναν το εύκολο γκολ με σουτ εκτός περιοχής -κυρίως- στο πρώτο μέρος, αφού τις περισσότερες φορές τα βρήκαν μπαστούνια απέναντι στον πολύ σφιχτό Παναιτωλικό. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ ισορρόπησε κάπως το ματς, ο Πογέτ με τις αλλαγές του προσπάθησε να βοηθήσει από τον πάγκο, ωστόσο οι -λίγες- ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν δεν αξιοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να μείνει κολλημένη στο μηδέν μπροστά.

Την τιμώρησε η μπάλα στο τέλος

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε έχασε στο 90’ τη μεγαλύτερη ευκαιρία να δώσει στην ομάδα του τη νίκη μετά από ένα γύρισμα του Ράφικ Τζεμπούρ, μέσα στην περιοχή του Κυριακίδη, αλλά ο Αργεντίνος σούταρε ψηλά άουτ. Και επειδή η μπάλα τιμωρεί, η ΑΕΚ το βρήκε μπροστά της με το περιπετειώδες γκολ που δέχτηκε στο τελευταίο… δευτερόλεπτο του ματς. Κάπως έτσι έφτασε μία ακόμα ήττα, η οποία καταστροφική μπορεί να μην είναι, είναι όμως καμπανάκι κινδύνου ενόψει συνέχειας και μία απόδειξη του ότι η ομάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα τίποτα ως προς τους στόχους της.

Το πρόβλημα στα χαφ

Ο Γιόχανσον έχει κλατάρει από την αρχή του 2016, ο Μάνταλος έχει κάνει λίγα καλά ματς και ο Γκουστάβο Πογέτ μυρίστηκε τη δουλειά στην τελευταία μεταγραφική περίοδο, για αυτό και η ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση του Μπρούνο Ζουκουλίνι. Για να έχει, δηλαδή, ο Ουρουγουανός πέντε λύσεις για τρεις θέσεις, κρατώντας πιο φρέσκους τους χαφ του. Η γκίνια με τον τραυματισμό του Ζουκουλίνι στέρησε από τον Πογέτ τη συγκεκριμένη… πολυτέλεια, κάτι που βγήκε και στο ματς του Αγρινίου.

Ο Σουηδός (παρότι ξεκουράστηκε την περασμένη αγωνιστική) έκανε κακό ματς, στα ρηχά κινήθηκε και ο Μάνταλος, με -προφανές- αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατήσει μπάλα η ΑΕΚ στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, πριν τις αλλαγές του Πογέτ. Ο Ουρουγουανός πέρασε το ματς τον Κορδέρο στη θέση του Γιόχανσον, η ομάδα πάτησε κάπως καλύτερα, αλλά και έμεινε μακριά από την ουσία την οποία εξασφάλιζε στα προηγούμενα ματς.

Η μη αναμενόμενη επιλογή του Τζεμπούρ

Όπως συνέβη και στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Πογέτ έβαλε τον Τζεμπούρ στο δεξί φτερό της επίθεσης της ΑΕΚ, παρότι ο Αλγερινός δεν βρίσκεται σε μία περίοδο που όλοι… θαυμάζουν τις αντοχές του. Παρόλα αυτά, ότι επικίνδυνο έφτιαξε η "Ένωση" στο ματς πέρασε από τα πόδια του Τζεμπούρ, αλλά σε αρκετές αντιδράσεις του μέσα στο ματς, δείχνουν ότι πλέον δεν μπορεί. Αν βρεθεί στη φάση θα βοηθήσει την ομάδα με την ποιότητα που ούτως ή άλλως έχει τότε θα το κάνει, αν δε βρεθεί τότε θα χαθεί στις γενικότερες απαιτήσεις του αγώνα, τις οποίες -ακόμα κι αν θέλει- δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Θέμα χρόνου ήταν να γίνει κάποια στιγμή το τσαφ για την ΑΕΚ και να γνωρίσει την ήττα, αφού δεν ήταν οι λίγες πρόσφατες νίκες που ήρθαν στην τρίχα. Όταν η κατάσταση πάει συνέχεια oριακά και στις λεπτομέρειες, θα σου γυρίσει και την πλάτη η τύχη, θα πάρει κι ο αντίπαλος κάποιες λεπτομέρειες. Ή τουλάχιστον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συμβεί αυτό όταν το ματς γίνεται γκραν γκινιόλ.

Βέβαια, αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάζει, δε μπορεί να τα έχεις όλα. Κατανοητό ότι ο Πογέτ δεν είναι μάγος και δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση με το υπάρχον ρόστερ που -φυσικά- δεν είναι της δικιάς του επιλογής. Θεωρεί ότι το ρόστερ του είναι επαρκές για να παίρνει τα αποτελέσματα και για αυτό έδωσε στην ομάδα έναν πιο ανασταλτικό προσανατολισμό. Όμως ρεαλιστικά να το δει κάποιος, υπάρχει πρόβλημα στη δημιουργία το οποίο η ΑΕΚ βρίσκει μπροστά της όταν της στραβώσουν τα ματς. Και δεν έχει λύσεις όταν αυτό συμβαίνει.

Μεταβατική περίοδος

Θα μπορούσε το στραβό αποτέλεσμα να είχε έρθει νωρίτερα. Ήρθε με τον Παναιτωλικό. Σημασία έχει ότι δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς φταίει. Η αμυντικογενής τάση, ή το ταβάνι των ποδοσφαιριστών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι "κιτρινόμαυροι" διανύουν μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Πογέτ έχει οδηγήσει την ΑΕΚ σε αρκετά θετικά αποτελέσματα που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην αυτοπεποίθηση του συνόλου του συλλόγου, αλλά αν δεν μείνει το καλοκαίρι, να φτιάξει τη δικιά του ομάδα, με δικές του επιλογές για τη νέα σεζόν που θα είναι πιο… κριτήριο, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συζητάμε χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Υ.Γ.: Ευλογία για ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης που συμμετέχει σε αυτό μια ομάδα όπως ο Παναιτωλικός. Μια ομάδα καθαρή από όλες τις πλευρές, με ένα πανέμορφο ποδοσφαιρικό γηπεδάκι βγαλμένο από μικρότερη αγγλική κατηγορία, γεμάτη εξέδρα και πάνω από όλα με λόγο ύπαρξης. Αρκετά σπάνιο για τον μαγικό κόσμο της Σούπερ Λιγκ, οπότε καλό είναι να σημειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναιτωλικός-ΑΕΚ 1-0

Τόλης Χορτάτος: Ίδια ουσία από την ΑΕΚ, άλλο αποτέλεσμα

Πογέτ: "Είναι καλό να δέχεσαι αυτά τα χτυπήματα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK