Μερικά πράγματα γίνονται μόνο στην ΑΕΚ

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που... βάλλεται τις τελευταίες ώρες, μία με την... επιστολή της γυναίκας του Κορδέρο, μία με τον Λαϊφη και μία με την -αντικειμενικά αδιάφορη- ιστορία Μοντανιέ.

Μερικά πράγματα γίνονται μόνο στην ΑΕΚ

Στην ΑΕΚ τα ευτράπελα και οι… κέντες δεν σταματούν ποτέ. Αρχικά το βράδυ της Κυριακής με την -κατά κάποιο τρόπο- ανοιχτή επιστολής της γυναίκας του Μιγκέλ Κορδέρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη και στη συνέχεια με τα όσα ακολούθησαν με τις μετακινήσεις Λαϊφη-Μοντανιέ σε Ολυμπιακό και Νότιγχαμ αντίστοιχα. Όπως και να το δει κανείς, δημιουργείται μία γκρίνια και αν συνυπολογιστεί και η γκρίνια που έχει αναπτυχθεί από την Κυριακή για την επικείμενη απόκτηση του Κωνσταντίνου Μανωλά από τον Λεβαδειακό (λόγω των κινήτρων), η αλήθεια είναι πως αντιλαμβάνεται κανείς πως η ΑΕΚ δεν είναι σε καλό μουντ. Τουλάχιστον από άποψη περίγυρου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η περίπτωση Κορδέρο

Στην περίπτωση του Κορδέρο τα πράγματα είναι απλά. Η ΑΕΚ ενημέρωσε τον ποδοσφαιριστή ότι δε βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή για την νέα σεζόν, εξηγώντας του ότι πρέπει να βρει άλλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Προφανώς στην όλη εξήγηση, έγινε αντιληπτό ότι η ΑΕΚ δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλει τα 200 χιλιάρικα του τελευταίου χρόνου του συμβολαίου του Ισπανού και ακολούθησε η επιστολή της συζύγου του.

Η αλήθεια είναι πως ο Κορδέρο ανήκει σε μια ειδική κατηγορία ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, αφού ήταν ο μοναδικός ξένος του ρόστερ της προηγούμενης χρονιάς, ο οποίος δέχτηκε να ακολουθήσει την ομάδα στην ερασιτεχνική κατηγορία. Συνεπώς, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, το καλύτερο και για τον σύλλογο και για τον παίκτη, είναι να χωρίσουν οι δρόμοι τους φιλικά αφού πρώτα βρεθεί μια λογική φόρμουλα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΝΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ... ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά την επιστολή της Ίνμα, προσπερνάμε το γεγονός ότι αυτά τα σήριαλ με τους συγγενείς συμβαίνουν μόνο στην ΑΕΚ. Η γυναίκα του Κορδέρο, ο γιος του Μανωλά. Πρόκειται για μία φυσιολογική προσέγγιση συζύγου σε οποιοδήποτε επάγγελμα, με τη διαφορά ότι έγινε δημόσια και όχι σε κάποια ιδιωτική συζήτηση στο σπίτι. Η σύζυγος του Ισπανού καθαρά συναισθηματικά την όλη ιστορία, αναφέροντας μεταξύ άλλων και κάποιες λεπτομέρειες που όπως είναι λογικό δεν μπορούν να στέκουν ως προς το το αν θα συνεχίσει ή όχι ο Μιγκέλ στην ομάδα.

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ"

Η ΑΕΚ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Από τη στιγμή που ο προπονητής αποφάσισε ότι δεν τον υπολογίζει (καλώς ή κακώς, αυτό θα κριθεί από το ποιοί θα μείνουν) οφείλει να βρει έναν τρόπο να λυθεί αναίμακτα και με αξιοπρέπεια το συμβόλαιο του Κορδέρο, να τον ευχαριστήσει για τη σημαντικότατη προσφορά του σε πολύ δύσκολα για τον σύλλογο χρόνια και να του ευχηθεί καλή συνέχεια στην καριέρα του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΜΕ ΛΑΪΦΗ ΑΛΛΑ...

Από εκεί και πέρα σε ότι έχει να κάνει με το θέμα του Λαϊφη που τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι επίσης απλά. Η ΑΕΚ δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει σε τέτοια ποσά (600.000) και προσπαθεί να χτυπήσει τους στόχους της πλαγίως και πιο ήπια, χρησιμοποιώντας και… παραδοσιακές μεθόδους καμιά φορά, όπως οι συναντήσεις με τους πατεράδες κάποιων παικτών. Κάποιες φορές αυτό αποδίδει, κάποιες φορές όχι. Στην περίπτωση της Ανόρθωσης που έψαχνε άμεσα ρευστότητα δεν ήταν δυνατό να πιάσει, αφού οι Κύπριοι καίγονται για λεφτά δεν μπορούσε να "τουμπάρει" την κατάσταση η ΑΕΚ με τη δική της μικρή πρόταση και τους δανεικούς.

Η απώλεια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επικοινωνιακή (ασήμαντο) και ουσιαστική, από τη στιγμή που ο Κετσπάγια ήταν απόλυτα σίγουρος για τον παίκτη και τον ήθελε στην ΑΕΚ. Από την άλλη με την περίπτωση του Κάτσαρ η ΑΕΚ μπορεί να ρεφάρει για 1-2 χρόνια παίρνοντας έμπειρο παίκτη, αλλά θα χάσει την ευκαιρία να εξελίξει έναν νεαρό και να πιθανόν να κερδίσει κάποια χρήματα στο μέλλον.

Όταν η οικονομική πολιτική είναι συγκεκριμένη κάτι χάνεις, όταν δουλεύεις σωστά κάτι ρεφάρεις. Είναι δεδομένο πως η οικονομική πολιτική της ΑΕΚ είναι σφιχτή, μένει μόνο να φανεί αν θα ρεφάρει την κατάσταση με τον τρόπο που δουλεύει. Η ενδείξεις για την ώρα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, ωστόσο υπάρχει χρόνος και κατά τα φαινόμενα δείχνει ότι… τσιγκλιέται ο μοναδικός παράγοντας που αν δραστηριοποιηθεί μπορεί να αλλάξει επίπεδο την ΑΕΚ: Ο εγωισμός.

ΜΑΝΩΛΑΣ: ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Στην περίπτωση της απόκτησης του Κωνσταντίνου Μανωλά, 8 στους 10 ΑΕΚτζήδες θεωρούν (δικαίως) ότι δεν είναι δυνατόν να τον επέλεξε ο Κετσπάγια στις 16 συμμετοχές της περασμένης σεζόν για τον Λεβαδειακό. 2 στους 10 το προσπερνούν ευχόμενοι "μακάρι να είναι το 10% του Στέλιου". Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοί που την πληρώνουν την ΑΕΚ, συνηθίζεται να βλέπουν πιο καθαρά από όσους πληρώνονται από αυτή.

Αφού ξεκαθαριστεί ότι φυσικά το παιδί δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη και μπορεί όντως να ξεπεταχτεί στην ΑΕΚ όπως συνέβη με τον -τότε- ξεχασμένο ξάδερφό του στο παρελθόν, αν η τελευταία καταφέρει να τον αποκτήσει από τον Λεβαδειακό (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2018), η αλήθεια είναι πως η κατάσταση πάει να μπλέξει. Δεν είναι το καλύτερο για την ΑΕΚ να προχωρά σε απόκτηση παικτών που δεν πρότεινε ούτε ο προπονητής, ούτε ο τεχνικός διευθυντής, ούτε ο αρχισκάουτερ, επειδή νίκησε στον πρόσφατο Τελικό του Κυπέλλου. Γιατί αν δεν νικούσε στον Τελικό, δεν θα υπήρχε και πιθανότητα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης μετακίνησης, όπως συνέβη πριν τη σεζόν της Β’ Εθνικής.

Η ΑΕΚ στην περίπτωση του Μανωλά και στην περίπτωση του Κορδέρο (άσχετα αν οι απολαβές είναι διαφορετικές) έδειξε να δρα δυσανάλογα και με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τη μία killer και την άλλη συναισθηματική. Kαι φυσικά δεν τίθεται θέμα αν πρέπει να είναι γενικά killer ή συναισθηματική. Πάντα killer πρέπει να είναι αν θέλει να επιβιώσει στο ποδόσφαιρο και ειδικά με μαζεμένη πολιτική. Δε γίνεται και το μπάτζετ να είναι περιορισμένο, και όλοι να είναι ικανοποιημένοι και η ομάδα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ή αν γίνει, τότε πρέπει να κολλάνε μπρίκια όλοι οι απέναντι, πράγμα που δε συμβαίνει.

Η ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σε ότι έχει να κάνει με το ότι ο Μοντανιέ συμφώνησε με την Νότιγχαμ, επικοινωνιακά λέει κάτι αλλά μόνο σε όσους μπαίνουν σε διαδικασία… μετρήσεων του κάθε πρόεδρα. Προσωπικά απέχω από αυτή τη λογική, δε με αγγίζει, τη θεωρώ ανούσια και για αυτό δεν ασχολούμαι ποτέ με αυτή την κατάσταση. Η ΑΕΚ ήταν οφ-σάιντ στους χειρισμούς της στο θέμα του προπονητή αυτό με ενδιαφέρει, και -δυστυχώς για την ίδια- αυτό δεν αλλάζει είτε ο Μοντανιέ πήγαινε στη Νότιγχαμ, είτε αποφάσιζε να κόψει την προπονητική για δυο χρόνια για να γίνει μπάρμαν. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο, εκεί που με εξαίρεση την ελληνική επικράτεια, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει η μπάλα.

Τα μεταγραφικά

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις που ενδιαφέρουν την ΑΕΚ, πρόθεση του Τιμούρ είναι να αποκτηθεί ένας κεντρικός χαφ, και πλέον υπάρχει κινητικότητα στο θέμα του Γκόικο Κάτσαρ. Ο Εμπένγκουε είναι μπροστά στις προτιμήσεις των ανθρώπων του συλλόγου στο θέμα του αριστερού μπακ, αλλά αναμένεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η απάντηση του ίδιου του παίκτη που έχει, όμως, προτάσεις από αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες.

Σε ότι έχει να κάνει με τον φορ η ΑΕΚ το παλεύει με τον Φλέτσερ αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της λόγω το κασέ του ποδοσφαιριστή, ενώ πιο κοντά φέρεται να είναι στην περίπτωση του Μπαλντέ, στην οποία επίσης υπάρχει μία -μικρότερη- οικονομική διαφορά. Ο Αλβάρο Βάσκεθ της Χετάφε είναι η άλλη περίπτωση που εξετάζεται αν μείνει ελεύθερος λόγω του υποβιβασμού της ισπανικής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέος προπονητής της Νότιγχαμ Φόρεστ ο Μοντανιέ
"Κοντά σε Ολυμπιακό ο Λαΐφης"

News 24/7

24MEDIA NETWORK