Μέτρια χρονιά και βάσει αριθμών

Οι δέκα πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι ένα δείγμα αρκετά αντιπροσωπευτικό -ως προς τη διάρκεια- για τη μετέπειτα πορεία του πρωταθλήματος, και η εικόνα της ΑΕΚ δεν είναι ικανοποιητική. Ούτε και οι αριθμοί της. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

Μέτρια χρονιά και βάσει αριθμών

Στις δέκα πρώτες αγωνιστικές της Super League, το δείγμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για την ΑΕΚ. To γεγονός ότι η "Ένωση" βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από τον Πανιώνιο και τον Αστέρα Τρίπολης προβληματίζει τους "κιτρινόμαυρους" οι οποίοι δυσκολεύονται σε κάποια ματς και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς.

Η "Ένωση" έχει λιγότερες τελικές προσπάθειες από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και περισσότερες από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως είναι πιο εύστοχος και έχει σημειώσει δύο γκολ παραπάνω. Πιο εύστοχος από την ΑΕΚ είναι και ο Πανιώνιος ο οποίος έχει τα ίδια γκολ (15) σε 93 τελικές προσπάθειες.

Όπως και να έχει όμως, αν λάβουμε υπόψη πως οι δέκα πρώτες αγωνιστικές είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της εξέλιξης του πρωταθλήματος, δεν μπορεί να μην κριθεί ανησυχητικό το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει την πιο… λάιτ επίθεση από τις ομάδες με τις οποίες κοντράρεται παραδοσιακά (Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) όσο και σε σχέση με τις ομάδες με τις οποίες φέτος έχει παρόμοιους στόχους (Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ). Από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας η «Ένωση» υπερτερεί στο παραγωγικό κομμάτι μόνο σε σχέση με τον Αστέρα Τρίπολης ο οποίος έχει σκοράρει μέχρι στιγμής 13 φορές.

Μέτρια χρονιά και βάσει αριθμών
INTIME SPORTS

Από σήμερα οι "κιτρινόμαυροι" επιστρέφουν στα Σπάτα και ο Γκας Πογέτ θα έχει αρκετή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, ενώ αρκετές ελπίδες… ποντάρονται στον τρόπο με τον οποίο θα γυρίσει ο Ράφικ Τζεπούρ. Η παλιά, καλή εκδοχή του Αλγερινού είναι ικανή να ανατρέψει την κατάσταση. Θα φανεί άμεσα αν μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο και τώρα.

Γκολ ανά τελικές προσπάθειες

Ολυμπιακός 28 στις 135

ΠΑΟΚ 18 στις 128

Παναθηναϊκός 17 στις 100

ΑΕΚ 15 στις 119

Πανιώνιος 15 στις 93

Πιο αξιόπιστη ανασταλτικά αλλά ξέφυγε λόγω Καραϊσκάκη

Τα πράγματα καθαρά βάσει αριθμών δεν πάνε καλύτερα και στο ανασταλτικό κομμάτι, αφού η ΑΕΚ έχει δεχτεί ήδη 10 γκολ. Βέβαια για να συμβεί αυτό έπρεπε πρώτα να ξεφύγουν τα πράγματα στο Καραϊσκάκη στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο οποίο η "Ένωση" γνώρισε τη συντριβή από τους "ερυθρόλευκους".

Παρόλα αυτά, από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας -πέραν από την ΑΕΚ- μόνο ο Αστέρας Τρίπολης έχει δεχτεί διψήφιο αριθμό γκολ, αφού οι Αρκάδες έχουν μαζέψει -και αυτοί- τη μπάλα από τα δίχτυα τους 10 φορές. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί μόλις 4 γκολ, ο Παναθηναϊκός 7 και ο Πανιώνιος 9, ενώ ο ΠΑΟΚ διαθέτει την πιο πονεμένη ιστορία από όλους μετρώντας ήδη 16 γκολ παθητικό.

Μέτρια χρονιά και βάσει αριθμών
INTIME SPORTS

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα της… πραγματικότητας είναι λίγο πιο ενθαρρυντική από αυτή των αριθμών στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού η ΑΕΚ διαθέτει παίκτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν τακτικά κρατώντας τον αντίπαλο έξω από την περιοχή. Σιμόες και Γιόχανσον αποτελούν (συνήθως) ένα αξιόπιστο τείχος μπροστά από τα στόπερ τα οποία όταν δεν προδίδονται από κάποια λάθη απειρίας (Κολοβέτσιος στην Τούμπα, Τζανετόπουλος στο Καραϊσκάκη) δεν τα πάνε άσχημα.

Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανασταλτικά αλλά όπως και να έχει υπάρχουν και οι στιγμές που υποπίπτουν σε σειρά λαθών αρκετοί ποδοσφαιριστές της από τη μέση και πίσω (βλ. Τρίπολη) γεγονός που το πληρώνει η ομάδα και συνεπώς χρειάζεται βελτίωση.

Μόλις ένας παίκτης της ΑΕΚ στις ψηλές θέσεις των πινάκων της Super League

Αρκετοί ήταν εκείνοι που απόρησαν τον περασμένο Ιούνιο μετά το τέλος της αναμέτρησης της Λάρισας με την ΑΕΚ στο Αλκαζάρ για τα play-off της Football League για την κίνηση της "Ένωσης" να "καπαρώσει" τον Ροντρίγκο Γκάλο, από τη στιγμή που υπήρχε ο Μιχάλης Μπακάκης για το δεξί άκρο της άμυνας. Τελικά ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ -δεδομένης της μακρόχρονης απουσίας του Μπακάκη ο οποίος στη συνέχεια των play-off υπέστη ρήξη χιαστών, πήρε φανέλα βασικού πηγαίνοντάς τα πολύ καλά.

Ο Γκάλο αποδείχτηκε ένα από τα δυνατά χαρτιά της ΑΕΚ και μία από τις δύο (μαζί με τον Σιμόες) πιο ουσιαστικές προσθήκες της φετινής ομάδας. Έπαιξε και στα δέκα ματς του πρωταθλήματος, μετράει ήδη ένα γκολ και δύο ασίστ, ενώ όταν είναι στα καλά του γίνεται ο ορισμός του σύγχρονου μπακ τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό παιχνίδι.

Μέτρια χρονιά και βάσει αριθμών
INTIME SPORTS

Πέραν των υπολοίπων, ο Βραζιλιάνος είναι ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ ο οποίος βρίσκεται στις ψηλές θέσεις κάποιου πίνακα της Super League, αφού είναι δεύτερος στον πίνακα με τα εύστοχα γεμίσματα πίσω από τον Ίλιτς του ΠΑΣ Γιάννενα.

Η επιστροφή του Μιχάλη Μπακάκη στην ενεργό δράση σε συνδυασμό με την παρουσία του Γκάλο στην ΑΕΚ "γεννάει" ορισμένες ακόμα δυνατότητες του υπάρχοντος ρόστερ, αφού οι δυο τους μπορούν να παίξουν μαζί την πλευρά, όπως είχαν κάνει τη σεζόν 2013-14 στον Παναιτωλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αν μπορεί, αν προλαβαίνει και αν θέλει

Mέχρι να γίνει κανονική ΑΕΚ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK