Ο Δέλλας, τα... κλειδιά και η επιχείρηση "Τούμπα"

O Άκης Γεωργίου γράφει για το ματς της ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας το οποίο θα είναι το πρώτο δυνατό της "Ένωσης" στη νέα εποχή της και έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Δέλλας, τα... κλειδιά και η επιχείρηση "Τούμπα"
INTIME SPORTS

Έφτασε ο καιρός που η φετινή ΑΕΚ θα... ξεκαθαρίσει σε φίλους και επικριτές πόσα τελικά απίδια χωράει ο σάκος. Το ματς της Τούμπας έχει μεταιχμιακό χαρακτήρα αφού είναι το πρώτο σοβαρής δυσκολίας της "Ένωσης" στην καινούργια ζωή της μετά από δύο χρόνια απουσίας από τα -πολύ- γνωστά κατατόπια της Super League.

Η ΑΕΚ έδωσε και πέρσι δύο μεγάλα ματς με τον Ολυμπιακό, ωστόσο όπως και να το δει κανείς τότε (τουλάχιστον στην αρχή) ήταν διαφορετικές και οι προσδοκίες αλλά και οι απαιτήσεις. Αν αποκλειστείς από τον Ολυμπιακό που παίζει στο Champions League ενώ είσαι στη Β’ Εθνική, ο αποκλεισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου. Όταν όμως είσαι ΑΕΚ στη Super League και λες ότι θες να κοιτάζεις ψηλά, τότε ένα ματς όπως αυτό της Τούμπας -ασφαλώς δεν είναι ούτε αυτό το τέλος του κόσμου αλλά- είναι… καθρέφτης. Ασφαλώς και ένα αποτέλεσμα την 4η αγωνιστική δεν μπορεί να καθορίσει και πολλά, αλλά η "Ένωση" θα ξέρει μετά την Τούμπα τις αντοχές της, τουλάχιστον ως προς τον χαρακτήρα που θα βγάλει στο ματς.

Σε μια δύσκολη έδρα που θα βράζει στην πρεμιέρα του Μπερμπάτοφ στην Τούμπα απέναντι σε μία ομάδα καλή. Σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει, δεν νομίζω ότι προκύπτει από κάπου ότι -σε αμιγώς ποδοσφαιρικό επίπεδο- έχει να φοβηθεί ή να ζηλέψει κάτι η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ.

Μετά από μια σεζόν ποδοσφαιρικού μεσαίωνα ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στον ορθολογισμό, πήρε έναν καλό προπονητή ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει κάτι καινούργιο, έχει κάποιους πολύ καλούς παίκτες (Πέλκας, Κλάους), έχει τον καλύτερο σέντερ φορ του πρωταθλήματος έστω και κάπως ανέτοιμο (Μπερμπάτοφ) και η πορεία θα δείξει αν όλα τα παραπάνω θα βγουν. Καλή ομάδα ο ΠΑΟΚ, ειδικά αν του βγουν τα ματς και κυρίως στην έδρα του αλλά όχι μία τόσο... προηγμένη κατάσταση που να απαγορεύει στην ΑΕΚ να πιστεύει στο διπλό.

Το αγωνιστικό κομμάτι

Το σκεπτικό να παίξει η ΑΕΚ με έναν επιπλέον χαφ στον αγώνα της Τούμπας με δεδομένο το γεγονός ότι ο Τούντορ παίζει με πέντε στο κέντρο, ήταν λίγο-πολύ βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί, ωστόσο τις τελευταίες μέρες εφαρμόζεται και επί... χόρτου από τον Δέλλα. Ο Έλληνας τεχνικός δοκίμασε στη χθεσινή προπόνηση ένα σχήμα 4-1-4-1.

Σοϊλέδης και Ντίντακ μοιράστηκαν το χρόνο στο αριστερό άκρο της άμυνας. Σε ότι αφορά τον Ισπανό συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να πάρει φανέλα βασικού στην Τούμπα καθώς υπερτερεί στο ανασταλτικό κομμάτι έναντι του Σοϊλέδη. Από εκεί και πέρα Κολοβέτσιος και Λαμπρόπουλος έπαιξαν στα στόπερ και ο Γκάλο στο δεξί άκρο της άμυνας.

Σε ρόλο κόφτη μπροστά από τα στόπερ έπαιξε ο Γιάκομπ Γιόχανσον ο οποίος είχε μπροστά του το δίδυμο Σιμόες-Ανάκογλου με τον Σερραίο άσο της ΑΕΚ να φαίνεται ότι θα είναι ο επιπλέον χαφ που σκέφτεται να ρίξει στη μάχη της μεσαίας γραμμής την Τετάρτη ο Δέλλας. Στο αριστερό φτερό της επίθεσης ο "Τράι" τοποθέτησε τον Ρόναλντ Βάργκας, στο δεξί τον Ντιέγκο Μπουονανότε ενώ στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Χρήστος Αραβίδης.

Από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα ως προς το σχήμα και τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Δέλλας στο ματς της Τούμπας.

Το... πεπρωμένο!

Στο ποδόσφαιρο η παράδοση μπορεί να σημαίνει τίποτα, μπορεί και τα πάντα. Κατά τη γνώμη μου δε σημαίνει τίποτα, αλλά αφού… βολεύει καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία φορά που η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει αποτέλεσμα στο γήπεδο της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ ήταν με γκολ του νυν προπονητή της.

Ο Δέλλας, τα... κλειδιά και η επιχείρηση "Τούμπα"
INTIME SPORTS

Ο Τραϊανός Δέλλας ήταν ο άνθρωπος που είχε σκοράρει το γκολ που έδωσε το εισιτήριο για τον Τελικό στην ΑΕΚ, στον επεισοδιακό ημιτελικό του 2011. Εκείνη την εποχή ο Δέλλας σκόραρε απέναντι στον ΠΑΟΚ... όπου τον έβρισκε. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, στα play-off, στον ημιτελικό του Κυπέλλου.

Αυτή τη φορά, βέβαια, ο Δέλλας δεν θα έχει απέναντί του μόνο τον Κρέσιτς, τον οποίο νίκησε εκείνο το βράδυ σχεδόν ξαπλωμένος στο έδαφος στο τέρμα που βλέπει προς τη μεριά της θύρας 8 της Τούμπας. Αυτή τη φορά θα έχει απέναντί του σχεδόν τα πάντα. Τακτικές, συστήματα, σκέψεις, πίεση, δημοσιογράφους, τον ΠΑΟΚ, την Τούμπα και... όλο το σύμπαν. Τα κλειδιά πάντως τα έχει. Αν καταφέρει και τα δώσει στον Αραβίδη, τον Κολοβέτσιο, τον Βάργκας και το Μπουονανότε τότε θα γίνει το ιδεατό.

Ο διαιτητής

Θετικό για το ματς το γεγονός ότι θα διευθύνει ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Καλός διαιτητής που έπαιξε Champions League την περασμένη εβδομάδα και που η ΑΕΚ συνάντησε αρκετές φορές. Ο Σιδηρόπουλος σφύριξε και πέρσι το πρώτο πιο δύσκολο ματς της ΑΕΚ στη σεζόν, τον περασμένο Γενάρη απέναντι στον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Βεβαίως τα δεδομένα τότε ήταν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τώρα, ωστόσο το θετικό είναι ότι παίζει ένα τόσο σημαντικό ματς ένας έμπειρος διαιτητής.

Σημαντικό να αναφέρουμε τα αυτονόητα καμιά φορά γιατί υπήρξαν περιπτώσεις που διαιτητές με ελάχιστη εμπειρία κλήθηκαν να σφυρίξουν πολύ σημαντικά ματς, όπως συνέβη στο περσινό Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη με τον ορισμό του Λαμπρόπουλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK