Ο Δέλλας, το αναμενόμενο και το... μοναστήρι

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το τέλος της ΑΕΚ με τον Τραϊανό Δέλλα, για τις προηγούμενες φορές που έφτασε στην πόρτα της εξόδου ο Έλληνας τεχνικός και για την παραίτηση που σταμάτησε το κοντέρ στα δύο και κάτι χρόνια.

Ο Δέλλας, το αναμενόμενο και το... μοναστήρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το γυαλί είχε ραγίσει προ πολλού. Καθοριστικό ρόλο για αυτό έπαιξαν και τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας, οι βαθμολογικές απώλειες, η συντριβή στο Καραϊσκάκη και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή. Βέβαια η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο Δέλλας δεν έκανε αποδεδειγμένα καλή διαχείριση, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα και γύρω από αυτό.

Άλλους ποδοσφαιριστές ήθελε η ΑΕΚ, άλλους πήρε και αυτό είχε τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που έβγαλε η "Ένωση" και χρεώνεται -ως ευθύνη- σε τρία ίσα μέρη: Δέλλας, Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς.

Στην ουσία η ΑΕΚ έψαχνε δύο εξτρέμ που της έλειπαν από την περσινή ομάδα και αντί αυτού αποκτήθηκαν ο Μπουονανότε και ο Βάργκας (οι οποίοι παίζουν στην ίδια θέση με τον Μάνταλο), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επιστρατεύσει ο Δέλλας στο Καραϊσκάκη τους εξτρέμ της Β’ Εθνικής, Έλντερ Μπαρμπόσα και Βαγγέλη Πλατέλλα. Ο λόγος που συνέβη το παραπάνω είναι ότι στο ρόστερ της "Ένωσης" δεν υπάρχει… κάτι άλλο σε εξτρέμ. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει νωπό το παράδειγμα (προς αποφυγή) της Τούμπας με την τοποθέτηση των Βάργκας-Μπουονανότε στα φτερά της ΑΕΚ, οι επιλογές του Δέλλα ήταν περιορισμένες και άπαντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σωστά διάβασε το ματς.

Το γεγονός, όμως ότι στη συνέχεια έδωσε και ο Δέλλας μία στην καρδάρα και έριξε το γάλα με την αλλαγή του Σιμόες με τον Μπουονανότε, κόβοντας την ΑΕΚ στα δύο, χωρίς να την προστατεύσει από τη συντριβή, είναι και αυτό μία πραγματικότητα η οποία έπαιξε το ρόλο της. Οι δηλώσεις του στο τέλος του ματς ("είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών") έκαναν το θέμα πιο… λύσσα, ωστόσο δεν ήταν η τελική αιτία να φτάσουν οι δύο πλευρές στο διαζύγιο, αφού η ΑΕΚ ήταν διατεθειμένη να προσεγγίσει πιο… λάιτ το θέμα.

Ο Δέλλας, το αναμενόμενο και το... μοναστήρι
INTIME SPORTS

Η παραίτηση που ήρθε μοιραία

Κάπου εκεί, βγήκαν στη δημοσιότητα σε οπαδικές ιστοσελίδες οι διάλογοι του Δημήτρη Μελισσανίδη με την αντιπροσωπεία της Original, στους οποίος ο "Μελισσάν" άγγιξε και το θέμα του προπονητή. Στην κουβέντα του με τους οπαδούς, ο ισχυρός άνδρας της Aegean αναφέρθηκε στα "κολλήματα του Δέλλα με τους παίκτες των προηγούμενων ετών", για τον τον παραγκωνισμό των καινούργιων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Άρθο, και για το γεγονός ότι ο Δέλλας απέρριπτε τις μεταγραφικές κινήσεις που η διοίκηση ήταν διατεθειμένη να κάνει.

Το πρωί της Τρίτης η ΑΕΚ προπονήθηκε κανονικά σε ηλεκτρισμένο -όπως και τη Δευτέρα- κλίμα. Μετά το τέλος της προπόνησης Μπάγεβιτς και Δέλλας συζήτησαν με τον τελευταίο να υποβάλλει την παραίτησή του, αφού η κατάσταση παραέγινε βαριά για όλες τις πλευρές.

Ο Σα Πίντο, ο Γκαρίδο και η… φαρμακερή

Η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη μέρα που η πόρτα της ΑΕΚ άνοιξε για να φύγει ο Δέλλας. Ήταν όμως η… φαρμακερή. Πρώτη φορά ήταν τα Χριστούγεννα του 2013 μετά την ήττα από τον Αγροτικό Αστέρα και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Γ’ Εθνικής. Τότε η ΑΕΚ γυρόφερνε το όνομα του Τσιώλη, που κάηκε όμως πολύ νωρίς. Μετά, τον Απρίλη του 2014 η ΑΕΚ γλυκοκοίταζε τον Σα Πίντο (έγινε και μία συνάντηση) ωστόσο με τον Πορτογάλο δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα η "Ένωση" συμφώνησε σε όλα με τον Γκαρίδο, ωστόσο έδωσε… άκυρο στον Ισπανό και έδωσε μπόνους στον Δέλλα ο οποίος είχε την πλήρη στήριξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Τον Ιούνιο του 2015 η ΑΕΚ έκανε μία κρούση στον Μίτσελ (μέσω του ατζέντη του) ωστόσο το πολύ υψηλό κασέ του Ισπανού αποτέλεσε απροσπέραστο εμπόδιο ενώ μία μέρα πριν την ανακοίνωση συνεργασίας με τον Δέλλα (μετά το τέλος των play-off) συμφώνησε -επίσης σε όλα- με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Από την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ η πληροφορία της συμφωνίας με τον Γεωργιανό διαψεύδεται, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινή, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που έλεγε ο ίδιος ο Τιμούρ Κετσπάγια στον στενό του κύκλο.

Ο Δέλλας, το αναμενόμενο και το... μοναστήρι
INTIME SPORTS

Το… γαμώτο του Δέλλα

Η αλήθεια είναι ότι ο Δέλλας στις κρίσεις της ομάδας (οι οποίες πριν το Καραϊσκάκη δεν ήταν τίποτα σοβαρό λόγω των μικρότερων κατηγοριών) λειτουργούσε σαν ασπίδα. Σε ότι έχει να κάνει με τους παίκτες δεν το συζητάμε καν, ενώ ο Δέλλας ήταν διατεθειμένος να απορροφήσει τους κραδασμούς λόγω του χαμηλού μπάτζετ. Για αυτό και δε μίλησε ποτέ ανοιχτά για τις μεταγραφές, παραπέμποντας στον Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς ή στη διοίκηση και κλείνοντας με την παραδοσιακή ατάκα"Εγώ ασχολούμαι μόνο με αυτούς που είναι εδώ".

Ο Δέλλας θεώρησε ότι τον άδειασαν και παραιτήθηκε. Περισσότερα σχετικά με το αν ισχύει αυτό ή όχι, ξέρουν αυτοί που συμμετείχαν στη συζήτηση. Τα αποδυτήρια της ΑΕΚ ξέρουν καλύτερα τον Δέλλα ως άνθρωπο και ως προπονητή, παρότι οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι παίκτες έπαιζαν και για πάρτη του, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί. Όλοι οι υπόλοιποι που ζήσαμε από γύρω-γύρω αυτή την ιστορία τα τελευταία 2,5 χρόνια, καταλάβαμε ότι, αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν αξιοπρεπέστατο άνθρωπο και έναν πολύ εξελίξιμο προπονητή.

Ο Δέλλας, το αναμενόμενο και το... μοναστήρι
INTIME SPORTS

Τελικά καλώς έφυγε ο Δέλλας;

Πολύ καλώς. Δεν γινόταν να συνεχιστεί η κατάσταση και η διοίκησή να έχει απέναντί της έναν προπονητή που έχει κολλήματα, δε βάζει τον Άρθο, δεν ήθελε μεταγραφές τη στιγμή που ο προπονητής είχε απέναντί του μία διοίκηση η οποία δεν μπορούσε να τον στηρίξει, γιατί στην πραγματικότητα δεν τον πίστευε (όπως και ένα σεβαστό κομμάτι του κόσμου).

Χώρια που η αποχώρηση του Δέλλα έχει αρκετά θετικά. Πρώτα-πρώτα η διοίκηση της "Ένωσης" πάει για ξένο προπονητή, κάτι που σημαίνει ότι θα φέρει τους συνεργάτες του και θα σπάσει το προηγούμενο τεχνικό τιμ που έχει συνδεθεί με τις επιτυχίες της ΑΕΚ των 70s, των 80s και των 90s. Έχουν προσφέρει τα μέγιστα όλοι οι άνθρωποι που υπηρετούν τον Σύλλογο για πολλά χρόνια, αλλά νομίζω ότι είναι εμφανής και η... λαϊκή επιθυμία για ανανέωση.

Από εκεί και πέρα έχει και αυτός τις ευθύνες του με σοβαρότερη όλων τη συντριβή στο Καραϊσκάκη και την ανωριμότητα με την οποία προσέγγισε το ματς μετά την αλλαγή του Σιμόες, την κακή διαχείριση στην Τούμπα και τον λάιτ τρόπο σκέψης γύρω από την ομάδα. Ενδεχομένως η ΑΕΚ να θέλει κάτι πιο... extreme.

Ο χρόνος που δεν υπάρχει και το μοναστήρι

Στις ποδοσφαιρικές ομάδες προπονητές έρχονται, προπονητές φεύγουν. Η εποχή που ξεκίνησε τον καταστροφικό Απρίλη του 2013 και κράτησε μέχρι χθες, έλαβε τέλος. Στην ΑΕΚ, όμως, δεν υπάρχει χρόνος ούτε για καταμερισμό ευθυνών, ούτε για συναισθηματισμούς. Ακολουθεί πρόγραμμα φωτιά, η ομάδα πάει με τον Μανωλά στον αγώνα με τον Ηρακλή και πολυτέλεια βαθμολογικής απώλειας δεν υπάρχει.

Ο καθένας στο θέμα Δέλλα έχει την άποψή του, αλλά αυτό που προέχει είναι το μοναστήρι τουλάχιστον μέχρι… να μαζέψει τα κομμάτια του και να πάρει την ευθεία. Σε ότι έχει να κάνει με τον νέο προπονητή, το ότι θα είναι ξένος είναι το μόνο σίγουρο. Η ΑΕΚ κοιτάζει και τον Χιμένεθ χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο Ανδαλουσιανός πρώην τεχνικός της "Ένωσης" είναι ο μοναδικός που απασχολεί. Από σήμερα και στο προσεχές διάστημα θα γίνουν περισσότερα πράγματα γνωστά.

Υ.Γ.:Καλή συνέχεια και καλή τύχη στον πιο αξιοπρεπή άνθρωπο που πέρασε από τον πάγκο της ΑΕΚ στα λίγα χρόνια που έχω την τιμή να καλύπτω το ρεπορτάζ της. Η ζωή συνεχίζεται, όμως, όπως και η ΑΕΚ, το μοναστήρι, δηλαδή, το οποίο προέχει να βρει -πρώτα- το δρόμο του και να είναι γενικότερα -στη συνέχεια- καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Xιμένεθ στο Contra.gr: "Ξέρω ότι τελείωσε ο Δέλλας, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο"

Τον παραίτησαν: γι' αυτό έφυγε ο Δέλλας

Κανένα θέμα Χιμένεθ στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK