Πογέτ: Η δική μου ΑΕΚ, ο Σκόκο και η πίστη στον Τζεμπούρ

O Γκας Πογέτ στο περιθώριο της χθεσινής (1/12) προπόνησης υποδέχτηκε τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ στα Σπάτα κάνοντας μαζί τους μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το Contra.gr ήταν εκεί και ο Άκης Γεωργίου γράφει για τα όσα είπε ο Ουρουγουανός τεχνικός.

Πογέτ: Η δική μου ΑΕΚ, ο Σκόκο και η πίστη στον Τζεμπούρ
INTIME SPORTS

Κατ’ αρχάς ο Γκουστάβο Πογέτ ήταν ο πρώτος άνθρωπος προπονητής της ΑΕΚ μετά από αρκετά χρόνια που άνοιξε προπόνηση. Από την εποχή του Λορέντσο Σέρα Φερέρ είχε να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ είχε ακολουθήσει κάποιες λίγες φορές και ο Γιώργος Δώνης, στο πολύ μικρό διάστημα που έμεινε στην ομάδα. Αν λάβει κανείς υπόψη, πως αυτό εφαρμόζουν αρκετές ομάδες στο εξωτερικό (κάποιες τις καλύπτουν και τηλεοπτικά), τότε μάλλον θα είναι σε θέση να συμπεράνει πως αυτό είναι και το σωστό.

Γενικότερα ο Ουρουγουανός είναι ένας επικοινωνιακός προπονητής που δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα να μην απαντήσει σε κάτι σχετικό με τη δουλειά του, με μεγάλη διάθεση να το εξηγήσει. Το μόνο που κράτησε κλειστό ήταν το σύστημα που θα επιλέξει στον σημερινό (2/12) αγώνα με τον Πανελευσινιακό. Ακόμα και εκεί όμως, αποκάλυψε ότι θα προσπαθήσει να παίξει -για πρώτη φορά φέτος- με δύο επιθετικούς.

Μίλησε στη μητρική του γλώσσα και όχι στα αγγλικά για να μπορεί να εκφραστεί πιο άνετα, αναφέρθηκε στα συστήματα που επιλέγει, δεν δίστασε να μιλήσει για πρόσωπα. Στο μεταγραφικό κράτησε χαμηλά τη μπάλα εξηγώντας το προφανές: Θα αξιολογήσει απόλυτα το ρόστερ και μετά θα γίνει οποιαδήποτε κουβέντα για ενίσχυση.

Σε ότι έχει να κάνει με το αγωνιστικό του πλάνο, ο Πογέτ είναι ένας προπονητής ο οποίος θέλει η ομάδα του να κάνει τα βασικά, να εξασφαλίζει την ουσία και μετά, αν γίνεται να κοιτάξει και για το κάτι παραπάνω. Το παράδειγμα που είπε για τον τερματοφύλακα που πρέπει πρώτα να ξέρει να πιάνει με τη μπάλα με τα χέρια και μετά να κοιτάξει την επαφή του με τα πόδια, ήταν αρκετά χαρακτηριστικό ως προς τη φιλοσοφία του.

Για την ώρα αυτή η φιλοσοφία αποδίδει στην ΑΕΚ, αφού και στην Κομοτηνή κέρδισε το ματς και με τον Παναιτωλικό δεν απειλήθηκε καθόλου, κερδίζοντας για δεύτερη σερί αγωνιστική. H συνέχεια θα δείξει αν ο Πογέτ καταφέρει να έχει γενικά θετικό πρόσημο στον πάγκο της "Ένωσης". Ούτως ή άλλως οι στόχοι που έθεσε ο ίδιος ήταν οι πιο ξεκάθαροι που τέθηκαν για την ΑΕΚ στη σεζόν.

Πογέτ: Η δική μου ΑΕΚ, ο Σκόκο και η πίστη στον Τζεμπούρ
INTIME SPORTS

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Πογέτ στην κουβέντα με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ:

Για τη φιλοσοφία που ο ίδιος θέλει να περάσει στην ΑΕΚ: "Η δική μας νοοτροπία είναι σε δυο άξονες. Οργάνωση και κατοχή της μπάλας. Να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πιθανότητες να κάνει η ομάδα τα βασικά πράγματα. Ίσως πιστεύουμε πως υπάρχουν πράγματα που είναι απλά, όμως τα συστήματα, ο τρόπος παιχνιδιού, κάνουν πιο δύσκολη την ζωή του ποδοσφαιριστή, να κάνει τα απλά πράγματα. Λένε ότι οι τερματοφύλακες πρέπει να είναι καλοί και με τα πόδια. Για μένα πρώτα πρέπει να ξέρουν να πιάνουν την μπάλα με τα χέρια. Πρώτα να γίνονται τα βασικά και μετά να κοιτάμε για το κάτι παραπάνω και για το ρίσκο".

Για το γεγονός ότι η ΑΕΚ πρέπει να πορευτεί με νίκες στην τρέχουσα μεταβατική περίοδο: "Οι όποιες αλλαγές γίνουν στην ομάδα πρέπει να συνοδεύονται με θετικά αποτελέσματα για την ΑΕΚ. Θέλουμε να δουλεύουμε ταυτόχρονα αυτά τα δυο. Ούτως ή άλλως οι αλλαγές που κάνουμε κατά την διάρκεια του ματς, είναι για να κερδίσουμε και όχι για να προσαρμόσουμε την ομάδα στο σύστημα".

"Θα βελτιωθεί ο Τζεμπούρ, τον θυμάμαι από τη Νότιγχαμ"

Για το μέγεθος του ρόστερ: "Το θετικό είναι πως σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν όρεξη για να παίξουν. Όλοι προσπαθούν για το καλύτερο και το θετικό είναι πως αυτό κάνει δύσκολη την δουλειά του προπονητή. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως το ρόστερ είναι μεγάλο. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίξουν και αυτό κάνει λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν μου αρέσει καθόλου η υπερβολική απόσταση. Μαζί με τους τερματοφύλακες, θα ήθελα να έχουμε 23-25 παίκτες και αυτή τη στιγμή έχουμε 31".

Για τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας τον Γενάρη: "Θα μιλήσουμε μεταξύ μας (σ.σ. με τους υπόλοιπους επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος και με τη διοίκηση) , εγώ θα πω κάποια χαρακτηριστικά που θέλω και ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, θα κάνουμε τις κινήσεις μας"

Στη συνέχεια ο Πογέτ ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ο οποίος τον εξέπληξε με τα ποδοσφαιρικά του προσόντα. Η απάντηση του Ουρουγουανού δεν ήταν άλλη από την αναφορά στον Τζεμπούρ: "Θα βελτιωθεί πολύ ο Τζεμπούρ. Τον είχα δει και στη Νότιγχαμ και από εδώ και πέρα θα μας βοηθήσει πολύ, είναι πολύ σημαντικός".

Οι σκέψεις για το σύστημα και η αλλαγή του Σιμόες

Ο Πογέτ αναφέρθηκε και στη διαφοροποίηση του συστήματος της ΑΕΚ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη συγκεκριμένη αλλαγή: "Γνωρίζω πως με τα χρόνια και με την εμπειρία, πιστεύω πως προσαρμόζουμε το σύστημα με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη, αλλά και με βάση τι ζητάμε. Πιστεύω πως με το 4-3-3, οι παίκτες μπορούν να προσαρμοστούν πιο άνετα στον αντίπαλο. Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις στο γήπεδο που είναι πολύ σημαντικές. Μας ενδιαφέρει η κάθετη γραμμή στον άξονα, να ενισχύσουμε αυτή την θέση. Και για αυτό κάναμε αυτή την αλλαγή με τον Σιμόες. Δεν είναι μόνο τα χαρακτηριστικά του τρόπου του παιχνιδιού, αλλά ποιος θα έχει και τον ρόλο του ηγέτη".

Σύστημα 3-5-2

Βέβαια ο Πογέτ… αποκάλυψε ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει σύστημα με δύο επιθετικούς στο σημερινό ματς με τον Πανελευσινιακό: "Στο ματς του Κυπέλλου θα προσπαθήσουμε να δούμε πως μπορούμε να παίξουμε με δυο επιθετικούς. Εξαρτάται πολύ από τον αντίπαλο. Θα εξαρτηθεί και εάν μπορούμε να παίξουμε με το 3-5-2, διότι στην Κομοτηνή πήγε καλά

Θέλουμε από τους παίκτες, όπως ο Ντιέγκο, να προσαρμόζονται σ’ αυτό που τους ζητάμε και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Να δώσουμε στον δεύτερο κυνηγό μια ελευθερία σε δεδομένα όρια. Είναι το 3-5-2 ένα σύστημα που έχω στο μυαλό".

"Ο Μπουονανότε χάνεται ανάμεσα στα αμυντικά χαφ"

Ο τεχνικός της ΑΕΚ αναφέρθηκε και στο θέμα του Ντιέγκο Μπουονανότε, για το οποίο ρωτήθηκε. "Προσπαθούμε να τον βάλουμε σ’ αυτή την θέση του εξτρέμ που βγήκε πρώτος σκόρερ στην Αργεντινή. Μπορεί να φαίνεται πως είναι δεκάρι, αλλά ανάμεσα στα αμυντικά χαφ με τεράστια κορμιά χάνεται και θέλουμε να τον απελευθερώσουμε. Είναι εύκολο λόγω της γλώσσας να επικοινωνούμε. Μιλάμε συνεχώς" ήταν η πλήρης αναφορά του Ουρουγουανού κόουτς για τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό.

Πίστη στον Τζεμπούρ και η επιλογή της μεταγραφής επιθετικού

Ο Πογέτ δεν θα ήταν δυνατόν να μην ερωτηθεί για το θέμα του σέντερ φορ το οποίο απασχόλησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ΑΕΚ από το περασμένο καλοκαίρι. Βέβαια ο προπονητής της ΑΕΚ επανέλαβε την πίστη του στον Τζεμπούρ:

"Όλες οι ομάδες θέλουν επιθετικό. Πιστεύω πολύ στον Ράφικ. Αν έρθει παίκτης τον Γενάρη θα ξέρει πως θα είναι ένας ή δυο μπροστά του. Είναι μια επιλογή η απόκτηση φορ. Θα υπάρξει, όμως, μεταγραφή. Θα δούμε τα ματς μέχρι και αρχές Γενάρη. Θα δούμε πως θα πάει το σύστημα με δυο επιθετικούς. Θα δούμε αν αυτά που ζητάμε μπορούν να τα κάνουν.

Και με βάση αυτά θα αποφασίσουμε για τα χαρακτηριστικά του παίκτη που θέλουμε. Για να μπορέσουμε να φέρουμε έναν επιθετικό που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να εξηγήσουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να συνδυάσουμε κάποια πράγματα. Μπορεί να είναι ένας παίκτης που είναι τώρα στην ομάδα του στον πάγκο και θέλει ευκαιρία. Σε ότι αφορά δανεικούς ποδοσφαιριστές, θα εξαρτηθεί από τον παίκτη και από τα χαρακτηριστικά".

Πογέτ: Η δική μου ΑΕΚ, ο Σκόκο και η πίστη στον Τζεμπούρ
INTIME SPORTS

Για τους στόχους της ΑΕΚ στη σεζόν: "Αν κατακτήσουμε το κύπελλο και την δεύτερη θέση, θα κάνουμε... πάρτι. Περίπου εκεί είναι οι στόχοι μας. Για το μέλλον θα δούμε. Η διοίκηση πρέπει να βοηθά τον προπονητή και ο προπονητής την διοίκηση και έτσι να προχωρά η ομάδα".

Αυτό που τον ενοχλεί να βλέπει στην ομάδα: "Όσο πιο χαζές πάσες χάνουμε, τόσο πιο πολύ κάνουμε άμυνα. Για να κερδίσεις πρέπει να ρισκάρεις".

Για τον Σκόκο τον οποίο γνωρίζονται από την κοινή τους παρουσία στη Σάντερλαντ: "Δεν έχω μιλήσει με τον Νάτσο πριν έρθουμε στην ΑΕΚ. Ο βοηθός μου μίλησε. Δεν θα ήταν επιλογή για τον Γενάρη, πάντως. Νομίζω πως και να θέλουμε δύσκολα θα έρθει. Αν ήταν πριν από μερικά χρόνια, ίσως και να ήταν πιο εφικτό να έρθει".

Για το αν ο Μάνταλος αποδίδει καλύτερα όταν βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή του αντιπάλου: "Με τον Πέτρο μιλάμε, επικοινωνούμε. Νομίζω ότι είναι θέμα χρονικής στιγμής, όχι τόσο θέμα θέσης. Είναι ήρεμος πάντως ο Μάνταλος, θα ανέβει".

Για τον Κρισάντους: "Ο Κρισάντους θα πάρει την ευκαιρία του και σήμερα. Δεν ξέρω αν θα ξεκινήσει βασικός, αλλά σίγουρα θα πάρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Τώρα αρκετά πράγματα εξαρτώνται και από τον ίδιο, όπως και για τα υπόλοιπα παιδιά που παίρνουν ευκαιρίες, όποτε τις παίρνουν".

Για τον Γιόχανσον: "Παρότι ο Γιάκομπ αγωνιζόταν ως δεύτερος αμυντικός χαφ, του ζητήσαμε να κάνει και κάτι διαφορετικό. Μου άρεσε που το κατάλαβε αμέσως και προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να ανταπεξέλθει στο νέο σύστημα. Αυτό είναι κάτι που θέλει κάθε προπονητής".

News 24/7

24MEDIA NETWORK