Στα χαμένα...

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την τρικυμία της ΑΕΚ στην Τούμπα, τη φάση του Σιμόες που η "Ένωση" ζήτησε πέναλτι και για τη φυσιολογική ήττα που ακολούθησε από τον ΠΑΟΚ.

Στα χαμένα...
INTIME SPORTS

Πριν από το ματς της Τούμπας είχα γράψει ότι -κατά τη γνώμη μου πάντα- αυτό θα ήταν καθρέφτης για τον χαρακτήρα που μπορεί να βγάλει η ΑΕΚ στη νέα εποχή της, στις νέες συνθήκες στις οποίες υποχρεούται να αντεπεξέλθει. Στην κανονικότητα δηλαδή…

Η εικόνα της ΑΕΚ ειδικά στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν απλά κακή. Ήταν απελπιστική. Ο ΠΑΟΚ έβγαζε φάσεις από παντού και σχεδόν με όλους του τους παίκτες. Μόνο αυτή τη στιγμή μου έρχονται πρόχειρα οι Μακ, Πέλκας, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης, Κωνσταντινίδης, Σαμπό. Όλοι τους πρόλαβαν να τελειώσουν μια φάση ή να απειλήσουν την ΑΕΚ από το πρώτο ημίχρονο, η οποία στο πρώτο 45λεπτο έμοιαζε ακίνδυνη.

Σαφέστατα η διαφοροποίηση στο σύστημα -αν και είχε μια λογική, λόγω της υπεροπλίας του ΠΑΟΚ στον άξονα- δεν βγήκε στην ΑΕΚ. Αλλά όπως και να το δει κανείς, η «Ένωση» πρώτα από όλα υστέρησε σε ατομικό επίπεδο σχεδόν παντού. Η άμυνα έπαθε τρικυμία, ο Γιόχανσον δεν θύμιζε σε τίποτα τον σοβαρό Γιόχανσον και το πρόβλημα στις μεταβιβάσεις (παρότι έκλεψε μερικές μπάλες) αυξήθηκε, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στην ΑΕΚ. Το σημείο που έχανε τη μπάλα αρκετά συχνά ο Σουηδός ήταν αρκετά νευραλγικό και δημιουργούσε κινδύνους στην «Ένωση».

Kάκιστη από την αρχή

Κακή αγωνιστική συμπεριφορά γενικά από όλη την ΑΕΚ με αρκετούς ποδοσφαιριστές να έχουν κάνει το χειρότερό τους παιχνίδι από την πρώτη μέρα που φόρεσαν τη φανέλα της «Ένωσης» ( Κολοβέτσιος, Σοϊλέδης). Διασώθηκε ο Αραβίδης ο οποίος παρότι πήρε λίγες μπάλες κέρδισε κόρνερ, φάουλ και κατάφερε και να σκοράρει βάζοντας την ομάδα του μπροστά από το πουθενά. Βεβαίως εκτός, από το γκολ ο Αραβίδης προκάλεσε και το μεγαλύτερο «αχ» της ΑΕΚ όταν δεν έδωσε τη μπάλα στον Μπουονανότε

Το αρνητικό είναι πως ενώ η ΑΕΚ… μίλησε με τα άστρα και κατάφερε να προηγηθεί από μία στημένη μπάλα κόντρα στη ροή του ματς, δεν μπόρεσε έστω να το κλέψει με μία καλύτερη διαχείριση. Στο τέλος ήρθε ένα από τα πιο… άκυρα πέναλτι στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ, με την ασύλληπτη επινόηση του Σοϊλέδη να ανατρέψει τον Τζιόλη.

Αν ήταν Ατρόμητος ή Αστέρας Τρίπολης δε θα έτρεχε τίποτα

Στη σύνοψη, σημασία έχει ότι η «Ένωση» πήρε κακό βαθμό στο πιο σοβαρό της τεστ. Όσοι περιμένουν να γίνει η ομάδα που θα μπαίνει και να κερδίζει σε τέτοια ματς καθαρά λόγω της ποιοτικής της αξίας, συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμα. Σε πρώτη φάση ας αρχίσει να τα κλέβει, γιατί όπως φαίνεται υπάρχουν και καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί, αλλά όπως και να το δούμε η πρώτη εικόνα της ΑΕΚ ξεγέλασε.

Αν μιλούσαμε για μια ομάδα όπως ο Ατρόμητος ή ο Αστέρας Τρίπολης που όπως και να το δει κάποιος έχουν χαμηλότερο ταβάνι, ίσως να έπρεπε να ήταν ευχαριστημένη η ΑΕΚ. Παίζει κατά διαστήματα ωραία μπάλα, κερδίζει στην έδρα της υποδεέστερους αντιπάλους, δείχνει χαρακτήρα πού και πού. Αλλά μιλάμε για την ΑΕΚ. Και όπως φάνηκαν τα πράγματα σε Ξάνθη και Τούμπα, αυτή η ομάδα που είναι καλή σε σημείο, που μπορεί να δημιουργήσει… ψευδαισθήσεις, δεν μπορεί να υποστηρίξει σε καμία περίπτωση τους στόχους που κουβαλάει παραδοσιακά στην πλάτη της μια κανονική ΑΕΚ, τουλάχιστον όπως την έχει στο μυαλό του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου της. Και εδώ που τα λέμε είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Με μια πρόχειρη βόλτα στη Θεσσαλονίκη και στα δημοσιογραφικά της Τούμπας άκουσα τα νούμερα των συμβολαίων των παικτών του ΠΑΟΚ.

ΟΚ έπαθα έναν ψιλοίλιγγο όταν άκουσα τα λεφτά που παίρνει ο Τζιόλης (π.χ.) και δεν θα μου φαινόταν φυσιολογικό αν στην ΑΕΚ που έχει καεί η γούνα της από αυτό επέστρεφαν πάλι φαινόμενα υπεραξίας παικτών. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι εύκολο πράγμα να κοντράρεις τον άλλον που ένας απλός, καθημερινός παίκτης του παίρνει όσα ο πιο ακριβοπληρωμένος της ΑΕΚ, Ντιέγκο Μπουονανότε.

Τα κουκιά είναι μετρημένα και θα πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε με αυτά. Αλλά καλό είναι να… κουλαντριστούν λίγο οι απαιτήσεις. Αυτούς που έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ μπορείς να τους πιάσεις… κότσους μια φορά τα δέκα χρόνια. Όχι κάθε μέρα.

Διαμαρτυρίες για το πέναλτι στον Σιμόες

Η ανατροπή του Κάτσε στον Σιμόες θα μπορούσε να καταλογιστρεί άνετα πέναλτι, η ΑΕΚ δεν το πήρε από τον Σιδηρόπουλο ωστόσο η διαιτησία του ήταν σε γενικές γραμμές καλή και έκανε λάθος στη φάση με τον Πορτογάλο. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία για την κάκιστη ΑΕΚ χθες που δε δικαιούνταν να πάρει ούτε μισό βαθμό, ωστόσο δε σημαίνει ότι έπρεπε και κάποιος να της τον στερήσει.

Υ.Γ.: Εξαιρετική ήταν η φιλοξενία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η οποία δημιούργησε ευρωπαϊκή κατάσταση στην Τούμπα την οποία έχει εξελίξει σε πολύ καλό βαθμό, μακριά από τα παραδοσιακά κουσούρια του «Δικεφάλου του Βορρά». Νομίζω ότι αν η ΑΕΚ φτάσει σε αυτό το σημείο οργάνωσης κάποια στιγμή, θα πρέπει ο περίγυρός της να είναι ευτυχισμένος.

Y.Γ.1: Bλέποντας το όλο σκηνικό έξω από την Τούμπα και τη δυναμική που δίνει στον ΠΑΟΚ και μόνο η έδρα του, δεν γίνεται να μη γίνει μοιραία η σκέψη για το πόσο λείπει στην ΑΕΚ το γήπεδο και το πόσο μάταιη είναι η προσπάθεια που γίνεται στο ΟΑΚΑ.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1

Μπερμπάτοφ: "Με νοιάζει να βοηθήσω"

Τούντορ: "Στα αποδυτήρια έχουμε άνδρες"

Δέλλας: "Φταίω για την ήττα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK