Τιμούρ Κετσπάγια: Bίος, πολιτεία και ΑΕΚ

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη λύση του Τιμούρ Κετσπάγια και για την καριέρα του Γεωργιανού που κουβαλάει ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Τιμούρ Κετσπάγια: Bίος, πολιτεία και ΑΕΚ

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερο κλίμα η συμφωνία της ΑΕΚ με τον νέο προπονητή. Η αναστάτωση των τελευταίων ημερών έμπλεξε αρκετά την κατάσταση και έφερε εσωστρέφεια η οποία εκφράστηκε κυρίως από το διαδίκτυο. Η αιτία της γκρίνιας αυτή τη φορά ήταν δικαιολογημένη αφού οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το θέμα της πρόσληψης Μοντανιέ, δεν κατάφεραν να πείσουν τον Γάλλο να έρθει στην ΑΕΚ η οποία τελικά ανέτρεξε σε λύση προπονητή που δεν υπήρχε καν στην αρχική της ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ΑΕΚ πάει σε έναν προπονητή που τη γνωρίζει αρκετά καλά, βρίσκεται και αυτός σε οριακή φάση στην καριέρα του και μοιάζει αρκετά ταιριαστό το μείγμα για την εποχή.

Καριέρα όχι λεφτά

Ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει στο ενεργητικό της καριέρας του χρονιές που μπορούν να θεωρηθούν αρκετά ικανοποιητικές ως προς αυτό που ψάχνει η ΑΕΚ αυτή την εποχή. Το πιο μεγάλο θετικό του είναι ότι πρόκειται για άνθρωπο που έχει τεράστιο κίνητρο να πετύχει αφού η "κάψα" του είναι η καριέρα και το ποδόσφαιρο, όχι τα λεφτά. Αυτό φαίνεται σε αρκετές προσεγγίσεις που έχει γενικότερα στην πορεία του, με τελευταίο παράδειγμα την πρόσφατη εμπειρία του στον ΑΠΟΕΛ: Ζήτησε από τον πρόεδρο να βάλει ρήτρα αποζημίωσης σε περίπτωση που τον απολύσει αφού ο Τιμούρ κρατάει την ομάδα σε ρυθμό πρωταθλητισμού. Τελικά τον απέλυσαν στο +4 και ο ίδιος χάρισε τη ρήτρα λέγοντας πως δεν είχε δικαίωμα να πάρει αυτά τα λεφτά γιατί δεν τα δούλεψε. Αν μη τι άλλο τίμιος.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΑΕΚ

Η περίπτωση ΑΕΚ, τώρα, είναι αρκετά ιδιαίτερη για τον Κετσπάγια. Η τριετία 1994-97 παρότι σύντομη ως χρονικό διάστημα, πρόλαβε να τον κερδίσει και να του τραβάει πάντα το ενδιαφέρον. Μετά την Ανόρθωση που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής (ενδεχομένως και βιολογικής) του ζωής, η ΑΕΚ ήταν κάτι σαν καψούρα. Αναμνήσεις από την ομαδάρα του Μπάγεβιτς τη δεκαετία του ’90 η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο για να πάει στην Πρέμιερ Λιγκ και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το όνομά του. Πάντα παρακολουθούσε την ομάδα, έχει πλήρη εικόνα για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της "Ένωσης" (ως απ’ έξω σε πρώτη φάση, φυσικά) και το αντιλαμβάνεται ως μεγάλη τιμή που θα την οδηγήσει τη νέα σεζόν. Αυτό φαίνεται ακόμα και από τον τρόπο που ντύθηκε στην παρουσίαση, που έβαλε το κουστούμι του και πήγε σε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή.

Τιμούρ Κετσπάγια: Bίος, πολιτεία και ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το αν θα τα καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι πως και η ΑΕΚ και ο Κετσπάγια θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα ενδεχόμενα γιατί το θέλουν πολύ και οι δύο.

Σε πρώτη φάση δείχνει λίγο αγχωτικό το γεγονός ότι ο σύλλογος πορεύεται με έναν προπονητή που έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τον προπονητή στον οποίο ο Μπάγεβιτς κατέληξε πριν από μία εβδομάδα. Όμως, ο Κετσπάγια δε φταίει κάπου σε όλο αυτό…

Η προπονητική του καριέρα

Το 2004 βρήκε την Ανόρθωση σε πολύ οριακό σημείο να ταλαιπωρείται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να αναζητά λύσεις ανάγκης. Μία εξ αυτών ήταν η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Τιμούρ Κετσπάγια σε ρόλο παίκτη-προπονητή! Ο Γεωργιανός αφού έχτισε μια ομάδα από ποδοσφαιριστές που θεωρούνταν ξοφλημένοι για αρκετές ομάδες στην Κύπρο κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα με πολύ χαμηλό μπάτζετ σε σχέση με αυτά των ανταγωνιστών.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Με παίκτες (και συμπαίκτες) τον Φρούσο, τον Κατσαβάκη τον Ξενίδη και τον συμπατριώτη του Κικλάτζε, πιστώθηκε μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας που έφτασε την Ανόρθωση από τα πρόθυρα της διάλυσης. Εκείνη τη σεζόν πέραν από την πολύ καλή αποτελεσματικότητα, η Ανόρθωση έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο.

Το 2005 σημαδεύτηκε από την προσπάθεια της Ανόρθωσης στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (φυσικά) από πολύ νωρίς. Πρώτα απέκλεισε τη Μινσκ και μετά την Τραπεζούντα μέσα στην Τουρκία με αρκετά… ηρωικό τρόπο. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Ρέιντζερς έχοντας σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία.

Από εκείνη τη σεζόν και μετά ξεκίνησε να παίζει ένα πιο ανασταλτικό ποδόσφαιρο και ήθελε να κάνει την ομάδα πιο προσεκτική. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε χωρίς τίτλο και με την 3η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά η αποδοχή του στην ομάδα ήταν αδιαπραγμάτευτα μεγάλη.

Τη σεζόν 2006-07 κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου με την Ανόρθωση και την επόμενη χρονιά (2007-08) το πρωτάθλημα. Με ένα σύνολο παικτών όπως ο Ντομπρασίνοβιτς, ο Σκοπελίτης, ο Μπεκιάι, ο Λαμπάν και με τη μεγάλη προσθήκη του Δέλλα που χρησιμοποίησε και ως αμυντικό χαφ, ο Κετσπάγια με την Ανόρθωση πέρασε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με θύμα τον Ολυμπιακό. Και στους ομίλους έκανε εξαιρετική πορεία: Νίκησε με 3-1 τον Παναθηναϊκό στην Κύπρο, πήρε ισοπαλία 0-0 στη Γερμανία με τη Βέρντερ Βρέμης, έφερε 3-3 με την Ίντερ στη Λευκωσία σε ένα αξέχαστο ματς, ενώ οι ήττες του ήταν στο γκολ.

Τιμούρ Κετσπάγια: Bίος, πολιτεία και ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά για τη σχέση Ανόρθωσης-Κετσπάγια κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Τη χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τον αγώνα με τη Βέρντερ Βρέμης έγινε γνωστό το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ήταν μπλεγμένος ο τότε πρόεδρος της κυπριακής ομάδας, Ανδρέας Παντελή. Μετά από την παραπάνω εξέλιξη ο Παντελή έχασε την προεδρία της ομάδας, με τον Κετσπάγια να τον στηρίζει και να αποχωρεί και αυτός από την ομάδα μετά το τέλος της σεζόν.

Για την ιστορία, ο Κετσπάγια μετά από χρόνια είπε σε συνέντευξή του ότι μετάνιωσε για τη στάση του εκείνη την εποχή και για τη στήριξη στον Παντελή καθώς θεώρησε πως ήταν λανθασμένη.

Η ΕΠΟΧΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Επόμενος σταθμός της καριέρας του Τιμούρ Κετσπάγια ήταν ο Ολυμπιακός. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε περικοπές και του εμπιστεύτηκε στην τεχνική ηγεσία με την περιβόητη ατάκα "καλά χολέρα έχει ο Κετσπάγια;" να μένει στην ιστορία, στην προσπάθεια του τότε προέδρου του Ολυμπιακού να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την πρόσληψή του. Τελικά στους "ερυθρόλευκους" δεν στέριωσε και αποχώρησε μετρώντας 4 ματς στην Ευρώπη και 2 στο πρωτάθλημα, χωρίς οι Πειραιώτες να δεχτούν γκολ. Ο τρόπος παιχνιδιού του δεν χωνεύτηκε ποτέ για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και το κλίμα δεν τον σήκωσε.

Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Το 2009 προέκυψε η πρόταση από την Εθνική Ομάδα της πατρίδας του η οποία του έδωσε τα κλειδιά και συμβόλαιο ύψους 1.000.000 ευρώ τον χρόνο. Έμεινε εκεί μέχρι το 2014 και είχε μια γενικά καλή παρουσία για τα δεδομένα της χώρας με 13 νίκες, 9 ισοπαλίες και 18 ήττες σε συνολικά 40 αγώνες.

Τιμούρ Κετσπάγια: Bίος, πολιτεία και ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΕΛ

Σε συλλογικό επίπεδο επέστρεψε τη χρονιά που εξέπνευσε αναλαμβάνοντας τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Το 2015-16 τον βρήκε να μετράει 31 ματς στον πάγκο της κυπριακής ομάδας (23 νίκες, 4 ισοπαλίες, 4 ήττες) για το πρωτάθλημα, 6 για το Κύπελλο (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα) και 6 για την Ευρώπη (1 νίκη και 5 ήττες).

Στην αρχή της παρουσίας του στο ΑΠΟΕΛ έχασε κάποια ματς στο κυπριακό πρωτάθλημα αλλά μετά τις 4 ουσιώδεις μεταγραφές που έγιναν τον Γενάρη ακολούθησε νικηφόρο σερί 12 αγώνων, με τη διαφορά από το -7 (από την ΑΕΚ Λάρνακας) να πηγαίνει στο +6 για το ΑΠΟΕΛ. Αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα Λεμεσού και απολύθηκε σε μία ίσως αρκετά άδικη -για τον ίδιο και τη δουλειά του- εξέλιξη.

Τα προβλήματά του τα έχει. Η συμπεριφορά του προς τους ποδοσφαιριστές έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο αναφοράς. Από την Κύπρο βγαίνει μια εικόνα... hardcore σχέσεις με τους παίκτες του, η οποία ενδεχομένως να είναι λίγο φουσκωμένη, αλλά δείχνει ένα -αντικειμενικό- θεματάκι. Όσοι τον ξέρουν λένε ότι είναι πιο ήρεμος από ποτέ.

Γενικότερα πάντως, δεν το έχει σε τίποτα να κάνει μανούρα σε καμιά συνέντευξη Τύπου, να εκφραστεί με οξύτητα και να πει και μια κουβέντα παραπάνω. Είτε είναι απέναντί του ένας δημοσιογράφος, είτε ο διευθυντής επικοινωνίας του ίδιου του συλλόγου που εργάζεται, όπως συνέβη στην Ανόρθωση!

Αυτό που δεν μπορείς να του καταλογίσεις είναι ότι δεν είναι αληθινός. Προσπαθεί να κοντρολάρει τα κουσούρια του και να βγάλει όσο καλύτερο αποτέλεσμα γίνεται. Το παλεύει και αυτό μαζί με τη ρετσινιά του ανασταλτικού κόουτς την οποία θέλει να πετάξει από πάνω του. Η προηγούμενη προσπάθεια έμεινε στη μέση (παρότι την περασμένη σεζόν σημείωσε μεγάλες σε σκορ νίκες), ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρει τώρα στην ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι άνθρωποι της εμπιστοσύνης του Κετσπάγια
Κετσπάγια: "Θα φέρουμε παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά"

News 24/7

24MEDIA NETWORK