Επιστροφή Τζεμπούρ: Τρομοκρατία και κουσούρια!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόκτηση του Ράφικ Τζεμπούρ, τις μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ και τη σχέση... προσφοράς-απολαβών.

Επιστροφή Τζεμπούρ: Τρομοκρατία και κουσούρια!
INTIME SPORTS

Eπέστρεψε, λοιπόν, στα παλιά "κιτρινόμαυρα" λημέρια κι ο Τζεμπούρ. Η αλήθεια είναι πως η απόκτησή του δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι μία από τις καλύτερες (ενδεχομένως και η καλύτερη) λύσεις επιθετικών σε αυτό το επίπεδο και σε αυτά τα λεφτά. Είναι σαφές πως η ΑΕΚ πάει αρκετά… προσεγμένα στο μεταγραφικό παζάρι, συνεπώς το target group της είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένο.

Τα θετικά

Ο Τζεμπούρ είναι ένας επιθετικός πρωταθλητισμού για την ελληνική πραγματικότητα και ποιοτικά είναι απόλυτα συμβατός με τις βλέψεις της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία. Ξέρει την ομάδα και εκείνη τον ξέρει, παρότι στα 31 του δεν πρόκειται να είναι ο Ράφικ που πρωτοήρθε στους Θρακομακεδόνες το καλοκαίρι του 2008 μετά τον αποκλεισμό από την Ομόνοια. Αν βγάλει μόνο τον καλό εαυτό του ψυχολογικά και σωματικά μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ΑΕΚ της νέας χρονιάς η οποία θα είναι μετά από χρόνια ΑΕΚ… υψηλών απαιτήσεων.

Τα αρνητικά

Πέραν των υπολοίπων, όμως, ο Τζεμπούρ είναι και μία κινητή βόμβα στα αποδυτήρια. Ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του, τα μπουνίδια με τον Σκόκο στο παρελθόν και και η ετοιμότητα να απασφαλίσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, δημιουργούν, είναι η αλήθεια, ένα άγχος. Βεβαίως αυτή τη φορά ο Αλγερινός δεν ήρθε στην ΑΕΚ του Θανόπουλου, αλλά σε εκείνη που κινείται γύρω της ο Δημήτρης Μελισσανίδης (με τον οποίο έχει άριστη σχέση) που είναι έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να επέμβει.

Ο Τζεμπούρ αποτελούσε από την αρχή αδυναμία του "Μελισσάν" και πλέον πιστεύεται ότι μπορούν να βρεθούν τα κουμπιά του προκειμένου να… κοντρολαριστεί ο ατίθασος χαρακτήρας του. Ούτως ή άλλως τα κουμπιά του είχαν βρεθεί και στο πρώτο διάστημα της συνύπαρξής του με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (ως προπονητής τότε), μέχρι να σπάσει το γυαλί.

Επιστροφή Τζεμπούρ: Τρομοκρατία και κουσούρια!
INTIME SPORTS

H σχέση προσφοράς-απολαβών

Έχουμε ξαναπεί ότι δύσκολα η ΑΕΚ θα μπορούσε να χτυπήσει κάτι κοντά στην ποιότητα του Τζεμπούρ με ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ. Τόσα δαπάνησε για να ντύσει στα "κιτρινόμαυρα" τον Αλγερινό, όσα και τα χρήματα που του προσέφερε ο ΑΠΟΕΛ.

Το πλάνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή λέει ότι η επιθετική γραμμή κλείδωσε με την απόκτηση του Τζεμπούρ. Ο Αραβίδης, ο Κρισάντους και ο Αλγερινός θα είναι οι επιθετικοί στους οποίους θα μπορεί να υπολογίσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση η ΑΕΚ, αφού η ιστορία του Μπρέσεβιτς είναι πολύ πονεμένη και δεν είναι γνωστό το αν θα είναι εφικτό να παίξει μπάλα ο Κροάτης τη νέα σεζόν. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να αποκτηθεί μεσοεπιθετικός που θα μπορεί να παίξει και στην κορυφή, αν και το να έχεις τον Τζεμπούρ στον πάγκο δεν φαίνεται να είναι πολύ καλή ιδέα.

Στον μέχρι στιγμής απολογισμό, πάντως, η ΑΕΚ μεταγραφικά δεν τα πάει κι άσχημα. Σιμόες, Βασιλαντωνόπουλος, Γκάλο, Τζεμπούρ και Βάργκας έκαναν την αρχή και η λογική λέει πως θα αποκτηθούν άλλοι πέντε ποδοσφαιριστές. Η ΑΕΚ κλείδωσε τις θέσεις στα φορ, κλείδωσε τα δεξιά μπακ, κλείδωσε και τα χαφ. Υπάρχει ακόμα δρόμος για ενίσχυση και σε πιο νευραλγικές θέσεις. Ο τερματοφύλακας, ο στόπερ και ο αριστερός μπακ φαίνεται ότι παίρνουν σειρά.

Επιστροφή Τζεμπούρ: Τρομοκρατία και κουσούρια!

Τα περί... προδοσίας

Μία ακόμα πτυχή του πώς βλέπει η κοινωνία της ΑΕΚ την άφιξη Τζεμπούρ, είναι και η προσέγγιση στον… προδότη Αλγερινό που μετακόμισε στον Ολυμπιακό. Προσωπικά αφενός αδυνατώ να αντιληφθώ ότι υπάρχει έστω και ένας πληγωμένος ΑΕΚτζής από τη φυγή Τζεμπούρ, και αφετέρου θεωρώ ότι με εξαίρεση την άσχημη για την ΑΕΚ ιστορία του Μπάγεβιτς το 1996 είναι γραφικό να συζητάει κανείς για τέτοια πράγματα. Ένας ξένος σαν όλους τους άλλους ήταν ο Τζεμπούρ. Ήρθε στην ΑΕΚ, έφυγε και ξαναήρθε. Τόσο απλά.

Ενδεχομένως αν ο Σταύρος Αδαμίδης δεν είχε αθετήσει τότε μια υπόσχεση που έδωσε στον Τζεμπούρ, ο Αλγερινός να έμενε για πολλά ακόμα χρόνια στην ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα το κριτήριο δεν είναι το κατά πόσο είναι ΑΕΚ ή όχι ο Τζεμπούρ. Στηρίζεται σε πιο ρεαλιστικά πράγματα.

Στην ουσία...

Η ΑΕΚ δίνει στον Τζεμπούρτην ευκαιρία να αποτελέσει τη γραμμή κρούσης της σε μια σημαντική για αυτή εποχή (επιστροφή στη Super League) και ο Τζεμπούρ άφησε πίσω τους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (μπορεί και του Champions League) για να βρίσκεται στο μοναδικό σημείο του χάρτη που θα ήθελε να είναι. Για το αν θα κριθεί επιτυχημένη στο χόρτο η επιστροφή του Τζεμπούρ, ο χρόνος θα δείξει. Όμως αν η ΑΕΚ καταφέρει να βγάλει τον καλό εαυτό του Αλγερινού μπορεί και να έπιασε τζακ-ποτ από το πουθενά.

Διαβάστε ακόμη:

Έκλεισε ο Τζεμπούρ! Επιστρέφει στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK