Το... απόρθητο κάστρο που λέγεται Μπέντο!

Ο Πάουλο Μπέντο είναι ίσως από τους λίγους προπονητές που έχει δεχτεί τόσο σκληρή κριτική από κόσμο και Τύπο σχεδόν από το ξεκίνημα της παρουσίας του στον Ολυμπιακό, εξακολουθεί να κάνει αυτό που πιστεύει και στατιστική λέει ότι τα πηγαίνει περίφημα. Φτάνουν όμως όλα αυτά για να παραμείνει στον Ολυμπιακό;

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
bento EUROKINISSI SPORTS

Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι ίσως από τους λίγους προπονητές που έχει δεχτεί τόσο σκληρή κριτική από κόσμο και Τύπο σχεδόν από το ξεκίνημα της παρουσίας του στον Ολυμπιακό, εξακολουθεί να κάνει αυτό που πιστεύει και στατιστική λέει ότι τα πηγαίνει περίφημα. Φτάνουν όμως όλα αυτά για να παραμείνει στον Ολυμπιακό και του χρόνου;

Ναι, έχει δεχτεί κριτική απ' όλους ο Μπέντο. Και έχει δεχτεί κριτική, γιατί δεν ήταν και λίγες οι στιγμές που έβγαζε ένα εγωιστικό πρόσωπο. Σίγουρα ο Πορτογάλος δεν είναι ο προπονητής που εμπνέει καθολικά τον οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός. Κι όταν μιλάμε για “οργανισμό” δεν εννοούμε αποκλειστικά τη διοίκηση. Εννοούμε τον κόσμο, τους παίκτες, τους ανθρώπους που τον ζουν καθημερινά στο Ρέντη και φυσικά και τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού που ζουν με τον δικό τους τρόπο (έστω και απέξω) την ομάδα...

Ο Μπέντο λοιπόν είναι ένας προπονητής που κάνει αυτά που πιστεύει και όχι αυτά που θα του υπαγορεύσει κάποιος. Κι αυτό θα πρέπει να του πιστωθεί. Αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνει και δεν δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος που θα κρυφτεί και θα βγάλει δημοσίως στη σέντρα τους ποδοσφαιριστές του μετά από ένα στραβό αποτέλεσμα...

Ο Ολυμπιακός με τον Μπέντο στον πάγκο έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή με διψήφια βαθμολογική ασφαλείας από τους διώκτες του. Πήρε αρχικά το εισιτήριο πρόκρισης στους ομίλους του Europa League και ως δεύτερος πέρασε στη φάση των “32” της διοργάνωσης μέσα από έναν όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Αστάνα και Γιουνγκ Μπόις.

Ο Πορτογάλος έχει βγάλει στον αφρό τρεις πιτσιρικάδες, τους στηρίζει μέχρι εκεί που δεν πάει, βγαίνει μπροστά και είναι “ασπίδα” τους στο 100%, όπως συνέβη χθες (21/1) με τον Θανάση Ανδρούτσο που πέρασε ένα δύσκολο πρώτο 45λεπτο κόντρα στους Καμαρά, Λουσέρο και Βασιλακάκη.

Γνωστά είναι όμως όλα αυτά. Όπως γνωστό είναι και το γεγονός ότι ο Μπέντο εξελίσσεται και σε... απόρθητο κάστρο! Έχει μείνει όρθιος παρά τις διάφορες “κανονιές”!

ΟΙ "ΤΕΛΙΚΟΙ" ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ

Για τον ίδιο ήταν “τελικός” το παιχνίδι με την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός έκανε... σμπαράλια την Ένωση με 3-0. Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Τιμούρ Κετσπάγια, αλλά αυτό δεν αφορά τον Μπέντο. Ο κόουτς των Πειραιωτών έκανε αυτά που έπρεπε. Όπως τα αυτονόητα έκανε και κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν ο Στραματσόνι έκανε τη μία γκάφα πίσω από την άλλη στο ντέρμπι της 6ης Νοεμβρίου στο Καραϊσκάκη.

Η δεύτερη φορά που ο Μπέντο ένιωσε αφόρητη πίεση ήταν αμέσως μετά την ήττα με 2-0 από τον ΑΠΟΕΛ στην Λευκωσία. Πήγε στα Γιάννενα ο Ολυμπιακός και πήρε το διπλό.

Τώρα προερχόταν από δύο σερί ισοπαλίες με Πλατανιά και Αστέρα Τρίπολης. Αν έχανε ξανά βαθμούς με την Ξάνθη, πιστεύετε ότι δεν θα υπήρχε μουρμούρα και θα ήταν όλα καλά; Όπως και να 'χει, επικράτησε 2-0 της ακριτικής ομάδας και ξαναέμεινε όρθιος!

Ο Μπέντο πράγματι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία σε μία περίοδο που ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση στο λιμάνι. Υπήρχαν παίκτες που είχαν αμφισβητηθεί, άλλοι είχαν ξενερώσει με τον αποκλεισμό από την Χάποελ Μπερ Σέβα, κάποιοι ετοίμαζαν βαλίτσες για άλλες πολιτείες. Κλήθηκε λοιπόν να βρει λύσεις.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Από τότε πέρασαν σχεδόν έξι μήνες. Τι έργο έχει παρουσιάσει ο Πορτογάλος; Σίγουρα η στατιστική λέει ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος σε όλα. Καλύτερη επίθεση και με διαφορά 13 τερμάτων από τον δεύτερο (36 έναντι 23 του Πανιωνίου και της ΑΕΚ). Καλύτερη άμυνα με διαφορά 2 γκολ (8 έναντι 10 του Παναθηναϊκού).

Η στατιστική όμως λέει πάντοτε την αλήθεια; Γιατί δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σημασία έχει και ποιες ομάδες έχεις απέναντί σου.

Ο Ολυμπιακός έχει γλιτώσει σε αρκετές περιπτώσεις παίζοντας με τις γραμμές τόσο ψηλά και κατ' επέκταση με την άμυνά του στα όρια της μεσαίας γραμμής. Να σας θυμίσουμε τι συνέβη με την Κέρκυρα, με τον Λεβαδειακό, με τον Παναιτωλικό, με τον Αστέρα Τρίπολης σε Καραισκάκη και Αρκαδία, με την Ξάνθη χθες και με τον ΠΑΟΚ; Λιποθύμησαν οι αντίπαλοι επιθετικοί όταν βρέθηκαν απέναντι από τον Λεάλι ή τον Καπίνο. Μιλάμε για κραυγαλέες ευκαιρίες που δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ και κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλούσαν τα ματς αν οι αντίπαλοι έπαιρναν κεφάλι στο σκορ.

Μετουσιώθηκαν ωστόσο σε γκολ από κάποιες άλλες ομάδες που το επίπεδο ήταν... ευρωπαϊκό. Θυμάστε πώς μπήκαν τα γκολ του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο; Ή πώς έγινε το 1-1 με την Γιουνγκ Μπόις στο Καραϊσκάκη και παραλίγο να γίνει και το 1-2 αλλά ακυρώθηκε σωστά το γκολ του Οαρό ως οφσάιντ;

Με τα “αν” βέβαια δεν χτίζεται η ιστορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή παίρνει και τα αποτελέσματα πάνε και όλα δεξιά! Σε πολλές περιπτώσεις η στατιστική δεν λέει 100% την αλήθεια. Και πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ

Kαι πέρσι ο Ολυμπιακός του Σίλβα δεν έβγαζε μάτια με την απόδοσή του, αλλά είχε αυτό το “κάτι” που έκανε... κλικ σε όλους όσους κάθονταν στην εξέδρα ή αναπαυτικά στους καναπέδες των σπιτιών τους. Ο κόσμος πήγαινε στο Καραϊσκάκη χωρίς άγχος μη τυχόν και οι “ερυθρόλευκοι” χάσουν βαθμούς στο “σπίτι” τους.

Αυτό είναι που λείπει από τον Ολυμπιακό του Μπέντο. Με την εικόνα του έχει δώσει το δικαίωμα σε όποια ομάδα κατηφορίζει στο Φάληρο να πιστεύει ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι μπαίνουν και με διαφορετική ψυχολογία οι ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Από εκεί που είχαν την αίσθηση πέρσι ότι εύκολα ή δύσκολα θα κέρδιζαν, φέτος έχουν κυριευτεί με άγχος γιατί οι ίδιοι πρώτα απ' όλα πιστεύουν ότι δεν έχουν την περσινή αύρα...

Δεν στεκόμαστε στις επιλογές του Μπέντο ως προς τα πρόσωπα ή για παράδειγμα σε αυτό που συνέβη το τελευταίο διήμερο με τα όσα είπε για τον Ανσαριφάρντ. Άλλωστε, πάντοτε οι καλύτεροι παίκτες του γηπέδου είναι αυτοί που... κάθονται στην εξέδρα! Ο Ανσαριφάρντ του Πανιωνίου φυσικά και είναι πολυτιμότερος από τον Καρντόσο του Ολυμπιακού, αλλά ο Μπέντο είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις και κυρίως δεν φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Η ουσία είναι ότι τη δεδομένη στιγμή ο Πορτογάλος μοιάζει με... Σούπερμαν! Άτρωτος! Δεν λυγίζει από την πίεση που δέχεται και τα αποτελέσματα έρχονται, με όποιον τρόπο κι αν έρχονται. Με μέτριες εμφανίσεις, με... λιποθυμίες των αντιπάλων του. Όπως και να 'χει, έρχονται τα θετικά αποτελέσματα.

Η διοίκηση μέσω του διευθυντή επικοινωνίας έβγαζε ένα κλίμα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα Μπέντο. Όντως, προς το παρόν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο... Όμως, το ερώτημα που αιωρείται εδώ και πολύ καιρό είναι αν ο συγκεκριμένος προπονητής που η στατιστική “φωνάζει” ότι τα έχει πάει περίφημα, είναι ικανός να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι; Με τον Βαλβέρδε το ξέραμε ότι υπήρχε διάθεση από τη διοίκηση να τον κρατούσε όχι άλλον έναν χρόνο, αλλά δέκα χρόνια! Με τον Σίλβα επίσης υπήρχε θετικό κλίμα. Ακόμα και με τον Μίτσελ τον Ιανουάριο του 2014. Με τον Μπέντο όμως που οι αριθμοί του δείχνουν ότι τα έχει πάει πρίμα, ισχύει το ίδιο;

Η φετινή χρονιά στραβά ξεκίνησε και δυστυχώς για τους φίλους του Ολυμπιακού κάπως έτσι αναμενόταν ότι θα εξελισσόταν. Απλώς, το γεγονός ότι οι “ερυθρόλευκοι” βρίσκονται τόσους βαθμούς μπροστά από τους υπόλοιπους, δεν οφείλεται μόνο στη μέτρια παρουσία των Πειραιωτών, αλλά και στην αδυναμία των υπολοίπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK