Ανέτοιμος ψυχικά για ένα τέτοιο ματς

Ο Μάκης Δρόσος σχολιάζει την ήττα του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα των πλέι οφ και καταγράφει τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Ανέτοιμος ψυχικά για ένα τέτοιο ματς

Πριν από το πρώτο παιχνίδι της σειράς με την Φενέρ και πριν από όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες ήταν πασιφανές ότι επρόκειτο για μία αναμέτρηση που θα κρινόταν στον ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός είχαμε επισημάνει ότι θα ήταν το αφεντικό σε ένα παιχνίδι που θα πήγαινε σε πιο γρήγορο τέμπο και σε ένα σκορ κοντά στους 75-80 πόντους ενώ η Φενέρ επιθυμούσε και θα ακολουθούσε μία συνταγή Κωνσταντινούπολης, στο μεταξύ τους ματς για την κανονική περίοδο. Ήθελε δηλαδή να ρίξει τον ρυθμό και να κρατήσει τον Παναθηναϊκό κάτω από τους 70 πόντους.

Στις σειρές των πλέι οφ και ειδικά στο πρώτο παιχνίδι τους, πρέπει να επιβληθείς του αντιπάλου. Το mind game είναι σημαντικό όχι μόνο για την έκβαση μίας αναμέτρησης αλλά και για ολόκληρη την σειρά.

ΗΤΑΝ ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΨΥΧΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε τρομερά ανέτοιμος για ένα τέτοιο κρίσιμο παιχνίδι και φρόντισε ακόμα και όταν κατάφερε να ισιώσει το καράβι και να το βάλει στην σωστή ρότα, να το ρίξει μόνος του στο τέλος πάνω σε ξέρα. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι απέναντι του δεν είχε μία Φενέρ η οποία έκανε «όργια», αλλά μία Φενέρ που έκανε τα αυτονόητα, με συνέπεια ωστόσο.

Το προφανές αίτιο της ήττας είναι ότι οι πράσινοι στο δεύτερο ημίχρονο σκόραραν συνολικά 16 πόντους, έναν περισσότερο από όσους είχαν σκοράρει στην πρώτη περίοδο, που υποτίθεται ότι ήταν και η κακή περίοδος των πρασίνων. Αλλά το παραπάνω δεν είναι το αίτιο, είναι το αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός και δη ο Πασκουάλ φρόντισε να φέρει τον εαυτό του και την ομάδα σε δυσχερή θέση.

Ας επιστρέψουμε στο πρώτο ημίχρονο μήπως και καταφέρουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι των αίτιών της ήττας. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει άσχημα, εμφανώς ανέτοιμος ψυχολογικά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Φενέρ αισθάνεται το καλάθι σαν βαρέλι από το τρίποντο, βλέπει την πλάτη της τουρκικής ομάδας στο σκορ και συνάμα παγώνει το ΟΑΚΑ. Σε αυτή την περίοδο ευτυχεί σε δυο πράγματα η ελληνική ομάδα. Το πρώτο ότι έχει τον Καλάθη σε καλή μέρα και με το θάρρος να πάρει προσπάθειες που βρίσκουν στόχο και κρατάνε τους πράσινους κοντά στο σκορ. Το δεύτερο ότι ο Πασκουάλ εντοπίζει ότι με τον Φελντέιν υπάρχει πρόβλημα απέναντι στην πίεση των Τούρκων, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται σωστά τα πικ εν ρολ και να μην υπάρχει σωστή κυκλοφορίας της μπάλας.

ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Έγιναν δυο απλές κινήσεις και ο Παναθηναϊκός ισορροπεί το παιχνίδι, ζεσταίνει το ΟΑΚΑ και παίρνει τα πάνω του. Με τον Καλάθη πάντα στον άσο, οι Τζέιμς και Ρίβερς αναλαμβάνουν δράση στο σκοράρισμα. Η Φενέρ αναγκάζεται να ανοίξει την άμυνα της, κάτι που είναι βούτυρο στο ψωμί των πρασίνων οι οποίοι κάνουν σκορ και ανοίγουν τον ρυθμό αποκτώντας ψυχολογία και σχεδόν πανικοβάλλουν τους Τούρκους. Ο Μπουρούσης γέμισε το καλάθι του Παναθηναϊκού, ακόμα μια διορθωτική κίνηση του Πασκουάλ αν και αναγκαστική σε ένα βαθμό λόγω των 2 φάουλ που φορτώθηκε ο Σίνγκλεντον από νωρίς. Ο Παναθηναϊκός έδειξε να αντιλαμβάνεται την επιθετική τακτική της Φενέρ, ρισκάροντας συνάμα και επιλέγοντας συγκεκριμένους παίκτες της τουρκικής ομάδας να πάρουν το τελευταίο σουτ.

Και κάπως έτσι πήγε στα αποδυτήρια με 14 πόντους προβάδισμα, με το ταμπλό να δείχνει 42-28. Συνεπώς ο Παναθηναϊκός είχε σκοράρει 42 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, με εξαφανισμένους επιθετικά τόσο τον Σίνγκλεντον όσο και τον Γκιστ και είχε κρατήσει στους 28 πόντους την Φενέρ η οποία είχε ξεκινήσει με 4 στα 4 τρίποντα.

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο ημίχρονο η υπόθεση νίκη, όσο απλοϊκό και να ακούγεται, ήταν καθαρά θέμα διαχείρισης. Πρωτίστως ο Παναθηναϊκός στην άμυνα έπρεπε να μην επιτρέψει δυο πράγματα στην Φενέρ που ήταν δεδομένο ότι θα κάνει και στο δεύτερο ημίχρονο. Το high low ψηλού με ψηλού που έπαιξε και δοκίμασε κατά κόρον στο πρώτο ημίχρονο. Όπως και το ύψωμα της μπάλας από τον περιφερειακό όταν του ερχόταν βοήθεια από τον ψηλό των πρασίνων. Επιπλέον το σύνολο του Πασκουάλ χρειαζόταν να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό πάνω στην άμυνα στον Μπογκντάνοβιτς και να τον φθείρει σωματικά και ψυχικά, από την στιγμή που ο Σέρβος γκαρντ είχε παίξει σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο. Και που δεν ήταν ποτέ μυστικό ότι είναι ο παίκτης που αλλάζει ισορροπίες στο παιχνίδι της τουρκικής ομάδας.

Επιθετικά ο Παναθηναϊκός θεωρητικά είχε ακόμα απλούστερη τακτική να ακολουθήσει. Χρειαζόταν να κατανείμει τους ρόλους με οδηγό την δεύτερη περίοδο και να φροντίσει να μην είναι στατικός στην επίθεση, να μην μένει η μπάλα για αρκετό χρόνο στα χέρια ενός παίκτη και να μην εγκλωβιστεί στον ρυθμό της Φενέρ.

Από όλα τα παραπάνω δεν κατάφερε να κάνει τίποτα. Ο Πασκουάλ είχε την ατυχή έμπνευση να ξεκινήσει και πάλι με τον Φελντέιν στην 5αδα, με την παρουσία του Αμερικάνου να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας σε άμυνα και σε επίθεση. Μάλιστα ένα τρίποντο που πέτυχε ξεγέλασε τον Πασκουάλ και τον κράτησε μέσα στο παρκέ, αλλά η ζημιά είχε αρχίσει να γίνεται και το παιχνίδι είχε γυρίσει, με τους Τούρκους να το φέρνουν στα μέτρα τους.

Η τρικυμία στην επίθεση φέρνει τρικυμία και στην άμυνα, για μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό. Χάθηκε η συγκέντρωση, η ρακέτα του πολλάκις θύμιζε σουρωτήρι με τον τρόπο που αλώνιζαν οι ψηλοί της Φενέρ, ενώ η ισορροπία στις περιστροφές πήγε περίπατο και η τουρκική ομάδα βρήκε και πάλι το μακρινό σουτ. Και το παιχνίδι είχε στραβώσει για τα καλά με το τέλος της τρίτης περιόδου. Παρά το γεγονός ότι οι πράσινοι είχαν πετύχει μόλις 8 πόντους σε αυτό το 10λεπτο εξακολουθούσαν να έχουν το προβάδισμα στο σκορ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΕΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ

Μπαίνοντας στο τελευταίο 10λεπτο ο λογικός, ο ψύχραιμος, ο μη αδαής περιμένει δυο τρία πράγματα από τον Πασκουάλ για να φέρει και πάλι την ομάδα του σε θέση ισχύος. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι σκέφτηκαν:

Βάλε Καλάθη στον άσο να κατεβάσει, να ηρεμήσει την ομάδα και να μοιράσει παιχνίδι. Δίπλα του βάλε Παππά ή Τζέιμς και στο τρία τον Ρίβερς που και την άμυνα κρατάει πάνω του και μάλλον θα σου βάλει τα μεγάλα σουτ αν του δώσει την μπάλα σωστά. Θέλεις να φθείρεις τον Ούντοχ κυρίως που κάνει «όργια» στην άμυνα και έχεις ανάγκη να μπει στο παιχνίδι τουλάχιστον ο Σίνγκλεντον, αφού δεν παίρνεις σκορ από τους ψηλούς σου παρά μόνο από την περιφέρεια. Από την στιγμή που ο Γκιστ δεν έχει πιάσει μέσα στο παιχνίδι, άστον να λειτουργήσει από την αρχή μαζί με τον Μπουρούση τον Σίνγκλεντον.

Σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω που επέτασσε η μπασκετική λογική δεν έγινε, κατά συνέπεια δεν υπήρχε και το καθαρό μυαλό για να διορθωθούν τα κακώς καμωμένα και στην άλλη άκρη του παρκέ. Θαρρώ ότι στην τελευταία περίοδο, βλέποντας και ο Πασκουάλ το βίντεο του αγώνα το βράδυ με την ηρεμία του, θα κατάλαβε ότι με τον Τζέιμς να κρατάει την μπάλα τόσες φορές στα χέρια του και να προσπαθεί σα σε μονό να τους περάσει όλους και να σκοράρει, ήταν αδύνατο να προβληματίσει την Φενέρ, τουναντίον την κρατούσε φρέσκια κιόλας.

Και συνάμα ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος στην άμυνα του τόσο στην 3η περίοδο όσο και στην τελευταία. Είδαμε τον Πασκουάλ να παίζει με τρία γκαρντ, Καλάθη, Παππά και Τζέιμς στο τρίτο δεκάλεπτο, κάτι που ξάφνιασε εφόσον το έχουμε δει ελάχιστες φορές φέτος για να μην πω καμία. Και αυτό ειδικά από την στιγμή που η Φενέρ έπαιζε με πιο ψηλό σχήμα στην περιφέρεια. Ενώ και στην τελευταία περίοδο δεν είδαμε να «θυσιάσει» έναν παίκτη προκειμένου να ανακόψει τον Μπογκντάνοβιτς, να του κάνει αυτό το ένα σκληρό φάουλ για να του κόψει τον ρυθμό και τον τσαμπουκά.

Ο Παναθηναϊκός έχασε με κάτω τα χέρια ένα παιχνίδι, μέσα σε μόλις 20 λεπτά και ενώ είχε προβάδισμα 13 πόντων. Και για να το πάμε ακόμα παραπέρα, έχασε με κάτω τα χέρια ένα ματς στο οποίο σούταρε 23 βολές με τον αντίπαλο του να εκτελεί μόλις 4!! Με την στατιστική να λέει την αλήθεια μόνο σε ένα σημείο της, στις ασίστ, οι 20 της Φενέρ έναντι των 13 του Παναθηναϊκού, με το 90% από αυτές των Τούρκων να είναι αυτό που λέμε πάρε βάλε και «μαχαιριά» για τους πράσινους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Δεν είναι για να κρυβόμαστε. Ο Παναθηναϊκός είναι πλέον σε δυσχερή θέση. Όχι τόσο γιατί πρέπει να κερδίσει πλέον ένα παιχνίδι στην Τουρκία. Είναι και αυτό φυσικά. Ο Παναθηναϊκός άλλωστε έχει δείξει και στην κανονική περίοδο ότι έχει τεράστιο πρόβλημα να κάνει διπλά. Αυτό που πρωτίστως πρέπει να φροντίσει είναι να μην τον πάρει η κάτω βόλτα ψυχολογικά. Το παιχνίδι της Πέμπτης θα είναι αρκετά πιο δύσκολο από το αυτό της Τρίτης. Μην γελιόμαστε η Φενέρ και ο Ομπράντοβιτς ευελπιστούν ότι θα ξεπλύνουν την μπουγάδα την Πέμπτη και θα πάνε για μία νίκη μέσα στην Πόλη και πανηγυρική πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να διαχειριστεί την ήττα, την πίεση και πάνω από όλα καλείται να κατανοήσει και να βρει τον τρόπο του πως θα επιβληθεί. Θα πρέπει να τρομάξει τον αντίπαλο όπως τον τρόμαξε στην 2η περίοδο. Η Φενέρ ούτε πιο πλήρης ομάδα είναι ούτε σε τρομερή κατάσταση. Μπήκε στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ με στόχο να κάνει ακριβώς 4 πράγματα. Δυο στην άμυνα και δυο στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ανοίξει το ροτέισον του, με πιο ορθολογικό τρόπο από ότι το έκανε στο πρώτο ματς όμως. Δυστυχώς για τους πράσινους η σειρά δεν έχει δρόμο. Για την ακρίβεια το ταξίδι θα τελειώσει πρόωρα αν δεν έρθει η νίκη την Πέμπτη. Και για να κερδίσει την Πέμπτη, δεν αρκεί μόνο ένας Ρίβερς και πολύ δε περισσότερο δεν αρκούν οι 58 πόντοι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK