Αυτός είναι ο εφετινός ΠΑΟΚ (part II)

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει την εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αναλύει την τακτική Τούντορ στα τελευταία σημαντικά ματς της Τούμπας και επισημαίνει ότι η ομάδα (και ο κόσμος) είδε το ταβάνι της.

Αυτός είναι ο εφετινός ΠΑΟΚ (part II)
INTIME SPORTS

Το παιχνίδι της Τούμπας δεν ήταν ντέρμπι. Δεν μπόρεσε ο ΠΑΟΚ να το κάνει ντέρμπι. Η λήξη του αγώνα, βρήκε τον "δικέφαλο" ηττημένο, καθαρά και ξάστερα, αλλά διδαγμένο. Έμαθε το ταβάνι του, βάσει του ρόστερ του και του τρόπου με τον οποίο το διαχειρίζεται ο Ιγκόρ Τούντορ. Δεν είναι πως έπαιξε και έχασε. Δεν μπόρεσε να παίξει όπως ξέρει, και έχασε.

Το συγκεκριμένο τίτλο, το "αυτός είναι ο εφετινός ΠΑΟΚ", τον είχα χρησιμοποιήσει μετά το παιχνίδι των δυο "δικεφάλων" στην Τούμπα. Και τον επαναφέρω, διότι τότε, αποδείχθηκε πως είδαμε το πρώτο μέρος και στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είδαμε το δεύτερο μέρος.

Η ΑΕΚ προσαρμόστηκε στον ΠΑΟΚ, ξεβολεύτηκε, και οι "ασπρόμαυροι" το εκμεταλλεύτηκαν. Ο Ολυμπιακός δεν προσαρμόστηκε πάνω στον ΠΑΟΚ χωρίς να αλλάξει τίποτα από τον τρόπο, αλλά κυρίως το ύφος του παιχνιδιού του.

Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει πως δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις, τόσο όσον αφορά στον τρόπο παιχνιδιού του όσο και το έμψυχο δυναμικό του. Άλλοι λείπουν και δεν τους έχουμε δει ακόμα (Λέοβατς, Τσίμιροτ, Αντόνις) και άλλοι έχουν κριθεί από τον Τούντορ και έχουν μπει στο περιθώριο (Μυστακίδης, Γκολάσα, Κοροβέσης, Χαρίσης, Σκόνδρας). Έχει μάθει να παίζει με δημιουργούς τον Πέλκα σε πρώτο λόγο, τον Ροντρίγκες σε δεύτερο, ακολούθως ψάχνει τις στημένες φάσεις και όταν δεν έχει την μπάλα ψάχνει τους Ροντρίγκες και Μακ.

Ο "δικέφαλος" δεν είχε την μπάλα στην κατοχή του στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν "είχε" και τους Μακ, Πέλκα. Ο Μάρκο Σίλβα κάνει εξαιρετική δουλειά στο διάβασμα του αντιπάλου, είδε το πως την πάτησε ο Τούχελ το βράδυ της Πέμπτης με τον Μακ και πήρε τα μέτρα του. Ο Ροντρίγκες πήγε να του κάνει ζημιά, αλλά εκεί "μίλησε" ο Σιόβας, που αν δεν κάνω λάθος, δεν πρέπει να έχασε ούτε μια φάση μέσα στη μεγάλη περιοχή, όταν η μπάλα έφτασε στο χώρο ευθύνης του.

Ο ΠΑΟΚ έμαθε ποιος είναι

Αυτός είναι ο εφετινός ΠΑΟΚ (part II)
INTIME SPORTS

Ο Ιγκόρ Τούντορ, στο δεύτερο ημίχρονο, προσπάθησε να βρει ένα "plan b". Οι φορές που έχει βρει κάτι είναι λίγες. Αυτή τη φορά, δεν άλλαξε μόνο πρόσωπα, αλλά και σχηματισμό. Έπαιξε για πρώτη φορά με τους Μπρμπάτοφ και Αθανασιάδη, σε ένα 4-4-2, χωρίς τον Πέλκα.

Κάτι τέτοιο είχε αφήσει να εννοηθεί άλλωστε, σε συζητήσεις που αφορούσαν τον σχηματισμό του ΠΑΟΚ. Θεωρούσε πως για να "χωρέσει" τον Βούλγαρο και τον Έλληνα επιθετικό, θα έπρεπε αφενός να "θυσιάσει" είτε τον Πέλκα είτε τον Μακ και αφετέρου να αλλάξει σχηματισμό.

Ο ΠΑΟΚ απείλησε με τον Ροντρίγκες και με στημένες φάσεις, αλλά εκεί μίλησε ο καλύτερος γκολκίπερ του πρωταθλήματος. Η μπαταρία του ΠΑΟΚ άρχισε να αδειάζει και ο Ολυμπιακός πήρε "σβηστά" στο φινάλε το ματς.

Και ο ΠΑΟΚ έμαθε το ποιος είναι. Το μέχρι που μπορεί να πάει, το που στηρίζεται, τόσο όσον αφορά το τρόπο παιχνιδιού του όσο και αναφορικά με τις μονάδες του. Και όλα αυτά σε ένα παιχνίδι, με το οποίο ολοκληρώθηκε ένας "μαραθώνιος" αγώνων, στον οποίο ο Τούντορ δεν μπορούσε να κάνει ροτέισον και απλά διαχειρίστηκε δυο θέσεις μέσα στο γήπεδο, ενώ ο αντίπαλός του είχε την πολυτέλεια να αρχίσει το παιχνίδι με έναν εκ των καλύτερών του παικτών (Ντουρμάζ) να μην έχει δηλωθεί στην Ευρώπη διότι δεν χωρούσε στα πλάνα του προπονητή και με τους Καμπιάσο, Ερνάνι, Φινμπόγασον στον πάγκο.

Πριν από το ματς με την Ντόρτμουντ, ο Ροντρίγκες έλεγε πως τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα. Σε ένα ματς, μπορεί. Σε δεύτερο μέσα σε τρεις μέρες, με τους ίδιους παίκτες κατά 9/11 δεν μπόρεσε.

Κέρδος η συμπεριφορά του κόσμου

Αυτός είναι ο εφετινός ΠΑΟΚ (part II)
INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ είδε το ταβάνι του. Και το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως το βράδυ της Κυριακής το κατάλαβε ο κόσμος του, που χειροκρότησε τους παίκτες της ομάδας, μετά από εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό. Τους καίει από μέσα τους, τρελαίνονται με τη συγκεκριμένη ήττα. Όμως αυτή τη φορά, ήρθαν προετοιμασμένοι. Όχι για την ήττα. Αλλά για το ποιες ομάδες βλέπουν μπροστά τους και κυρίως για το τι περιμένουν από την ομάδα τους.

Το μεγάλο κέρδος είναι πως ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει αποδεχθεί τι συμβαίνει την φετινή σεζόν. Και το έχει αποδεχθεί διότι βλέπει προσπάθεια, βλέπει σωστή δουλειά από πρόσωπα κατά κύριο λόγο άφθαρτα.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε διαδοχικά στη Τούμπα την ΑΕΚ, την Ντόρτμουντ και τον Ολυμπιακό. Η δυναμικότητα των ομάδων ανέβαινε ανά αγώνα, και ο ΠΑΟΚ είχε διαδοχικά μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα. Με την υποσημείωση πως όλα αυτά τα παιχνίδια έγιναν σε διάστημα δώδεκα ημερών. Ο Τούντορ διαχειρίστηκε επιθετικά το ματς με την ΑΕΚ και το κέρδισε, παθητικά το ματς με την Ντόρτμουντ και πήρε βαθμό, επιθετικά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και το έχασε. Επέλεξε να προσαρμοστεί μόνο στο ματς με την Ντόρτμουντ, διότι στο πρωτάθλημα και μέσα στην Τούμπα, ήθελε να δείξει το "μπόι" της ομάδας. Και πλέον, το ξέρει και καλείται να βρει τρόπο να το… μεγαλώσει.

Και για φινάλε, μια βιαστική ανάγνωση του ματς, μόνο με τους αριθμούς. Κόρνερ; Έντεκα για τον ΠΑΟΚ και ένα για τον Ολυμπιακό. Τελικές προσπάθειες στην εστία; Έξι για τον ΠΑΟΚ και δυο για τον Ολυμπιακό. Αποκρούσεις; Έξι για τον Ολυμπιακό και καμία για τον ΠΑΟΚ. Τελικό σκορ 0-2. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ο Ρομπέρτο έχει αποδείξει πως είναι από τους… κούκους που μπορούν να φέρνουν την άνοιξη. Επαναλαμβάνω, αυτή είναι η βιαστική ανάγνωση του ματς, μόνο με τους αριθμούς. Το θέμα δεν είναι μόνο το να δημιουργείς. Είναι και το ποιοι δημιουργούν απέναντι σε ποιους.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-2

Τούντορ: "Υπήρχε διαφορά ποιότητας"

News 24/7

24MEDIA NETWORK