Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, μία καψούρα 765 ημερών

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τη μεταγραφή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, το "δώρο" του Ιβάν Σαββίδη που μπορεί να αλλάξει τους στόχους της ομάδας.

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, μία καψούρα 765 ημερών

Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια, ένας μήνας και τέσσερις ημέρες για να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης πραγματικότητα μια δήλωση που από τότε που την είχε κάνει, του είχε γυρίσει μπούμερανγκ. Αυτό το "προσπάθησα να φέρω στον ΠΑΟΚ τον Μπερμπάτοφ" που είχε πει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ στις 30 Ιουλίου 2013 ερχόταν στη μνήμη όλων, κάθε φορά που υπήρχε μια μεταγραφική αποτυχία.

Από χθες, ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ είναι παίκτης του "Δικεφάλου του Βορρά" και ο Ιβάν Σαββίδης... πιστοποίησε την καταγωγή του. Ποντιακό κεφάλι, αγύριστο. Το ήθελε, το μπορούσε, το πλήρωσε, το έκανε. Και μένει να αποδειχθεί αν το έκανε στο καλύτερο δυνατό τάιμινγκ για τον οργανισμό του ΠΑΟΚ.

Είναι πολλά τα λεφτά

Είναι μια μεταγραφική υπέρβαση. Και μόνο που ο Σαββίδης θα βγάλει από τα ταμεία του ΠΑΟΚ, ή μάλλον για να είμαστε πιο σωστοί, από την τσέπη του, κοντά στα 4.000.000 ευρώ για να ντύσει τον 35χρονο Βούλγαρο επιθετικό στα ασπρόμαυρα για ένα χρόνο, είναι αρκετό.

Ο Μπερμπάτοφ θα πάρει σχεδόν 1.600.000 ευρώ "καθαρά", άλλα περίπου 600.000 ευρώ σε μπόνους -εφόσον πετύχει προσωπικούς και ομαδικούς στόχους- ενώ το συνολικό ποσό, μαζί με την εφορία, σχεδόν διπλασιάζεται.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που αμέσως - αμέσως τίθενται με την απόκτηση του Μπερμπάτοφ, είναι αρκετά.

"Καπέλωσε" τον Άρνεσεν ο Ιβάν; Όχι. Ο Δανός αθλητικός διευθυντής έστησε ολόκληρη... τούρτα και ο Σαββίδης έβαλε το κερασάκι.

Πότε θα είναι έτοιμος ο Μπερμπάτοφ, που δεν έχει ομάδα εδώ και δυο μήνες; Αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού και αρχίσει να ανεβάζει στροφές από τα τέλη της εβδομάδας, για να σταθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, με το στυλ παιχνιδιού που έχει, ίσως να μπει και να αγωνιστεί σε περίπου τρεις εβδομάδες από την πρώτη προπόνησή του. Για να μην παρεξηγηθώ, στο συγκεκριμένο κομμάτι θα πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί και υπομονετικοί, μέχρι να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.

Ποιες ισορροπίες βρίσκει ο Μπερμπάτοφ στα αποδυτήρια; Με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 24 χρόνια στη λίστα που δήλωσε ο ΠΑΟΚ στο Europa League, ο 35χρονος Βούλγαρος έρχεται γεμάτος παραστάσεις και με ένα αρχηγικό στυλάκι και ύφος που έχει, δίπλα σε έναν προπονητή που θα πρέπει να βρει το τρόπο να τον χειριστεί προς όφελος όλων. Ο Ιγκόρ Τούντορ είναι λάτρης της δουλειάς και της πειθαρχίας, ενώ ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ δεν αποτελεί και το υπόδειγμα εργατικού, του παίκτη που πηγαίνει πρώτος και φεύγει τελευταίος από την προπόνηση. Είναι άλλη πάστα παίκτη. Είναι ο τύπος που έχει φορέσει μπλουζάκι "keep calm and pass me the ball". Την μπάλα τη "χαϊδεύει", της "μιλάει". Το 'χει, πώς το λένε; Αλλά για να το βγάλει όλο αυτό, θα πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν με τον δικό του τρόπο.

Το πιο μεγάλο όνομα

Είναι δεδομένο ότι οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχουν εκστασιαστεί από τη λάμψη του ονόματος του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Αν γίνει παρουσίαση στη Τούμπα, θα γίνει πανικός. Είναι το πιο μεγάλο όνομα παίκτη που έχει φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Το πιο "πιασάρικο". Σε αξία, είναι ο δικός τους "Ριβάλντο", ο δικός τους "Σισέ". Από χθες το βράδυ, έχουν ξεσαλώσει στα social media. Και καλά κάνουν. Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η δική τους μέρα.

Κι αν φωνάξουν και κανένα "είναι τρελός ο πρόεδρος", εννοώντας τον Σαββίδη, πάει, τον "έλιωσαν". Γι' αυτό, άλλωστε, ο Σαββίδης "ξηλώθηκε". Για να φέρει τον Μπερμπάτοφ ως "δώρο" στον διψασμένο κόσμο του ΠΑΟΚ, με αφορμή και τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Δικεφάλου.

Πάει για πρωτάθλημα;

Μια τέτοια μεταγραφή την είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός κι έρχεται το πρώτο καλοκαίρι που ο ΠΑΟΚ λειτούργησε βάσει δομών, βάσει κανόνων, βάσει ποδοσφαιρικής λογικής.

Δεν ξέρω αν θα του βγει αγωνιστικά ο Μπερμπάτοφ, αλλά και οι υπόλοιποι παίκτες που απέκτησε το καλοκαίρι. Ξέρω, όμως, ότι σε αυτό το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ λειτούργησε βάσει ποδοσφαιρικής λογικής, η αξία της οποίας (παικτών και προπονητή) θα κριθεί στο γήπεδο.

Και κάτι τελευταίο. Ίσως και το πιο σημαντικό. Και τώρα; Έχει στόχους ο ΠΑΟΚ; Αφήνει το "χτίσιμο" και πάει για πρωτάθλημα με Μπερμπάτοφ και "ξέρω 'γω" που λένε εδώ στη Θεσσαλονίκη; Εδώ σε θέλω...Ιβάν, Άρνεσεν, Ιγκόρ. Εδώ σε θέλω ΠΑΟΚ. Η διαχείριση της μεταγραφής Μπερμπάτοφ είναι ένα μεγάλο σχολείο για όλους στον ΠΑΟΚ. Ακόμα και από αυτό και μόνο, κερδισμένοι θα βγουν όλοι στον Δικέφαλο...

Διαβάστε ακόμη

ΜΠΑΜ: Παίκτης του ΠΑΟΚ ο Μπερμπάτοφ

Όταν ο Μπερμπάτοφ "χάζεψε" τον Δέλλα με μαγική ντρίμπλα

Ο ΠΑΟΚ ελπίζει για Μπερμπάτοφ στην UEFA

News 24/7

24MEDIA NETWORK