Οι ευθύνες του αρχηγού

Μπορεί στη πλειοψηφία των απαντήσεών του να ήταν αρκετά "ξύλινος", όμως τα λεγόμενα του Στέφανου Αθανασιάδη στη συνέντευξη μέσω twitter έκρυβαν πολλές αλήθειες, αναφορικά με το ρόλο του, στην έκτη του σεζόν στη πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Οι ευθύνες του αρχηγού
INTIME SPORTS

Εντάξει, "υπομονή", "πολλή δουλειά", "ο,τι πει ο προπονητής" δεκτές όλες αυτές οι απαντήσεις αν και μάλλον βρίσκονται στο εγχειρίδιο του κάθε αθλητή στο κεφάλαιο "τι πρέπει να πω σε μια συνέντευξη για να τη βγάλω καθαρή". Όμως όλα αυτά τα είπε ένας παίκτης που όταν ξέχασε το εγχειρίδιο είπε πως "αν ήμουν εγώ ο Ιβάν Σαββίδης, θα μας έδιωχναν όλους".

Οι ΠΑΟΚ του Κλάους

Η κάθε σεζόν του Αθανασιάδη από τότε που επέστρεψε από τον δανεισμό του στον Πανσερραϊκό, δεν μοιάζει με τις άλλες. Από όλες τις απόψεις. Κατά πρώτον, όλες έχουν ξεκινήσει με διαφορετικό προπονητή. Ο Αθανασιάδης επέστρεψε επι Μπερέτα, αγνοήθηκε επι Δερμιτζάκη, έκανε τη πρώτη του συμμετοχή στο Βιγιαρεάλ επί Χάβου, καθιερώθηκε επι Μπόλονι, έσπασε ατομικά ρεκόρ επί Δώνη, έφαγε "ντου" επί Γεωργιάδη, έφτασε στο προθάλαμο της εθνικής επι Στέφενς, έφτασε στα όριά του επί Αναστασιάδη. Σε αυτά τα πέντε χρόνια, το συμβόλαιό του έχει αλλάξει τρεις φορές.

Έχει ζήσει πολλούς... ΠΑΟΚ. Από την εποχή Ζαγοράκη που ετοιμαζόταν για την άνοδό του στην επαγγελματική ομάδα με τον Σάντος να του δείχνει τη πόρτα του... αγροτικού ελέω Μουσλίμοβιτς, στην εποχή του "να παίξουν τα δικά μας παιδιά" όχι από άποψη αλλά από (οικονομική) υποχρέωση. Ήταν πρώτος σκόρερ όταν είχε το ενδέκατο συμβόλαιο μέσα στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, και περνούσε εποχές "ανομβρίας" όταν έγινε ο "καλοπληρωμένος".

Πλέον, φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, και καλείται να το τιμήσει, να το "σηκώσει". Αν σκεφτεί κανείς, ο Αθανασιάδης είναι ο,τι απέμεινε από τον "παλιό" ΠΑΟΚ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Σε προπονητικό, αγωνιστικό, διοικητικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια, και ο Αθανασιάδης είναι εκείνος που σε αυτή τη διαδρομή άρχισε να "μεγαλώνει" για να φτάσει να είναι ο αρχηγός, το δικό του παιδί.

Αγάπη που πνίγει

Και ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά περίεργος με τα παιδιά του. Τα αγαπά με τον δικό του τρόπο. Με μια αγάπη που στο τέλος μπορεί να σε πνίξει.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, και ο Αθανασιάδης άλλαξε. Από ένα συνεσταλμένο παιδί έγινε ένας τύπος που έχει απασχολήσει αρκετά τον Τύπο. Άλλες φορές χωρίς να το θέλει και άλλες φορές επειδή είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ. Μια με τα δε ξέρω κι' εγώ πόσα τατουάζ του, μια με τις αναρτήσεις του στο twitter από το οποίο απαλλάχθηκε όχι γιατί το αποφάσισε αλλά διότι έχει αλλάξει δυο - τρεις λογαριασμούς ξεχνώντας τον κωδικό που έβαζε, μια με τα πέντε δάκτυλα όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πέρυσι στη κορυφή της βαθμολογίας.

Και σε αυτό το επίπεδο, έχει κάνει τον πρώτο του κύκλο. Όπως και στον αγωνιστικό. Μέχρι πέρυσι, ο Αθανασιάδης ήταν ο παίκτης που παραμόνευε στη μεγάλη περιοχή και έψαχνε να βρει το τρόπο για να κάνει την επαφή με τη μπάλα για να τη στείλει στα δίκτυα. Πλέον, δεν έχει μόνο αυτό. Δεν το έχει χάσει, αλλά δεν έχει μόνο αυτό. Έχει αλλάξει το παιχνίδι, κάτι που έγινε σε μια σεζόν που αποδείχθηκε καταστροφική για τον ΠΑΟΚ.

Χρειάζεται διάρκεια

Αν κάτι πρέπει να αλλάξει φέτος είναι η διάρκειά του. Τα τελευταία δυο χρόνια έχει πετύχει 17 και 18 γκολ αντίστοιχα αλλά και τις δυο φορές, τα περισσότερα είναι "μαζεμένα" σε ένα από τα δυο μισά της κάθε σεζόν.

Φέτος, ο ΠΑΟΚ (ξανα)άλλαξε όμως έχει και πάλι εκείνον επικεφαλής. Και ας ήρθε ο Μπερμπάτοφ. Ο Κλάους ήταν στον ΠΑΟΚ πριν τον Βούλγαρο, και πιθανόν να είναι και μετά από αυτόν. Και η παρουσία του Βούλγαρου είναι ακόμα και για εκείνον ένα στοίχημα. "Δεν αρκεί ένας Μπερμπάτοφ για να σε ανεβάσει επίπεδο. Χρειάζεται συνολική δουλειά από όλους μας για να ανεβάσουμε επίπεδο τον ΠΑΟΚ" είπε ο Αθανασιάδης, βάζοντας τη παρουσία Μπερμπάτοφ στη σωστή της διάσταση.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Τούντορ έχει όντως αρκετή δουλειά στο να βρει το τρόπο συνύπαρξης Αθανασιάδη - Μπερμπάτοφ, και αυτό δεν είναι κλισέ. Και δεν έχει τη πολυτέλεια να το κάνει σε φιλικά, αλλά τώρα, που όλα τα ματς "καίνε". Στο Football Manager την έχω βρει την άκρη. Τrequartista ο Βούλγαρος, μπροστά του ο Κλάους και που σε πονά και που σε σφάζει. Εδώ όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο κανονικό. Οι προϋποθέσεις, υπάρχουν προκειμένου η συνύπαρξή τους να ευδοκιμήσει. Στο ρόστερ του ο ΠΑΟΚ έχει αρκετούς παίκτες με διαφορετικά στοιχεία, και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δουλειά που έχει να κάνει ο Τούντορ.

Ο,τι και να γίνει με κάθε παίκτη, ο κόσμος της κάθε ομάδας βλέπει το "δικό" του παιδί. Ο Κλάους ξέρει καλά πως όσο υπομονή και αν ζητήσει μέσω συνεντεύξεών του από τους φιλάθλους, δεν πρόκειται να την έχει αν δεν έρθουν τα αποτελέσματα.

"Δέχομαι να κάνω τη... βρώμικη δουλειά για την ομάδα μου γενικότερα. Αυτό είναι το σημαντικότερο". είπε σε μια άλλη απόστροφο του λόγου του. Και πρέπει να κάνει και τη "βρώμικη" και την "καθαρή" και όλες τις δουλειές. Οι ευθύνες του είναι πολλές. Στη καλύτερή του ηλικία, είναι πλέον στο τοπ 3 των συμβολαίων, σε έναν ΠΑΟΚ που προσπαθεί να μπει σε μια νέα εποχή, εκείνος που έχει... φάει στη μάπα όλες τις προηγούμενες εποχές, οφείλει να είναι μπροστάρης. Και όταν είναι και αρχηγός, όχι απλά οφείλει, αλλά έχει την υποχρέωση.

Διαβάστε ακόμη:

Αθανασιάδης: "Οχι στον Ολυμπιακό, μας συμβουλεύει ο Μπερμπάτοφ"

Αντώνης Τσακαλέας: Ο Μπερμπάτοφ, ο Κλάους και τα "θέλω" του Τούντορ

News 24/7

24MEDIA NETWORK