Πάει για δεύτερη προετοιμασία

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το φιλικό του ΠΑΟΚ με τη Βέροια που έδειξε σημαντικά στοιχεία ενόψει της συνέχειας, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο "Δικέφαλος" κόντρα στην Μπρόντμπι.

Πάει για δεύτερη προετοιμασία
INTIME SPORTS

Το παιχνίδι που έδωσε ο ΠΑΟΚ στη Βέροια, παραμονή 15Αύγουστου ήταν από τα πλέον χρήσιμα παιχνίδια της φετινής προετοιμασίας, από όποια οπτική και αν το δει κανείς. Λίγο για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τους νεοαποκτηθέντες, λίγο για να δοκιμάσει ο προπονητής ένα νέο σύστημα, διαφορετικό από όσα είχε χρησιμοποιήσει ως τώρα, λίγο και ως προπόνηση, με δυο 11άδες ανά 45 λεπτά, λίγο και ως γεύση για το τι θα συναντήσει ο ΠΑΟΚ στα περισσότερα παιχνίδια στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Πάει για δεύτερη προετοιμασία

Ο Ιγκόρ Τούντορ παρέταξε τον ΠΑΟΚ με ένα 4-3-3, ή 4-1-2-3 αν προτιμάτε.

Η ουσία είναι πως για πρώτη φορά είχε μια "καθαρή" τετράδα στην άμυνα, και όχι μια τετράδα που ο έναν εκ των δυο μπακ "έπαιρνε" όλη τη γραμμή και ο έτερος ήταν "βιδωμένος" στα μετόπισθεν, με αποτέλεσμα να υπάρχει όχι μόνο η αίσθηση αλλά και η νοοτροπία του 3-5-2 όταν ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στην επίθεση (αν και το σύστημα προσδιορίζεται με βάση το στήσιμο μιας ομάδας όταν αμύνεται αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο).

Η αποτυχία δημιουργίας φάσεων

Στο 4-1-2-3 λοιπόν, ο Τζιόλης έπαιζε μπροστά από τους δυο Πορτογάλους στόπερ, ενώ τα δυο ακραία μπακ (Κωνσταντινίδης, Κοροβέσης), που αμφότερα μπορούν να πάρουν όλη τη γραμμή, ανέβαιναν συχνά για να δώσουν ελευθερία κινήσεων στους δυο ακραίους (Μακ, Ροντρίγκες).

Μια ενδεκάδα που στο μεγαλύτερό της μέρος, θα τη δούμε το βράδυ της Πέμπτης (20/08) στη Τούμπα με αντίπαλο την Μπρόντμπι, εκτός και αν ο Τούντορ, με όσα είδε, άλλαξε γνώμη, ίσως όχι όσον αφορά τα πρόσωπα αλλά το στήσιμο. Ο Πέλκας δυσκολεύτηκε αρκετά στο νέο χώρο που κλήθηκε να κινηθεί, τα δυο μπακ έκαναν αρκετές κούρσες αλλά ελάχιστες είχαν ουσία, ο Μακ ήταν ο γνωστός γρήγορος αλλά επιπόλαιος Μακ, ο Ροντρίγκες έδειξε κάποια θετικά στοιχεία αλλά όχι αυτά που θα σε έκανε να πεις "αυτός, ναι, έλειπε από τον ΠΑΟΚ", και με τον Κουλούρη... δεν ασχολήθηκε κανένας. Δεν πήρε μπάλα, είτε επειδή είχε συνεχώς "κόσμο" κοντά του, είτε λόγω λάθος επιλογής.

Όλα αυτά σε έναν μέτριο έως κακό αγωνιστικό χώρο, απέναντι σε μια ομάδα που φρόντισε να κλείσει τους χώρους από τη μεσαία γραμμή. Τέτοια θα είναι ίσως τα 20 από τα 30 φετινά παιχνίδια πρωταθλήματος που θα δώσει ο ΠΑΟΚ, και γι' αυτό, η αποτυχία δημιουργίας φάσεων προβληματίζει. Ναι, ήταν φιλικό. Ναι, θα ξεχαστεί αν ο ΠΑΟΚ νικήσει την Πέμπτη, πόσο δε μάλλον αν αποκλείσει την Μπρόντμπι, ή αν ξεκινήσει με νίκες το πρωτάθλημα.

Ο Τούντορ περιμένει μεταγραφική ενίσχυση

Δεν παύει όμως να στέλνει μηνύματα στον Τούντορ, που... ακόμα περιμένει τη μεταγραφική ενίσχυση. Παιχνίδια όπως αυτό με τη Βέροια, με το ρυθμό και το τρόπο που κυλούσε, είναι από εκείνα που παραδοσιακά κρίνονται στη στημένη φάση και το ένας εναντίον ενός. Στη στημένη φάση ο Όλσεν ολιγώρησε (αποκαρδιωτικό για το ύψος του) και στο έναν εναντίον ενός... ποιος; Ο Μακ, που και να περάσει τον αντίπαλο δεν είσαι σίγουρος αν θα το "παστελώσει"; Ο ανέτοιμος Ροντρίγκες; Ο Πέλκας που ξεκινούσε από τη μεσαία γραμμή;

Πάει για δεύτερη προετοιμασία

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τούντορ χρησιμοποίησε μια δεύτερη 11άδα, με ίδιο στήσιμο αλλά διαφορετική φιλοσοφία.

Από τους δυο ακραίους μπακ, ο Σκόνδρας επιχείρησε να ανέβει, ο Τζαβέλλας λιγότερο. Ο Μαντούρο είχε στη πλάτη του Μαλεζά και Πούγγουρα, και μπροστά του Δεληγιαννίδη και Σαββίδη. Όταν είδα τους δυο νεαρούς να παίζουν μαζί στο συγκεκριμένο χώρο στο γήπεδο παραξενεύτηκα, αλλά περισσότερο παραξενεύτηκα με την απόδοσή τους. Τρεξίματα, διάθεση, αυτοπεποίθηση. Αυτό το τελευταίο, να ξέρατε πόσο λείπει από τον ΠΑΟΚ... Οι Ζάιρο και Μυστακίδης έπαιξαν στα άκρα.

Θετικά δείγματα από Ζάιρο

Ο Μυστακίδης, όσες φορές έχει πάει στα άκρα, έχει χαθεί. Ο Ζάιρο, με έκανε να πω αυτό που δεν είπα στο 45λεπτο για τον Ροντρίγκες, ο,τι πρόλαβε να (μου) δείξει και ο ένας και ο άλλος. Βλέποντας τον Ζάιρο σκέφτηκα "αυτός, ναι, έλειπε από τον ΠΑΟΚ". Για να μη παρεξηγηθώ, διότι εύκολα μπορεί να γίνει αυτό. Δεν λέω πως είναι "παικτάρα", ότι ο ΠΑΟΚ "έπεσε διάνα". Λέω ότι ο ΠΑΟΚ, τέτοιο παίκτη, δεν είχε. Αυτοπεποίθηση.

Και κάθε φορά που λέω "αυτοπεποίθηση" και ίσως κουράζω, μου έρχεται στο μυαλό ο Βιεϊρίνια και ο Λούκας, για τους οποίους ο ΠΑΟΚ οδηγήθηκε σε πώληση, παίρνοντάς τους από τα αζήτητα, σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικά δεδομένα εντός και εκτός ομάδας.

Και στην ουρά, τι μένει; Σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε κόντρα στην Σπαρτάκ Τρνάβα, ο ΠΑΟΚ είχε πέντε επιπλέον παίκτες, και από αυτούς είδαμε για 45' τους Ροντρίγκες, Ζάιρο, Μαλεζά , εκ των οποίων, οι δυο που έδειξαν πανέτοιμοι, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής κόντρα στη Μπρόντμπι. Γι' αυτό, νωρίτερα έγραψα πως ο Τούντορ ακόμα περιμένει τη μεταγραφική ενίσχυση.

Μεγάλος βαθμός δυσκολίας κόντρα σε Μπρόντμπι

Και τελικά; Τι μένει; Με Λέοβατς, Μαλεζά, Σάμπο, Ροντρίγκες, Ζάιρο, και όποιους άλλους προστεθούν, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει ολοταχώς για δεύτερη προετοιμασία, από τώρα μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη. Πως έκανε από 15 Ιουλίου μέχρι τώρα; Ξανά και ξανά. Έχει άλλη επιλογή; Θεωρώ πως από τους πέντε που αποκτήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι τέσσερις προορίζονται για την 11άδα. Αν σε αυτούς προσθέσεις τον Αθανασιάδη, τον επιθετικό που θα έρθει και έναν ακόμα μέσο, μιλάμε για επτά νέα πρόσωπα που θα έχουν προοπτική ενδεκάδας...

Ο βαθμός δυσκολίας στη προσπάθεια πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είναι μεγάλος. Χωρίς παίκτη με αυτοπεποίθηση στα εξτρέμ, χωρίς τον βασικό επιθετικό, χωρίς τον Λούκας σε κανένα από τα δυο παιχνίδια. Και, με δυο παιχνίδια πρωταθλήματος μετά από κάθε ένα από τα παιχνίδια των Δανών. Όπως... έστρωσε ο ΠΑΟΚ, θα πρέπει να κοιμηθεί, και το θέμα είναι να μη δει εφιάλτες.

Διαβάστε ακόμα:

O Τούντορ έδιωξε τον Μυστακίδη!

Bέροια - ΠΑΟΚ 2-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK