Δεν τους "τρόμαξε" όσο μπορούσε

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει τις μεταγραφικές κινήσεις του Δικεφάλου του Βορρά, λίγες ώρες μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Δεν τους "τρόμαξε" όσο μπορούσε

Η συζήτηση για τις μεταγραφές, με την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου, είναι πάντα μια συζήτηση που βασίζεται περισσότερο στην θεωρεία, διότι οι πράξεις θα ακολουθούν. Και με το ποδόσφαιρο να είναι - όπως σχεδόν όλα τα αθλήματα - και παιχνίδι ψυχολογίας, αν υπάρχει κάτι που για μια ακόμα φορά δεν έκανε ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, είναι το να "τρομάξει" τους υπόλοιπους.

Δεν μιλάμε για το πρώτο καλοκαίρι οικονομικής αυτάρκειας για τον ΠΑΟΚ. Είναι το τέταρτο τέτοιο καλοκαίρι. Και μάλιστα ήταν το δεύτερο στο οποίο ο Δικέφαλος του Βορρά - στην εποχή Σαββίδη - έδινε τη μάχη του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτά, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να πορευτεί με προσθήκες "ουσίας". Ούτε "μπαμ" ή "μπουμ" έκανε, ούτε αεροδρόμιο γέμισε, ούτε "όνομα" έφερε. Και αν πιάσουμε τα παιχνίδια με τον Άγιαξ, μπορούμε να συζητάμε για αρκετή ώρα.

Άλλος μπορεί να σου πει ότι η πρόκριση χάθηκε από τις χαμένες ευκαιρίες του Αθανασιάδη στο 1-0 και άλλος μπορεί να σου πει ότι η πρόκριση χάθηκε από την αδυναμία του ΠΑΟΚ να κρατήσει αρχικά το 1-0 που ήταν σκορ πρόκρισης και στη συνέχεια το 1-1 που ήταν σκορ παράτασης. Και να πάει μετά η κουβέντα στις αλλαγές, στη διαχείριση του υλικού, στην αποστολή και το ποιος έλειπε και ποιος ήταν σε αυτή. Τι μένει; Η πικρία για τον αποκλεισμό που "πάγωσε" τους πάντες για μερικές ημέρες.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

Πριν από τα παιχνίδια με τον Άγιαξ, ο ΠΑΟΚ επέλεξε να μη πάει σε "θορυβώδεις" μεταγραφές. Η ευκαιρία για τη παρθενική παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ χάθηκε για μια ακόμα φορά, αλλά όσο πιο πολύ σκέφτεσαι ένα αρνητικό γεγονός, τόσο περισσότερο το αφήνεις να σε επηρεάζει.

Στα όσα ακολούθησαν στα μεταγραφικάμετά τα παιχνίδια με τον Άγιαξ, ισχύει και ότι ακολούθησε και πριν από αυτά. Με τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί και σε ένα βαθμό να παίζει το ρόλο του μπροστάρη στις αλλαγές στο τοπίο στην ΕΠΟ, η φετινή σεζόν είναι όσο καμιά άλλη σεζόν διεκδίκησης του τίτλου. Αν σε αυτή τη διαγραφόμενη κατάσταση, προσθέσει κανείς και την οικονομική αυτάρκεια που έχει ο ΠΑΟΚ αρκετά, που είναι μεγαλύτερη με βάση τους αριθμούς από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, ο ΠΑΟΚ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Δεν "τρόμαξε" κανέναν όσο θα μπορούσε.

Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου το... ταμείο έγραψε εννιά προσθήκες: Ζέλικο Μπρκιτς (Τερματοφύλακας, 29 χρόνων, Σερβία) , Λέο Μάτος (Δεξί μπακ, 30 χρόνων, Βραζιλία), Φερνάντο Βαρέλα (Κεντρικός αμυντικός, 28 χρόνων, Πράσινο Ακρωτήρι), Χοσέ Κρέσπο (Κεντρικός αμυντικός, 29 χρόνων, Ισπανός), Χοσέ Κάνιας (Αμυντικός μέσος, 29 χρόνων, Ισπανία),Εβγέν Σάχοφ (Εσωτερικός μέσος, 25 χρόνων, Ουκρανία), Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (Επιτελικός μέσος, 28 χρόνων, Ολλανδία),Τζλάμα Κάμπος (Εξτρέμ, 29 χρόνων, Ανγκόλα)και Μάμε Τιάμ(Εξτρέμ, 23 χρόνων, Σενεγάλη).

Υπάρχει κανένα όνομα που να το λες και να ξεσηκώνει;Έγινε κάποια μεταγραφή που θα μπορούσε να παίζει σε όλα τα πρωτοσέλιδα δυο - τρεις ημέρες; Την ξέρω την απάντηση. "Και όταν "έσκασε" ο Σαββίδης και έφερε Νατχο και Νομπόα και Στοχ, τι έγινε; Και όταν για τον Μπερμπάτοφ μιλούσε όλη η Ελλάδα δυο ημέρες, τι έγινε;"

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΦΟΡ

Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν έναν ακόμα φορ. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά να το δει κανείς, ο ΠΑΟΚ επέτρεψε την δημιουργία κλίματος όχι απλά για την απόκτηση φορ, αλλά ενός "βαρβάτου" φορ, και τελικά, ούτε "βαρβάτο" ούτε "φορ". Και, επικοινωνιακά, αποδέχομαι όλα όσα θα ακούσω τις επόμενες ημέρες. Πως "δεν θέλαμε να πάρουμε μόνο για να πάρουμε", πως"εσείς το δημιουργείτε το κλίμα", πως "έχουμε τρεις επιθετικούς και μπορεί και ο Τιάμ να παίξει φορ".

Βέβαια, αμέσως μετά τη συζήτηση για το αν ο ΠΑΟΚ "τρόμαξε" ή όχι τους ανταγωνιστές του με τις μεταγραφές του κινήσεις, η συζήτηση θα πάει στον ίδιο τον ΠΑΟΚ. Έναν οργανισμό χωρίς πρωτάθλημα εδώ και 31 χρόνια, χωρίς τίτλο εδώ και 13 χρόνια, που είναι ικανός αντί να τον ανεβάσει ένας μεγάλος παίκτης ως όνομα, ως αύρα, ως δυναμική, να καταφέρει ο ΠΑΟΚ να τον κατεβάσει στα δικά του πάθη, στη δική του νοοτροπία. Μια νοοτροπία που με έχει κάνει να καταλήξω στο εξής. Στα χρόνια που ζω τον ΠΑΟΚ ως ρεπόρτερ, εδώ και 13 χρόνια, ο ΠΑΟΚ είχε ή ποδοσφαιρικά μυαλά ή λεφτά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

ΥΓ: Για να θεωρηθεί μια μεταγραφή πετυχημένη, θα πρέπει κατά πρώτον ο νυν παίκτης να σε κάνει να μη σου λείπει ο πρώην. Και μέχρι στιγμής, με το δείγμα γραφής να είναι μικρό, εκείνος που το έχει κάνει στο 100% είναι μόνο ένας. Ο Μάτος.

Πιστεύω ότι μπορούν και άλλοι. Ίσως οι περισσότεροι. Οι πρώτοι υποψήφιοι είναι ο Κάνιας και ο Βαρέλα. Αν το καταφέρουν και άλλοι δυο, τότε, η μεταγραφική περίοδος θα είναι πετυχημένη. "Ναι ρε Αντώνη, αλλά εσύ είπες οτι ο ΠΑΟΚ δεν τους "τρόμαξε" τους άλλους". Και κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος της συζήτησης που μπορεί να... γυρίζει συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μεταγραφικό Live της D-Day

News 24/7

24MEDIA NETWORK