Έμαθε χωρίς να πάθει

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού που έδωσε πολλά μαθήματα στον Βλάνταν Ίβιτς ενόψει πλέι οφ.

Έμαθε χωρίς να πάθει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό αφήνει πολλά στον ΠΑΟΚ και τον Βλάνταν Ίβιτς. Είναι από εκείνα τα ματς που στην "ξύλινη" γλώσσα λέγονται "χρήσιμα" διότι προέκυψαν αρκετά συμπεράσματα. Και για τον Δικέφαλο του Βορρά, αλλά και τον Σέρβο τεχνικό, το κέρδος είναι διπλό διότι αυτά τα συμπεράσματα ήρθαν σε παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ επικράτησε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχαν και πάλι τα συμπεράσματα, αλλά μαζί και η μουρμούρα που θα έφερνε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Χρήσιμα συμπεράσματα

Η πρώτη ανάγνωση έχει να κάνει με την επιλογή του Σέρβου τεχνικού να επιμείνει στο 4-3-3, με ένα εξάρι (Τζιόλη) και δυο οχτάρια (Κάτσε, Χαρίσης) και την παρουσία του Πέλκα στα άκρα. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός βρέθηκε πολλές φορές στον άξονα, για δυο λόγους. Πρώτον διότι καλώς ή κακώς εκεί βολεύεται, εκεί νιώθει άνετα, και έχει αποδειχθεί ότι εκεί μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Δεύτερον διότι ο Λεβαδειακός ήταν τόσο ακίνδυνος, που ο Κίτσιου είχε την άνεση όχι απλά να βρίσκεται αλλά να μένει συχνά πάνω από τη μεσαία γραμμή.

Και αν η παρουσία του Πέλκα στα αριστερά ήταν επιλογή Ίβιτς (θα μπορούσε να παίξει με 4-2-3-1 έχοντας παίκτες για τα άκρα), η παρουσία του Μακ στη κορυφή της επίθεσης ήταν αναγκαστική. Με τον Μπερμπάτοφ τραυματία και τον Αθανασιάδη τιμωρημένο, ο Μακ έπαιξε ως "φουνταριστός" και στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έμοιαζε χαμένος. Δεν μπόρεσε να βρει χώρους, δεν κατάφερε να βγει εκτός περιοχής για να πάρει τη μπάλα και να συνεργαστεί με κάποιον συμπαίκτη του, και γενικά δυσκολεύτηκε να "φανεί". Ο Σλοβάκος έχει μάθει να παίζει είτε στο φτερό στο 4-2-3-1, είτε στην επίθεση ως δεύτερος επιθετικός. Για πρώτη φορά έπαιξε στη κορυφή σε 4-2-3-1, και στους κλειστούς χώρους στα μετόπισθεν του Λεβαδειακού.

Όσο τα λεπτά κυλούσαν και το παιχνίδι έμεινε χωρίς σκορ, ο Βλάνταν Ίβιτς κλήθηκε να πάρει μια απόφαση. Μετά την είσοδο του Κοροβέση αντί του Πέλκα (ο Σέρβος προτίμησε να κρατήσει το 4-3-3 και να κάνει αλλαγή προσώπου και όχι να φέρει τον Πέλκα στον άξονα όπως είχε κάνει στη Νέα Σμύρνη και είχε αποδώσει) στο 61’, είχε δυο αλλαγές "στο χέρι" αλλά δεν έκανε καμία. Μπορεί να έβλεπε τους παίκτες του να βρίσκονται συνεχώς εκτός περιοχής αλλά να μην βρίσκουν το δρόμο για την εστία του Λεβαδειακού, αλλά επέλεξε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν (ή όπως είχαν διαμορφωθεί από το 61’ και μετά) περιμένοντας από τα “βαριά χαρτιά” του να βρουν το δρόμο προς τη νίκη. Ο Ροντριγκες πήρε πολλές προσωπικές ενέργειες, στο πρώτο του 90λεπτο μετά από σχεδόν 2,5 μήνες και δυσκολεύτηκε αρκετά καθώς ο Λεβαδειακός ήταν προσαρμοσμένος επάνω του, από τη στιγμή που υπήρχε ντουμπλάρισμα.

Έμαθε πολλά ο Ίβιτς

Και, τι μένει; Τόσο ο Ιγκόρ Τούντορ όσο και ο Βλάνταν Ίβιτς χρησιμοποίησαν τον Πέλκα στα άκρα, και έχω την εντύπωση πως αμφότεροι πρέπει να έχουν πειστεί πως ο νεαρός είναι "10άρι" και δεν μπορεί να συνδράμει στο φτερό όσο ως επιτελικός μέσος. Σε δεύτερη ανάγνωση, είτε στο 4-2-3-1 είτε στο 4-3-3, ο Μακ θα πρέπει να είναι στα άκρα και όχι στη κορυφή της επίθεσης, που αγωνίστηκε ουσιαστικά αναγκαστικά σε αυτή τη θέση.

Ουσιαστικά, ο Ίβιτς έμαθε αρκετά πράγματα χωρίς να πάθει, και πλέον μπορεί να προετοιμάζεται για τα πλέι οφ, καθώς θα βρίσκεται εκεί εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου (θα πρέπει να μην του επιστραφούν βαθμοί, να χάσει στη Κρήτη, και να προκύψει τριπλή ισοβαθμία με Ατρόμητο και Γιάννενα, αφού πρώτα επιστραφούν βαθμοί στον Ατρόμητο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποιο σενάριο αφήνει εκτός πλέι οφ τον ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός 2-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK