Ένα συνεχές σταμάτα - ξεκίνα

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του ΠΑΟΚ που αμφισβητεί το περιβάλλον το οποίο ο ίδιος έχτισε.

Ένα συνεχές σταμάτα - ξεκίνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για μια ακόμα φορά, το ρεζερβουάρ του ΠΑΟΚ άδειασε, και ο Ιγκόρ Τούντορ μαζί με τους παίκτες του καλούνται να βρουν το τρόπο να το γεμίσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μια κατάσταση που δεν διαφέρει από τις προηγούμενες σεζόν, καθώς φαίνεται πλέον πως όλοι έχουν ξεχάσει τα παχιά λόγια του καλοκαιριού.

"Πλάνο", "υπομονή", "να δούμε τα όριά μας", "να μάθουμε τις δυνατότητές μας", "νεανική ομάδα που έχει μέλλον" και άλλα τέτοια ωραία ειπώθηκαν κατά κόρον το καλοκαίρι, στην "φαστ τρακ" προετοιμασία, καθώς τότε προείχε η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ξέρω, γυρίζω αρκετά πίσω, αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω, αφού κανείς στον ΠΑΟΚ, όχι δεν έχει πλέον την διάθεση να το κάνει, αλλά δεν το πιστεύει για να το κάνει. Το γιατί δεν το πιστεύει είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Με μαθηματική ακρίβεια, η σεζόν, που προμηνυόταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, έφτασε σε αυτό το σημείο. Σαν τώρα θυμάμαι ένα από τα άρθρα μου στο οποίο ανέφερα πως ο Ιγκόρ Τούντορ μοιάζει να ψάχνει κάποια ματς στα οποία θα βάλει βενζίνη στο ρεζερβουάρ για να πορευτεί μέχρι τα επόμενα. Και η βενζίνη που έβαλε με τις τρεις διαδοχικές νίκες κόντρα σε Γιάννινα, Καλλονή και Βέροια, ξοδεύτηκε στην Ξάνθη και στο ΟΑΚΑ.

Η "κάψα" του Κυπέλλου

Και ήρθε η στιγμή να νιώσει τη "κάψα" του κυπέλλου, που κάθε χρονιά είναι στόχος αλλά από κάποιο σημείο και μετά, όταν πλέον όλα στο πρωτάθλημα θα κριθούν στα πλέι οφ, γίνεται αυτοσκοπός. Δεν είμαι κακός, η ζωή με... κάνει. Ο Γιώργος Δώνης έφυγε μετά από τον αποκλεισμό στα ημιτελικά από τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Χούουμπ Στέφενς έφυγε ενόψει των ημιτελικών με τον Ολυμπιακό, ο Άγγελος Αναστασιάδης έφυγε διότι όταν έπεσε η "αυλαία" στο πρωτάθλημα, φάνηκε η απουσία του κυπέλλου λόγω του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων.

"Δεν θα γίνει καμία αλλαγή" είπε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ. Από το στόμα του και στο αυτί του. Και δεν το λέω αυτό αντικαθιστώντας τον "Θεό" με εκείνον, αλλά ευελπιστώ να το είπε και να το άκουσε.

Προτρέχω ίσως, αλλά δεν προεξοφλώ αποκλεισμό του ΠΑΟΚ. Απλώς, τη δεδομένη στιγμή, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει το άγχος του κυπέλλου και όχι ο Πανιώνιος. Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και όχι ο Πανιώνιος. Ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα με συγκεκριμένο πλάνο από την αρχή της χρονιάς και όχι ο ΠΑΟΚ των πέντε συστημάτων και των διαδοχικών αλλαγών στην ενδεκάδα.

Ζει με... δανεικά

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που... πήρε τιμ μάνατζερ στα μέσα της χρονιάς, ένα κενό που υπήρχε από το καλοκαίρι (!). Ο ΠΑΟΚ μοιάζει να... ζει με δανεικά. Τη μια ανέπνευσε με την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μετά ανάσανε με τη νίκη επί της ΑΕΚ, ύστερα ψήλωσε με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και προσγειώθηκε με τις "σφαλιάρες" με Ολυμπιακό και Ηρακλή, έδιωξε τα περσινά φαντάσματα με τη πρόκριση από τη φάση των ομίλων στο κύπελλο αλλά είδε τα περσινά με τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ, προσγειώθηκε με τις ισοπαλίες με Πανθρακικό και Παναιτωλικό και ξανάνιωσε με "διπλό" κόντρα στην Ντόρτμουντ.

"Κουνήθηκε" από την ήττα στην Καλλονή αλλά το ίσιωσε με τη νίκη πρόκριση. Χαμογέλασε στις τρεις πρώτες εφαρμογές του 4-2-3-1 με 45 τελικές σε τρεις αγώνες, και έκανε άλλες εννιά στους επόμενους δυο. Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ είναι στο δρόμο για το... ξεκίνα. Απλά, όλα αυτά τα σβησίματα της μηχανής έχουν κουράσει τους πάντες. Και τους έχουν κουράσει διότι ενώ όλοι το περίμεναν, κανείς δεν τα αποδέχεται, ή τουλάχιστον δεν τα βάζει στη σωστή τους βάση. Με τα σωστά και με τα λάθη.

Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει για μια ακόμα χρονιά να είναι εγκλωβισμένος όχι μόνο στο αν ο προπονητής κάνει, αλλά στο αν ο προπονητής είχε την ευκαιρία να δουλέψει όπως θα έπρεπε βάσει περιβάλλοντος, απαιτήσεων, στόχων που τέθηκαν. Ο ΠΑΟΚ αμφισβητεί το περιβάλλον που ο ίδιος προσπάθησε να χτίσει. Ακόμα κι αν αλλάξει προπονητή, θα το έχει κάνει καθυστερημένα. Θα το έχει κάνει τελευταίος σε σχέση με τους υπόλοιπους των "κυβικών" του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK