Φτιάξε μας κι άλλο ΠΑΟΚαρα

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το σπουδαίο διπλό στη Γερμανία και τον πραγματικό ΠΑΟΚ που είδαμε στο Ντόρτμουντ.

Φτιάξε μας κι άλλο ΠΑΟΚαρα

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Αυτός ήταν, και αυτός θα είναι. Θυμάμαι σαν τώρα ένα μεσημέρι στο λόμπι του ξενοδοχείου που είχε καταλύσει η αποστολή του Δικεφάλου στο Λέομπεν της Αυστρίας.

Καλοκαίρι του 2013. Η προπόνηση έχει τελειώσει και γυρίζουμε για να πιάσουμε δουλειά. Εκείνη τη στιγμή "σκάει" η είδηση που ανατρέπει τα πάντα. Η Φενέρμπαχτσε κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα, "μπαίνει" στη κλήρωση του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ και ρίχνει τον ΠΑΟΚ στο γκρουπ των ανίσχυρων. Συζητήσεις επί συζητήσεων, πηγαδάκια, αναλύσεις των νέων αντιπάλων, όλα αυτά δυο – τρεις μέρες πριν από τη κλήρωση, αν θυμάμαι καλά.

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ

Οι παίκτες κατεβαίνουν για φαγητό και τους ενημερώνουμε για το τι έχει συμβεί, και αναζητούμε αντιδράσεις. "Σοβαρά; Καλύτερα φίλε... Στα δύσκολα, μη μας φοβάσαι, τέτοιος είναι ο ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το DNA του" είπε ο Στέφανος Αθανασιάδης. Σε εκείνη τη φάση, δεν είχε δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος, όμως η ουσία είναι αυτή. Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Στα δύσκολα, ειδικά στην Ευρώπη, βγάζει μια εμφάνιση που τη θυμάσαι. Βγάζει μέταλλο, βγάζει τσαγανό. Οι παίκτες γίνονται ΠΑΟΚτσήδες. Όπως εκείνοι στη κερκίδα τραγουδούν σαν να μην υπάρχει αύριο, έτσι και οι παίκτες παίζουν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Έτσι είχαν κάνει στο Λονδίνο με την Άρσεναλ (1-1), στη Πορτογαλία με την Μπενφίκα (1-2 και αποκλεισμό στα πέναλτι), στην Ιταλία με την Ουντινέζε (0-0 και ήττα στο δεύτερο παιχνίδι), στη Ρωσία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0-1 με Μουσλίμοβιτς και ισοφάριση με πέναλτι στο φινάλε), στη Τουρκία (1-1 στη παράταση με την Φενέρμπαχτσε), στο Λονδίνο με την Τότεναμ (1-2 με δέκα παίκτες από το 34') Και να πάω και πιο πίσω, σε βραδιές που δεν έχω ζήσει. Με την Μαλίν στο Βέλγιο (0-1 και πρόκριση), στο Μόναχο με την Μπαγερν (0-0 και αποκλεισμός 9-8 στα πέναλτι) και άλλα πολλά.

Ο ΠΑΟΚ έχει βγάλει διπλό σε 15 διαφορετικές χώρες. Ιστορικά, έχει καταφέρει μεγάλες εμφανίσεις και αποτελέσματα, βάσει της δυναμικότητάς του. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που είναι δεμένη με το κόσμο της. Και εδώ και μέρες, στην Θεσσαλονίκη, οι ΠΑΟΚτσήδες έβγαζαν τρέλα γι' αυτό το ματς. Προετοιμαζόταν να το ζήσουν, να βγάλουν γούστα, να κάνουν το κομμάτι τους, στη τελική. Και αυτό, κατάφεραν να το περάσουν στην ομάδα. Κατάφερα να πείσουν τους παίκτες πως αυτή τη βραδιά, θέλουν να την θυμούνται, ασχέτως αν το αποτέλεσμα δε κρίνει πρόκριση. Έτσι, ρε φίλε, για το γαμώτο.

Η επόμενη μέρα

Για το παιχνίδι και για την επόμενη μέρα, είναι από τις λίγες φορές που έχω καλυφθεί 100% από μια συνέντευξη Τύπου μετά από παιχνίδι. "Είναι πιο εύκολο να προετοιμαστείς για ένα παιχνίδι στο οποίο θα αμυνθείς και θα ψάξεις το τρόπο να χτυπήσεις στην αντεπίθεση. Το πιο δύσκολο κομμάτι του ποδοσφαίρου είναι το πως θα παίξεις όταν έχεις τη μπάλα" είπε ο Ιγκόρ Τούντορ για το ματς, και αμέσως θυμήθηκα τα φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη και τον Παναιτωλικό στη Τούμπα. Τέσσερις χαμένοι βαθμοί με τον ΠΑΟΚ να μη μπορεί να δημιουργήσει σωστά απέναντι σε ομάδες που αμύνθηκαν και πήγαν να του πάρουν το ματς.

"Πρέπει να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε το ματς της Δευτέρας. Χρειάζεται αρχικά ψυχολογική προετοιμασία μετά από ένα τέτοια βράδυ, μετά από ένα τέτοιο ματς". Εμ, εδώ σε θέλω Ιγκόρ... Εδώ σε θέλω Άρνεσεν, εδώ σε θέλω Βεζυρτζή. Το να τα δώσεις όλα σε ένα τέτοιο στάδιο, σε ένα ματς που θα σε δουν πολλά μάτια, σε ένα ματς που πέρα από το πόσο σε έφτιαξε ο κόσμος, το έκανες στο κάτω – κάτω της γραφής και για τη πάρτι σου, για να έχεις κάτι να θυμάσαι. Το να το αφήσεις πίσω σου και να τα δώσεις όλα κόντρα στον Λεβαδειακό, σε ένα ματς που οι ρόλοι αλλάζουν, είναι εντελώς διαφορετικό. Στο καθαρά αγωνιστικό είναι θέμα Τούντορ. Στο ψυχολογικό, είναι θέμα όλων. Είναι θέμα οργανισμού του ΠΑΟΚ, που θα πρέπει να μη ζει μόνο για τις στιγμές αναγνώρισης, αλλά να μάθει να ζει για τις στιγμές ουσίας.

Όλοι θυμούνται τι έκανε ο ΠΑΟΚ στο Λονδίνο κόντρα στη Τότεναμ. Πόσοι θυμούνται τι έκανε στο επόμενο παιχνίδι; Ισοπαλία με 2-2 στα Γιάννενα. Όλοι θυμούνται τι έκανε ο ΠΑΟΚ στο Ζάγκρεμπ κόντρα στην Ντινάμο. Πόσοι θυμούνται τι έκανε στο επόμενο παιχνίδι; Ήττα 2-1 από την Κέρκυρα. Που και να τα ήξερε κιόλας ο Τούντορ, αλλά ώρες – ώρες, δεν χρειάζεται να το ξέρεις. Καταλαβαίνεις το τι μπορεί να πάθεις. Το ματς στη Λιβαδειά έχει γίνει αυτομάτως πιο δύσκολο από ότι πριν. Είναι ένα must win παιχνίδι. Εκεί σε θέλω...

ΥΓ: Αγωνιστικά, θα μπορούσα να σταθώ σε πολλά. Στον Τσίμιροτ για παράδειγμα. Αλλά το ματς στη Γερμανία είναι ένα στα τριάντα στη σεζόν. Ίσως να μη ξαναχρειαστεί ο ΠΑΟΚ να παίξει με αυτό το τρόπο. Άρα, θέλω να τον δω σε ματς που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει πράγματα. Δε μειώνω την εξαιρετική εμφάνισή του. Είναι ένα πρώτο βήμα. Θέλω να δω και το δεύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ντόρτμουντ - ΠΑΟΚ 0-1

Έπαιζε με θλάση ο Γλύκος

News 24/7

24MEDIA NETWORK