Γκρέμισε ό,τι ο ίδιος έχτισε

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τα λάθη του Τούντορ, την γκέλα με τον Πανθρακικό, τη διαχείριση κρίσεων και την ηρεμία που δεν έχει ο Κροάτης.

Γκρέμισε ό,τι ο ίδιος έχτισε

Ο Ιγκόρ Τούντορ έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του, την οποία δεν θα την "έσβηνε" ούτε και τέταρτο γκολ του ΠΑΟΚ, αν αυτό ερχόταν, στο φινάλε του αγώνα. Έβαλε τρικλοποδιά στο πλάνο του, στον ΠΑΟΚ που έχει στήσει, σε μια ομάδα που είχε αποκτήσει αρχή, μέση και τέλος, είχε τρόπο ανάπτυξης, τρόπο αποφυγής των αντεπιθέσεων των αντιπάλων, τρόπο διατήρησης της κατοχής της μπάλας, και ειδικά στη Τούμπα, που αν έπιανε ρυθμό, μπορούσε να δημιουργήσει ένα σωρό φάσεις στην αντίπαλη εστία.

Και όλα αυτά, ο Ιγκόρ Τούντορ αποφάσισε να τα αφήσει πίσω του. Δε θα πω να τα πετάξει στα σκουπίδια. Αν, μετά από την εικόνα του ΠΑΟΚ κόντρα στον Πανθρακικό, ο Τούντορ επιχειρήσει να παίξει ξανά 4-2-3-1, τότε απλά θα σηκώσω τα χέρια ψηλά.

Ο Κροάτης τεχνικός έλεγε και ξανάλεγε πως είδε τον περσινό ΠΑΟΚ και εντόπισε το μεγάλο του πρόβλημα που ήταν οι αντεπιθέσεις των αντιπάλων, κάτι που το είχε λύσει με την τριάδα στα μετόπισθεν. Δεν ήταν ο μόνος λόγος που έπαιζε με τρεις πίσω, αλλά συνεχώς το έφερνε ως παράδειγμα όποτε πήγαινε η κουβέντα στον σχηματισμό της άμυνας. Και στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, ο ΠΑΟΚ παίζει με τέσσερις πίσω (ένας εκ των οποίων ο Τζιόλης) και η ομάδα της Κομοτηνής, στο δεύτερο μισό του δευτέρου ημιχρόνου έχει βγάλει τρεις-τέσσερις αντεπιθέσεις χωρίς να καταφέρει να τις τελειώσει.

Δεν έχει δουλέψει το σύστημα

Με τη ταχύτητα του Ροντρίγκες και την ποιότητα του Αθανασιάδη, ο ΠΑΟΚ επανέκτησε το προβάδισμα που δεν πήρε χαμπάρι το πως το έχασε κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Σε ένα ματς, που ο ΠΑΟΚ έκανε για πρώτη φορά ό,τι είχε βαρεθεί να το βλέπει από τον αντίπαλο. Έκανε στη πρώτη του φάση, γκολ. Σε ένα ματς, που…. του στρώθηκε πριν καλά -καλά αρχίσει. Αλλά, όσο και να σου στρωθεί ένα ματς, όταν δεν έχεις δουλέψει πάνω στο σύστημα που παίζεις, σου γυρίζει ματς ο ουραγός του πρωταθλήματος. Ένας Πανθρακικός που δεν "μάσησε" και από τη στιγμή που είδε ότι μπορεί να κάνει φάσεις, τις έψαχνε συνεχώς.

Οι απορίες για τις επιλογές του Ιγκορ Τούντορ εκτός από την γενική, που αφορά την αλλαγή συστήματος, έχει να κάνει με τις επιλογές προσώπων. Ο Τζιόλης στο κέντρο της άμυνας ενώ υπάρχει ο Κόστα στον πάγκο, ο Σκόνδρας στο αριστερό άκρο ενώ υπάρχει ο Τζαβέλλας στον πάγκο, ο Μακ στη κορυφή της επίθεσης ενώ υπάρχει στον πάγκο ο Αθανασιάδης. Και αναφέρομαι σε αυτές τις επιλογές διότι αντιπαραθέτω στη θέση των Τζιόλη, Σκόνδρα και Αθανασιάδη παίκτες που η φυσική τους θέση στο 4-2-3-1 είναι αυτή στην οποία αγωνίστηκαν άλλοι στη θέση τους. Ο Ροντρίγκες ήταν ο μόνος που βολεύτηκε από την όλο ανακατάταξη.

Ο ΠΑΟΚ γκέλαρε, αλλά η γκέλα μοιάζει το μικρότερο κακό. Ο ΠΑΟΚ έκανε βήματα πίσω. Το να έχει σκαμπανεβάσματα όταν προσπαθεί να επιμείνει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, είναι ανεκτό. Είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει υπομονή και στήριξη. Αλλά το στήσιμο του ΠΑΟΚ στο γήπεδο στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, που έφερε και έναν ΠΑΟΚ αγνώριστο σε σχέση με ό,τι είχαμε δει ως τώρα, φέρνει μεγάλα ερωτηματικά.

Κίνηση απόγνωσης

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τίποτα από όλα όσα τον χαρακτήριζαν μέχρι τώρα. Μόνο τη κατοχή της μπάλας, και αυτή διότι ο Πανθρακικός επέλεξε να παίξει με αυτό το τρόπο. Να περιμένει τον ΠΑΟΚ και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Και αντεπιθέσεις πολλές δέχθηκε, που δεν δεχόταν, και συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης δεν είχε, που μέχρι τώρα παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πλάνο, ακόμα και γιόμες είχε, που είχαμε αρχίσει να τις ξεχνάμε, ακόμα και σε παιχνίδια που δεν πήγαιναν καλά. Και η γιόμα δεν ήταν κίνηση απόγνωσης λόγω του σκορ και του χρόνου. Ήταν κίνηση απόγνωσης του "πως αλλιώς να πάμε τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή".

Το στήσιμο του ΠΑΟΚ, αυτό το 4-2-3-1, δεν είχε λογική για έναν επιπλέον λόγο. Δεν είχε δουλευτεί σε προπόνηση. Ούτε δυο-τρεις φορές, να πεις πως το "ξέθαψε". Πως το είχε δείξεις στους παίκτες του ο Τούντορ και περίμενε να δει αν… το θυμούνται.

Το έκανα πριν από λίγες ημέρες , θα το συνεχίσω και τώρα. Την καταγραφή των αλλαγών του Ιγκόρ Τούντορ μετά από συγκεκριμένα παιχνίδια. Μετά το 3-3 με τον Ηρακλή, έκανε την αλλαγή κάτω από τα δοκάρια. Μετά το 2-1 από τον Αστέρα Τρίπολης έκανε την αλλαγή στο 4-4-2. Και μετά το 2-1 από την Κράσνονταρ έκανε το πέρασμα στο 4-2-3-1. Είναι τρεις κινήσεις σε ισάριθμες "γκέλες" του ΠΑΟΚ.

Χαμηλό βαθμό σε Τούντορ

Αν μιλάμε για δείγμα διαχείρισης κρίσεων, ο Τούντορ παίρνει χαμηλό βαθμό, και ο βασικός λόγος είναι διότι έχει δυο φορές μπερδέψει τους παίκτες του, ζητώντας τους να εφαρμόσουν πράγματα που τα έχουν δουλέψει ελάχιστα έως καθόλου. Αν στον ΠΑΟΚ ζητείται ηρεμία, ο Τούντορ μοιάζει να μη την έχει, και κάποιος πρέπει να του τη δώσει. Ο Άρνεσεν, ποιος άλλος;

Στη φάση που είναι ο ΠΑΟΚ, δεν ξέρω αν η διακοπή του πρωταθλήματος είναι καλό ή κακό γεγονός. Όταν χάνεις το προσανατολισμό σου πριν από διακοπή… βράζεις στο ζουμί σου μέχρι το επόμενο παιχνίδι. και στη διακοπή, ο ΠΑΟΚ τι θα κάνει; (Δε λέω ο Τούντορ… Λέω ο ΠΑΟΚ…) θα αφήσει πίσω του τα πειράματα του 4-4-2 και 4-2-3-1 και θα γυρίσει στο 3-4-3; Θα επιμείνει σε αυτά; Θα δοθούν απαντήσεις για αυτά τα πειράματα; Πολλά τα ερωτηματικά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 3-3

Άρνεσεν: "Στηρίζουμε τον Τούντορ"

Τούντορ: "Απίστευτο"!

Στα αποδυτήρια οι οπαδοί

VIDEO: Έντονες αποδοκιμασίες στην Τούμπα

Το επεισόδιο Πασχαλάκη με Μακ-Αθανασιάδη

News 24/7

24MEDIA NETWORK