Η μαγεία των αριθμών

Ο Αντώνης Τσακαλέας κάνει μία αναδρομή στο πέρασμα του Φρανκ Άρνεσεν από τον ΠΑΟΚ, καταγράφοντας μύθους και πραγματικότητες για τον Δανό τεχνικό διευθυντή.

Η μαγεία των αριθμών

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δει κάποιος το πέρασμα του Φρανκ Άρνεσεν από τον ΠΑΟΚ. Άλλος να σταθεί στα περίπου 3.000 ευρώ την ημέρα που κόστισε στον ΠΑΟΚ ο Δανός αθλητικός διευθυντής, και άλλος να δει τον Γκάρι Ροντρίγκες, από τον οποίο ο Δικέφαλος του Βορρά θα μπορούσε να βγάλει έξι φορές τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να αποκτηθεί μέσα σε πέντε μήνες. Όλα είναι εδώ. Οι μύθοι και οι πραγματικότητες για το μπάτζετ, τα "διαμάντια" και τα "παλτά". Και ο καθένας διαλέγει και παίρνει.

Ο Σαββίδης δεν έδωσε συγκεκριμένο μπάτζετ στον Άρνεσεν

Η μεγαλύτερη αναμφισβήτητα κουβέντα που θα γίνεται συχνά - πυκνά από εδώ και πέρα είναι το θέμα του μπάτζετ των μεταγραφών του καλοκαιριού. Πρώτον το αν υπήρχε. Δεύτερον το ποιο ήταν το ύψος του. Τρίτον το πως αυτό κατανεμήθηκε. Τέταρτον το αν όντως λειτουργούσε "εν λευκώ". Πέμπτο το αν ασχολήθηκε κανείς όταν αυτό χρησιμοποιούταν.

Από τις αρχές του καλοκαιριού είχε κυκλοφορήσει ένα ποσό που έχει στοιχειώσει όλες τις συζητήσεις. "Ο Σαββίδης έδωσε 20.000.000 ευρώ μπάτζετ στον Άρνεσεν". Μια ατάκα που έμεινε και αιωρείται ακόμα και τώρα. Ο Σαββίδης ουδέποτε έδωσε συγκεκριμένο μπάτζετ στον Φρανκ Άρνεσεν. Είναι άλλο να λες σε κάποιον όταν προσπαθείς να τον δελεάσεις να συνεργαστεί μαζί σου το τι σκέφτομαι να κάνω ή τι μπορώ να κάνω, και άλλο να δώσω αυτά τα χρήματα για να μπορεί να κάνει ο αθλητικός διευθυντής αυτό που θέλει.

Ο Φρανκ Άρνεσεν πολλές φορές "ταλαιπωρήθηκε" από την όλη εσωτερική διαδικασία όσον αφορά στις μεταγραφές. Να συζητήσει με τον μεταγραφικό στόχο, να προσπαθήσει να πετύχει μια αρχική συμφωνία, να τη μεταφέρει στο εσωτερικό του ΠΑΟΚ, να "καίγεται" διότι δεν είναι "χθεσινός" και ξέρει τι σημαίνει να έχεις κάποιον στο "περίμενε" το καλοκαίρι, να παίρνει την έγκριση αλλά να έχει μπει κάποιος άλλος στο τραπέζι, να αλλάζουν τα ποσά και να πρέπει να γίνει εκ νέου όλη αυτή η διαδικασία.

Κάποια πράγματα δεν δικαιολογούνται

Στο κάτω - κάτω της γραφής, αν ο Φρανκ Άρνεσεν είχε στα χέρια του μπάτζετ, θα περίμενε τον Σαββίδη να του πει "πήγαινε πάρε τον Μπερμπάτοφ, ελεύθερος είναι" τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών, έναν παίκτη που θα έβγαινε πάνω από ένα 1.000.000 ευρώ, την ώρα που εκείνος έψαχνε για δανεικό επιθετικό;

Και ξέρετε, αυτό το θέμα του μπάτζετ, ήταν στην ημερήσια διάταξη των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τον Φρανκ Άρνεσεν. Διότι έχει μεγάλη σημασία το να σου έχει δοθεί μπάτζετ. Αν το έχεις, κάποια πράγματα, δεν δικαιολογούνται, όπως για παράδειγμα η όλη εσωτερική διαδικασία έγκρισης μιας μεταγραφής.

Οι λίστες για το πόσα ξοδεύτηκαν για κάθε περίπτωση θα γίνουν περισσότερες, ανάλογα με το ποιος τη βγάζει και τι θέλει να πετύχει με τη δημοσιοποίησή της. Άλλα ποσά θα είναι με εφορία, άλλα όχι, σε άλλα θα εμφανίζονται και τα μπόνους, σε άλλες όχι.

Εκείνοι που θα θελήσουν να μηδενίσουν τον Άρνεσεν θα μνημονεύουν πρώτους πρώτους τον Όλσεν και τον Σάμπο. Εκείνοι που θα θέλουν πρώτα από όλα να του πιστώσουν κάτι θα λένε για τον Ροντρίγκες, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ κάλυψε τα χρήματα που διεκδικούσε από την Έλτσε, περίπου 250.000 ευρώ, και το Δεκέμβριο αρνήθηκε πρόταση ύψους 1.500.000 ευρώ. Και θα λένε και για τον Τσίμιροτ που αποτελεί μια "ανακάλυψη" του Άρνεσεν, ο οποίος "ξετρύπωσε" έναν αξιόλογο παίκτη από ένα πρωτάθλημα που δεν είναι ούτε καν μέσα στα 15 πρώτα της Ευρώπης.

Και η ζωή θα συνεχίζεται

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το καλοκαίρι ο Άρνεσεν τα είχε πάρει με την κατάσταση που επικρατούσε εντός ΠΑΟΚ. Θεώρησε πως θα έχει "εν λευκώ" τα κλειδιά, αλλά το "εν λευκώ" του Σαββίδη δεν ήταν όπως ακριβώς το είχε φανταστεί ο Δανός. Όλα αυτά, δεν αποτελούν δικαιολογίες. Η ουσία είναι πως το πέρασμα του Φρανκ Άρνεσεν θα πρέπει να φωτιστεί από όλες τις πλευρές. Όχι για να μην αδικηθεί ο Δανός. Υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός κανόνας που λέει πως είτε είσαι βύσμα του προπονητή, είτε παίζεις με χαρτάκι από το πρόεδρο, είτε παίζεις διότι τραυματίστηκαν όλοι οι υπόλοιποι στη θέση του, το τι θα κάνεις στο γήπεδο θα μιλήσει μόνο του.

Και όταν το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ γέμιζε με ρολίστες, ο Φρανκ Άρνεσεν προσπαθούσε να υπεραμυνθεί της συγκεκριμένης σκέψης του (διότι τότε οι παίκτες μπορούσαν να κριθούν βάσει του ποιοι ήταν μέχρι τότε στη καριέρα τους) και προσπαθούσε επίσης να υπεραμυνθεί της συγκεκριμένης διαδρομής λέγοντας πως "χτίζει τμηματικά". Στο... "τμηματικά" έμεινε στο τέλος.

Και θα κλείσω πηγαίνοντας τη συζήτηση στα άκρα. Όταν θα περάσει ο καιρός, και θα ανοίγει η κουβέντα για τον Φρανκ Άρνεσεν, θα γίνεται ο,τι και πάντα. Άλλοι θα θυμούνται τα όποια θετικά και άλλοι τα όποια αρνητικά. Άλλοι θα του χρεώνουν όλα τα αρνητικά της φετινής σεζόν. "Έφερε παίκτες από μη ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και παθαίναν όλοι θλάσεις" θα λένε οι μεν. Και αν ο Ροντρίγκες πουληθεί και έρθουν και καλά χρήματα από την μεταπώληση του Λούκας, για τον οποίο ο Άρνεσεν έκανε την συμφωνία, θα λένε πως με δυο παίκτες έφερε τα λεφτά πίσω. Και πιθανότατα, όλοι αυτοί δεν θα κοιτάζουν το περιβάλλον στο οποίο δούλεψε ο Άρνεσεν, το περιβάλλον στο οποίο δούλεψαν οι παίκτες που έφερε ο Άρνεσεν και όλα αυτά. Και η ζωή θα συνεχίζεται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK