Η ώρα των αποδυτηρίων

Ο Αντώνης Τσακαλέας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ προσεγγίζει την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.

Η ώρα των αποδυτηρίων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιγκόρ Τούντορ αποφάσισε να επιστρέψει στο σύστημα με τρεις αμυντικός διότι διαπίστωσε πως με αυτό το τρόπο ξεβολεύονται λιγότεροι από ότι αν κρατούσε το 4-2-3-1, οι παίκτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως ο κλήρος πέφτει πλέον σε εκείνους και ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει focus στο κύπελλο διότι η παρουσίαση του στα πλέι οφ άρχισε να αμφισβητείται, με φόντο το παιχνίδι με τον κακό του δαίμονα.

Οι πρώτες ενδείξεις ενδεκάδας για το παιχνίδι της Κυριακής στη Λεωφόρο ήρθαν μόλις την Παρασκευή, όταν άρχισε να φαίνεται το 3-5-2. Ένα σύστημα που όλοι απόρησαν όταν στην αρχή της σεζόν ο Ιγκόρ Τούντορ έδειχνε πως θα είναι το κύριο σύστημα που θα χρησιμοποιήσει, και τώρα το επαναφέρει αν και το είχε βάλει στο συρτάρι από τις αρχές του χρόνου.

Ο λόγος; Οι συσσωρευμένες απουσίες στα άκρα της μεσοεπιθετικής του γραμμής και στην επίθεση. Και άλλες φορές έχουν απουσιάσει οι Ζάιρο, Ροντρίγκες, Αθανασιάδης και Μπερμπάτοφ, αλλά είναι η πρώτη φορά που απουσιάζουν όλοι ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα οι μόνοι παίκτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν ως εξτρέμ στο 4-2-3-1, οι Μακ και Μυστακίδης, να μεταφέρονται στην επίθεση, προκειμένου να έχουν στην πλάτη τους τον Πέλκα και στα άκρα να υπάρχουν οι Λέοβατς και Κίτσιου ως φουλ μπακ.

Στην άμυνα, η απουσία του Μιγκέλ Βίτορ, φέρνει στην ενδεκάδα και τους τρεις διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς. Εφόσον η δοκιμή της προπόνησης της Παρασκευής γίνει πράξη, θα δούμε στην αμυντική γραμμή τους Μαλεζά, Χατζηισαΐα και Τζαβέλλα. Μπροστά από τους τρεις αμυντικούς και πίσω από τον Πέλκα, θα βρεθούν οι Χαρίσης και Τσίμιροτ. Ο Ιγκόρ Τούντορ έχει τους δυο βραχύσωμους μέσους πιο ψηλά στη δική του ιεραρχία έναντι των Τζιόλη και Κάτσε. Ο Κροάτης πιστεύει πως ο Τσίμιροτ είναι παίκτης που κουβαλά και προωθεί καλύτερα την μπάλα έναντι του Τζιόλη, και πως ο Χαρίσης είναι πιο ουσιαστικός και απειλητικός με την μπάλα στα πόδια από ότι ο Κάτσε.

"Νικη να 'ναι και όπως να 'ναι"

Όλα αυτά στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο δεν φτάνει. Ο ΠΑΟΚ μετρά επτά παιχνίδια χωρίς νίκη, με ο,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στη ψυχολογία των παικτών του ΠΑΟΚ όσο και σε αυτή των αντιπάλων τους. Μια ομάδα που στα δυο τελευταία ντέρμπι που έδωσε στην Αθήνα, δέχθηκε γκολ στη πρώτη της αμυντική "γκέλα", και ταυτόχρονα μετρά τρία σερί παιχνίδια χωρίς να σκοράρει , αρχίζει και αποκτά θέματα εμπιστοσύνης στα πόδια της. Όπως οι νίκες φέρνουν νίκες "από συνήθεια", έτσι και οι ήττες πολλές φορές μπορούν να σε πάρουν σβάρνα. Και αντίπαλο του ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια του έχει στερήσει τους στόχους που έχει θέσει.

Γι' αυτό και το παιχνίδι της Κυριακής, για τον ΠΑΟΚ, είναι το ματς των αποδυτηρίων. Ο Δικέφαλος του Βορρά ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Και το βάρος τις τελευταίες ημέρες έπεσε στα αποδυτήρια. Κάποια στιγμή, εκεί θα κατέληγε. Ο περίγυρος άλλαξε. Οι Αγγελίδης και Άρνεσεν έδωσαν την σκυτάλη τους στους Μίχελ και Πουρλιοτόπουλο. Ο Τούντορ είναι σε ανοικτό διάλογο με τους παίκτες για όλα τα θέματα που απασχολούν την ομάδα. Λίγες ημέρες μετά την ατάκα του για μπαλαρίνες, είχε κάνει γεύμα στους παίκτες, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και λίγες ημέρες μετά είδαμε για πρώτη φορά τους παίκτες να πανηγυρίζουν γκολ αγκαλιάζοντας τον προπονητή τους.

Από τότε έγιναν πολλά. Αυτή τη φορά, ο Τούντορ δεν τους έβγαλε για φαγητό, αλλά αποφάσισε να τους ακούσει, να τους δεχτεί στο γραφείο του, για να βρούνε από κοινού τη λύση. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι κομβικό για τον ΠΑΟΚ από κάθε άποψη. Για τον οργανισμό, για τα αποδυτήρια, για τη βαθμολογία, για μια επιβεβαίωση πως μπορεί ακόμα και με πολλές ελλείψεις.

Για μια ομάδα που ψάχνει από κάπου να κρατηθεί ενόψει της δύσκολης συνέχειας, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη μια "νίκη να 'ναι και όπως να 'ναι", αλλά κανένα από τα επόμενα δυο ματς μέχρι τον πρώτο ημιτελικό δεν είναι από εκείνα. Ειδικά αυτό με τον Παναθηναϊκό με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχει το μικρότερο ποσοστό εκτός έδρας νικών από κάθε άλλο αντίπαλο στη πρώτη εθνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θλάση ο Μπερμπάτοφ

Τα πλάνα πέφτουν από μέσα

News 24/7

24MEDIA NETWORK