"Κωλοτούμπα", -3 ή διασυρμός;

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τους τρεις δρόμους του ΠΑΟΚ ενόψει του Κυπέλλου και καταλήγει σε αυτόν που συμφέρει λίγο περισσότερο τον "Δικέφαλο".

"Κωλοτούμπα", -3 ή διασυρμός;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η τύχη του δεύτερου ημιτελικού του κυπέλλου Ελλάδος δεν είναι μια απλή υπόθεση για τον ΠΑΟΚ, από κάθε άποψη. Πρακτική, ηθική, αγωνιστική. Και ο Ιβάν Σαββίδης καλείται να πάρει την οριστική του απόφαση. Όποια και να είναι αυτή, θα πρέπει να βρει τρόπο να την στηρίξει και να κάνει ο,τι μπορεί έτσι ώστε αυτή να αποβεί προς όφελος της ομάδας. Κανείς από τους τρεις δρόμους που υπάρχουν μπροστά του δεν είναι εύκολος.

Οι τρεις δρόμοι του ΠΑΟΚ

Ο πρώτος είναι αυτός της απουσίας του ΠΑΟΚ από τον ημιτελικό της 27ης Απριλίου. Είναι αυτό που ουσιαστικά έχει πει ο Σαββίδης τρεις φορές. Ούτε μια, ούτε δυο φορές. Τρεις καταγεγραμμένες.

2 Μαρτίου: "Εμείς δεν θα πάμε να παίξουμε το δεύτερο παιχνίδι στην Αθήνα, ανεξαρτήτως της τιμωρίας που θα δεχθούμε. Δεν θα αλλάξω θέση, ό,τι κι αν γίνει".

8 Μαρτίου: "Δεν πάμε στη ρεβάνς, ακόμα κι αν γίνει το Κύπελλο. Πιθανότατα εκείνη την ημέρα θα δώσουμε φιλικό παιχνίδι και τα έσοδα θα τα χρησιμοποιήσουμε για μια ασφαλή Τούμπα. Θα δημιουργήσουμε το σωματείο "Ασφαλής Τούμπα" και το 10% από κάθε εισιτήριο, συν τα δικά μου χρήματα, θα πηγαίνουν εκεί. Για να φτιάξουμε μια ασφαλή Τούμπα, να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και σε άλλα γήπεδα που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Η Τούμπα είναι ιερό μέρος".

12 Απριλίου: "Πρώτα απ’ όλα περιμένω τις τελικές αποφάσεις. Και τώρα όμως σας λέω ότι δεν θα κάνω πίσω. Κάποια πράγματα δεν τα ξεπερνάω. Φθάσαμε στα επιτρεπόμενα όρια". Ο μόνος λόγος που παραθέτω τα λεγόμενά του είναι πρώτος διότι είναι από τις φορές που έχει μείνει σταθερός σε κάτι που έχει πει, και δεύτερον, το έχει κάνει. Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα από το -3 σε περίπτωση που δεν δώσει το παρών στο παιχνίδι της 27ης Απριλίου, κάτι που είναι γνωστό στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο δεύτερος δρόμος είναι η στροφή 180 μοιρών και η παρουσία του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, με "κανονική" σύνθεση. Και το "κανονική" σύνθεση έχει να κάνει με τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και περίπου δέκα ημέρες όσον αφορά ένα τρίτο δρόμο, που είναι η παρουσία του Δικεφάλου του Βορρά με αποστολή γεμάτη πιτσιρικάδες της Κ20. Αυτό το τελευταίο σενάριο είναι και το πλέον επικίνδυνο για την ιστορία του ΠΑΟΚ, καθώς ο,τι γράφει, δεν ξεγράφει. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μπορέσουν να σταθούν οι πιτσιρικάδες απέναντι σε μια ομάδα που θα επιδιώξει να πετύχει όσα περισσότερα γκολ μπορεί.

Προτιμότερη η... κωλοτούμπα!

Αν το δει κανείς λίγο... "καφενειακά" το θέμα, ο ΠΑΟΚ έχει να διαλέξει ανάμεσα στο -3, σε μια "κωλοτούμπα" και σε ήττα με βαρύ σκορ. Και τα έβαλα με τη συγκεκριμένη σειρά διότι ανάμεσα στο -3 και την "κωλοτούμπα", είναι προτιμότερο το -3. Ανάμεσα στο -3 και μια ήττα με βαρύ σκορ, είναι και πάλι προτιμότερο το -3. Και ανάμεσα σε μια "κωλοτούμπα" και το βαρύ σκορ, είναι προτιμότερη η "κωλοτούμπα".

Το σημαντικότερο από όλα είναι να μπορέσει ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός να σηκώσει το βάρος της οποιαδήποτε απόφασης προκύψει, και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από την ίδια την απόφαση. Δεν είναι εύκολο να υποθηκεύσεις την επόμενη σεζόν μη κατεβαίνοντας στο παιχνίδι, και θα πρέπει να ως οργανισμός, ως ΠΑΕ, να το υποστηρίξεις και να το συνοδεύεις από κάτι ουσιαστικό. "Δεν κατεβαίνω γι' αυτό και γι' αυτό και με αυτή τη κίνηση θέλω να δείξω εκείνο και το άλλο". Αν αποφασίσει να πάει κανονικά στο παιχνίδι, θα πρέπει να το εξηγήσει, να το κάνει λιανά. Είναι σίγουρο πως το "αν δεν κατεβούμε, θα φάμε -3 την ερχόμενη σεζόν" δεν φτάνει ως δικαιολογία.

Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να εξηγήσει το ότι η ομάδα πέτυχε αυτό που ήθελε με όσα έγιναν μετά το άδοξο τέλος του πρώτου ημιτελικού. Και φυσικά, θα πρέπει να αιτιολογηθεί η σκέψη για τη παρουσία ομάδας Κ20, εφόσον αυτό το σενάριο που κυκλοφορεί τελευταία, γίνει πράξη. Αξίζει η "θυσία" των παιδιών αυτών για τρεις βαθμούς;

Photo Credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK