Μια εντελώς διαφορετική ήττα

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη που δεν θυμίζει τα... στραπάτσα του Ιγκόρ Τούντορ.

Μια εντελώς διαφορετική ήττα

Η πρώτη ήττα του ΠΑΟΚ επι Βλάνταν Ίβιτς, σε συνδυασμό με την αφαίρεση βαθμών βάζει τον "Δικέφαλο" του Βορρά σε μπελάδες όσο αφορά τη παρουσία του στη πρώτη πεντάδα. Ήττα από ήττα όμως διαφέρει, και ο ΠΑΟΚ, με τον Σέρβο στο πάγκο του, προσπάθησε να πάει το ματς στα δικά του "μέτρα", με τους ασπρόμαυρους να έχουν αλλάξει τρόπο παιχνιδιού και να πληρώνουν την "απουσία" του αρχηγού τους.

Το δείγμα γραφής μεγαλώνει, και έχει πλέον φανεί πως ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τα παιχνίδια. Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει πετάξει από πάνω του την αφέλεια που είχε εμφανίσει σε πληθώρα παιχνιδιών, στα οποία δεχόταν συνεχώς γκολ είτε στη πρώτη σοβαρή φάση του αντιπάλου του, είτε από (κάθε λογής) στημένη φάση. Τα "Goal/Goal" στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ επι Τούντορ έβγαιναν σχεδόν… άκοπα, διότι ο ΠΑΟΚ μπροστά, στα καλά του (με Ροντρίγκες, Πέλκα, Μακ, Αθανασιάδη) έτρεχε και έκανε φάσεις, και πίσω, ήταν ελάχιστες οι φορές που έβγαζε ματς χωρίς να δεχθεί γκολ. Την Κυριακή, ο Δικέφαλος του Βορρά πληγώθηκε δις από τον "καυτό" Μπακασέτα, και μια φορά από τον Καρίμ Ανσαριφάρτ που "χόρεψε" σε αντεπίθεση, την ώρα που ο ΠΑΟΚ έψαχνε, έχοντας κλείσει στα καρέ του τον Πανιώνιο.

Δεν θυμίζει... Τούντορ

Η χθεσινή "τριάρα" που έφαγε ο ΠΑΟΚ δεν θυμίζει τα "στραπάτσα" του Τούντορ. Ο ΠΑΟΚ δεν "πελάγωσε". Και δεν είναι… χρύσωμα χαπιού, αλλά η ανάγνωση του τρόπου με τον οποίο οι ασπρόμαυροι διεκδίκησαν το παιχνίδι. Χθες, ο Πανιώνιος, μια κλασσική "die hard" ομάδα, που έχει στο πάγκο της την… πιο hot "μετοχή" σε Έλληνα τεχνικό αυτή τη στιγμή, τον Μαρίνο Ουζουνίδη, κατάφερε να "μπλοκάρει" όλες τις προσπάθειες του ΠΑΟΚ για όβερλαπ, ενώ την ίδια στιγμή είχε "γεμάτο" και τον άξονα προκειμένου να μην αφήσει χώρους στον Πέλκα, όταν εκείνος συνέκλινε. Και από τη στιγμή που το 4-3-3 δεν "έπιασε", ο Βλάνταν Ίβιτς πέρασε στο "plan b", που ήταν το 4-2-3-1, με τον Πέλκα να μετακομίζει από τα άκρα στον άξονα.

Μέσα σε όλα, και ίσως το πιο σημαντικό, έχει να κάνει με την αλλαγή που έχει γίνει στη κορυφή της επίθεσης. Ο ΠΑΟΚ παίζει με ένα φορ, και άπαντες τον ψάχνουν στη μεγάλη περιοχή. Χθες, ο Πανιώνιος κατάφερε να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Ο Κλάους έκανε ελάχιστα πράγματα μέσα στη περιοχή, δεν φάνηκε σχεδόν καθόλου, και στον ΠΑΟΚ του Ίβιτς, η "απουσία" του φουνταριστού είναι κομβική.

Ο Βλάνταν Ίβιτς κάνει αυτό που προσπάθησε, από κάποια στιγμή και μετά, και ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο Σέρβος τεχνικός παρέταξε για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι μια ενδεκάδα με τις λιγότερες δυνατές αλλαγές. Έκανε μια και αυτή αναγκαστική, καθώς δεν είχε στη διάθεσή του τον Γιάννη Μυστακίδη. Οι υπόλοιποι δέκα, ήταν οι ίδιοι. Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν είχε καταφέρει να το κάνει για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν ο γνωστός. Οι τραυματισμοί. Ο δεύτερος είχε να κάνει με το συνεχές ψάξιμο που έκανε όσον αφορά τόσο σε σχήματα όσο και σε πρόσωπα. Και από τη στιγμή που δεν είχε καταφέρει να πάρει ένα σερί νικών ή έστω εμφανίσεων που να δικαιολογούν τις επιλογές του, συνεχώς ψαχνόταν.

Ο Ίβιτς, με την εμφάνιση που έκανε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο με τον Παναιτωλικό και στο δεύτερο ημίχρονο με την Καλλονή, δεν είχε λόγους να "ψαχτεί". Όχι πως προέκυψε επιστροφή σε αυτές τις τρεις εβδομάδες όσον αφορά τους παίκτες "πρώτη γραμμής". Όμως, στο κάτω - κάτω της γραφής, επαναφέροντας το 4-3-3, άπαντες παίζουν στις φυσικές τους θέσεις…

Ο πλήρης ΠΑΟΚ μπορεί

Όσον αφορά τις "παρεμβάσεις" που μπορούν να γίνουν στην ενδεκάδα που έχει παρατάξει στα τρία τελευταία παιχνίδια, όλες αφορούν την μεσοεπιθετική γραμμή. Σε πρώτη φάση, ο Βλάνταν Ίβιτς περιμένει πως και πως τους Τσίμιροτ, Μακ και Ροντρίγκες, και τότε θα φανεί αν θα κρατήσει το 4-3-3, το οποίο είναι ουσιαστικά 4-1-2-3, με τον Τζιόλη μπροστά από την αμυντική γραμμή και τους Χαρίση και Κάτσε μπροστά του, ή θα περάσει σε τακτική με 10άρι από τη στιγμή που θα "απελευθερωθεί" ο Πέλκας. Σε δεύτερη φάση, ο Σέρβος περιμένει τους Χατζηισαΐα, Ζάιρο και Μπερμπάτοφ, για να έχει επιπλέον εναλλακτικές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, τα άκρα αλλά και τη κορυφή της επίθεσης.

Ο πλήρης ΠΑΟΚ μπορεί. Ο πλήρης ΠΑΟΚ, με Ίβιτς στο τιμόνι του μπορεί ακόμα περισσότερα, αλλά όλα αυτά στη θεωρεία. Διότι, έχουν πλέον συμπληρωθεί έξι μήνες στους οποίες ο Δικέφαλος του Βορρά έχει μίνιμουμ τέσσερις παίκτες στο απουσιολόγιο σε κάθε παιχνίδι, και όχι αναπληρωματικούς. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό την ερχόμενη εβδομάδα, έχει μετατραπεί σε τελικό για τον ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να φτάσει στους 42 βαθμούς και ακολούθως να πάει στη Κρήτη για να κλειδώσει τη συμμετοχή στα πλέι οφ, που πλέον είναι ανοικτή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 3-1

Πώς διαμορφώνεται η ειδική βαθμολογία των πλέι οφ

Όλα τα γκολ της αγωνιστικής στη Super League

News 24/7

24MEDIA NETWORK