Μια κακή μέρα στη δουλειά

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την εικόνα του ΠΑΟΚ στην Κομοτηνή και θυμάται τις δηλώσεις Αναστασιάδη και Δώνη.

Μια κακή μέρα στη δουλειά

Για να πω την αλήθεια, πέρασαν πολλά "μπλογκ" από το μυαλό μου μέχρι να καταλήξω σε αυτό που ακολουθεί. Φταίνε οι αρκετές ώρες που μεσολάβησαν από την ώρα που έληξε το παιχνίδι μέχρι την ώρα που κάθισα και το έγραψα. Όσο φιλτράρεις τα πράματα, τόσο σου μένει το απόσταγμα. Και στο μυαλό μου ήρθαν δυο μικρές ιστορίες.

Δεν χρειάζεται προπονητής για να κερδίσεις

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο ΠΑΟΚ είχε κατέβει στη Κρήτη για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ. Η αποστολή του Δικεφάλου του Βορρά είχε - ως συνήθως - ταξιδέψει από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το Ηράκλειο μια μέρα πριν από το παιχνίδι. Βασικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια αυτής ήταν το αν θα γινόταν το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είχαν σωρεία οικονομικών προβλημάτων και ήταν θέμα χρόνου να σταματήσουν να κατεβαίνουν στα παιχνίδια. Κυριαρχούσε η φημολογία πως ίσως δεν βρεθούν λεφτά για να πληρωθούν οι διαιτητές, πως οι παίκτες του ΟΦΗ θα αποφασίσουν λίγες ώρες πριν τον αγώνα αν τελικά θα κατέβουν σε αυτόν. Μια φημολογία η οποία έμοιαζε να έχει "ποτίσει" τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά μπήκε στον αγωνιστικό χώρο όντας στο -5 από τον Ολυμπιακό, και θα υποδεχόταν τους "ερυθρόλευκους" την επόμενη αγωνιστική. Μπήκε μέσα και απέναντί του βρήκε έναν ΟΦΗ που έπαιζε για τη πάρτη του, με όρεξη, με διάθεση, χωρίς να κοιτάζει ποιον έχει απέναντί του. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον ΟΦΗ νικητή με 3-1. Στο μυαλό των περισσότερων, αυτό ήταν το "αντρικό" αντίο του ΟΦΗ από την Σούπερ Λιγκ, ένας ΟΦΗ που δεν έπεσε αγωνιστικά.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης, είπε μεταξύ άλλων: "Είναι από τις πιο άσχημες μέρες στην καριέρα μου. Την ευθύνη την παίρνω εγώ. Εγώ δεν πιστεύω ότι για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον ΟΦΗ με αυτά τα προβλήματα, χρειάζεται προπονητή". Και είμαι σίγουρος πως ο Άγγελος Αναστασιάδης το είχε πει αυτό διότι πάνω από προπονητής, είναι ΠΑΟΚ. Με τα χίλια στραβά του, τα χίλια λάθη του, τις χίλιες παραξενιές του, είναι ΠΑΟΚ, ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι ΠΑΟΚ, και τον πονάει τον ΠΑΟΚ. Ούτε έχω την απαίτηση ο προπονητής του ΠΑΟΚ να είναι ΠΑΟΚ, ούτε θα πρέπει να υπάρχει "ΠΑΟΚόμετρο" στην αναζήτηση προπονητή στον ΠΑΟΚ. Θα πρέπει όμως η ομάδα να δίνει στον οποιονδήποτε να καταλαβαίνει σε ποια ομάδα βρίσκεται, και ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει, έστω να προσποιείται πως το καταλαβαίνει.

Ο τίτλος του μπλογκ, αυτό το περιβόητο "ήταν μια κακή μέρα στη δουλειά" μου έχει κολλήσει στο μυαλό από τον Απρίλιο του 2013. Αυτή την ατάκα χρησιμοποίησε ο Γιώργος Δώνης απευθυνόμενος σε κάποιους από τους τότε παίκτες του ΠΑΟΚ, κυρίως στους νεαρούς, μετά την ήττα - αποκλεισμό από τον Αστέρα Τρίπολης, στα ημιτελικά το κυπέλλου Ελλάδος. Τους ζήτησε να το δούνε έτσι. Πως ήταν απλά "μια κακή μέρα στη δουλειά".

Και δίκιο είχε. Κι αυτό εισέπραξα πως ένιωσε και ο Ιγκόρ Τούντορ μετά το τέλος του αγώνα στη Κομοτηνή. Δεν προσφέρει τίποτα η σύμπτωση που θα αναφέρω αλλά και στα δυο αυτά παιχνίδια, και στο Τρίπολη - ΠΑΟΚ το 2013, και στο χθεσινό Πανθρακικός - ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος είχε δοκάρι όταν το σκορ ήταν ισόπαλο. Και το αναφέρω έτσι για την ιστορία, διότι είμαι σίγουρος πως και ο Δώνης τότε, και ο Τούντορ τώρα, μπορεί να έχουν αυτά τα δοκάρια (του Λόρενς τότε, του Αθανασιάδη χθες) ως το δικό τους "αν" για το ματς.

Έχανε τ' αυγά και τα πασχάλια

Στη Κομοτηνή, ο Πανθρακικός βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Χατζηισαΐα, σε ένα πρώτο ημίχρονο που ο αντίπαλός του τον έκανε να καρδιοχτυπά σε κάθε στημένη μπάλα, καθώς στον αέρα ο Πανθρακικός έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πανθρακικός βρήκε την ισοφάριση σε ένα σημείο που όλη η άμυνα του αντιπάλου του "πάγωσε" και για περίπου ένα 20λεπτο γύρισε στο καβούκι του για να αμυνθεί και να βελτιώσει τις επιδόσεις του στις στημένες φάσεις και γενικά στα γεμίσματa. Δεν το έκανε, αλλά ευτυχώς για εκείνον, ο αντίπαλός του είχε δοκάρι αλλά και άσχημα τελειώματα στις κεφαλιές. Στο φινάλε, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στην αριστερή πλευρά της άμυνας του ΠΑΟΚ και ο Πανθρακικός με μια "κατεβασιά" πέτυχε ίσως το πιο εύκολο φετινό του γκολ.

Μετά το τέλος, στην συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του αντιπάλου του Πανθρακικού παρέταξε όλες τις δικαιολογίες που μπορούσε να βρει. Και οι περισσότερες ήταν σωστές. Το πιστεύω αυτό. Ήταν σωστές. Ναι, οι Μακ και Ροντρίγκες είναι αναντικατάστατοι. Χθες ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έλειπαν και οι δυο. Η πρώτη, θυμάστε πότε ήταν; Στο ΠΑΟΚ - Ηρακλής... Ναι, δεν έχει μαγικό ραβδι. Κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί. Ναι, "ήταν μια κακή μέρα στη δουλειά". Να το πάω και παραπέρα; Ναι, "αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, η ομάδα που πέφτει να κερδίζει αυτή που βγαίνει Ευρώπη, η ομάδα του βαριά - βαριά 1,5 εκ. Ευρώ να κερδίζει την ομάδα των 15-20 εκ. Ευρώ" ( με τον οπαδό να το συμπληρώνει με το "αρκεί βέβαια να η χαμένη να μην είναι αυτή που υποστηρίζουμε"). Οι "ενστάσεις" μου ως προς αυτό είναι δυο.

Η μια είναι πως η εικόνα την ομάδας με τα ασπρόμαυρα δεν "μύριζε" ΠΑΟΚ. Δε ξέρω το πως θα σας φανεί, διότι θα είναι λίγο αδόκιμο, αλλά αυτό σκέφτηκα. Ο Πανθρακικός γύρισε το ματς στο 88' και ένιωσα πως δεν "τρελάθηκε" κανένας από τους παίκτες. Δε μου βγάλανε το εγωιστικό, το αλαζονικό "ρε, από τον τελευταίο θα χάσουμε; Έλεος! Πάμε ρε, πάμε". Και λέω πως είναι αδόκιμο διότι ούτε στο μυαλό τους μέσα είμαι, ούτε έχω κανένα "μετρητή". Όμως αυτή την αίσθηση είχα. "Έληξε το ματς, χάσαμε, ο κόσμος μας κράζει, άντε πάμε στα αποδυτήρια".

Ο Τούντορ... ποτέ δεν φταίει

Όσο για την δεύτερη ένσταση που έχω, την έχω καταγράψει και άλλες φορές. Νιώθω πως ο Τούντορ στην ήττα αρχίζει και δείχνει ενόχους. Οι παίκτες που είναι νεαροί, οι απουσίες, "εγώ τους τα έλεγα", "αυτούς τους παίκτες έχω". Το "φταίω και εγώ" θα πρέπει να του το βγάλεις με το τσιγκέλι. Προφανώς και δε το νιώθει, και προφανώς δεν νιώθει δεν θέλει ούτε για τα μάτια του κόσμου να το πει, και ας μη το πιστεύει. Ναι, ο Χαρίσης σέρνεται στο πρώτο ημίχρονο και δεν τον βγάζει, αλλά τον ξεκινά στο δεύτερο μέρος. Και βγαίνει στη συνέντευξη Τύπου και "στεγνώνει" τον Χαρίση. Για τον εαυτό του που τον κρατούσε στο παιχνίδι ενώ είχε αυτή την εικόνα, κουβέντα;

"Μια κακή μέρα στη δουλειά" λοιπόν ήταν η χθεσινή για την ομάδα με τα ασπρόμαυρα. Για τον ΠΑΟΚ ήταν άλλη μια μέρα στην οποία καταλάβαμε πως κανείς δεν έχει δώσει στους παίκτες να καταλάβουν πως η δουλειά που έχουν δεν είναι μια απλή δουλειά αλλά ο ΠΑΟΚ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πανθρακικός-ΠΑΟΚ 2-1

Τούντορ: "Χάσαμε με θετικό διαιτητή, δεν θα πάνε σπίτια τους"

News 24/7

24MEDIA NETWORK