Ο κλασικός φετινός ΠΑΟΚ

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον κλασικό εφετινό ΠΑΟΚ της ψυχρολουσίας. Το διπλό στο Αγρίνιο, η ψυχολογία και το μεγάλο στοίχημα του Ίβιτς.

Ο κλασικός φετινός ΠΑΟΚ

Δεν πιστεύω να εξέπληξε κανέναν η εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Ίσως κάποιον που δεν έχει δει όλα τα φετινά ματς, ένα προς ένα, να του έκανε εντύπωση. Ίσως κάποιος που δεν έχει καταλάβει το ποιος είναι ο φετινός ΠΑΟΚ, μπορεί και να τη "πατήσει", αλλά έχω την εντύπωση πως λίγοι θα είναι αυτή.

Κρύο-ζέστη

Να τα πάρουμε από την αρχή; Μετά την πεντάρα επί της Μπρόντμπι, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Ξάνθη στη Τούμπα. Τελικό σκορ, 0-0. Μετά τη νίκη με 3-1 επί του Παναθηναϊκού και με μεσοβδόμαδο 2-0 επί του Πανθρακικού για το κύπελλο, η ήττα με 2-1 από τον Αστέρα Τρίπολης σε ματς που λήγει 0-1 στο ημίχρονο. Μετά τη νίκη με 0-1 μέσα στη Γερμανία επί της Ντόρτμουντ, έρχεται το 0-0 στη Λιβαδειά. Μετά από επτά σερί παιχνίδια χωρίς νίκη, έρχεται ένα μάλλον ανέλπιστο με βάση τη ροή του αγώνα 2-2 με τον Παναθηναϊκό. Μετά από ήττα με ανατροπή από τον ουραγό μέχρι τότε Πανθρακικό, έρχεται η πιο άνετη και πιο καθαρή νίκη της φετινής σεζόν, με 3-0 στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού.

Μέσα σε όλα τα ματς που ανέφερα, μπορεί να έχουν αγωνιστεί και 25 διαφορετικοί παίκτες σε αυτά, σίγουρα 3-4 διαφορετικοί σχηματισμοί, το κάθε ένα από αυτά τα ματς είχαν τις δικές τους συνθήκες, αλλά, τι μένει; Ο φετινός ΠΑΟΚ, που μένει να φανεί το πότε θα μπορέσει να πετάξει από πάνω του ταμπέλα του "expect the unexpected". Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΠΑΟΚ έχει φέρει αποτελέσματα κόντρα στην... αύρα που κουβαλάει από τα προηγούμενα παιχνίδια. Δεν έχει καταφέρει να πατήσει γκάζι όταν έχει καταφέρει να στρώσει τα πράγματα, και έχει καταφέρει να ξυπνήσει όταν όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πως έχει βαλτώσει.

Η νέα ευκαιρία για ψυχολογία

Που θέλω να καταλήξω; Σε μια ομάδα που το κύριό της πρόβλημα όλη τη σεζόν ήταν η αδυναμία της να χτίσει ψυχολογία, το ματς στο Αγρίνιο είναι η νέα της ευκαιρία. Όταν σου λείπει η ψυχολογία, δεν μετράνε τόσο τα συστήματα, οι τακτικές, οι απόντες, όσο το να τη βρεις. Όχι πως ο Ίβιτς έκανε λίγα. Για πρώτο ματς, έκανε πολλά. Και πήρε πράγματα από όλους στο Αγρίνιο.

Ήμουν από εκείνους που θεωρούσα πως ο Ιγκόρ Τούντορ έκανε καλά που επέμενε στο 3-4-3. Για ένα και μόνο λόγο. Αυτό ήξερε, αυτό εμπιστευόταν. Δυο φορές το γύρισε στο 4-3-3 και στο 4-4-2, και το έκανε "κατ' ανάγκη" για εκείνον. Όπως θα μου φαινόταν παράλογο έναν προπονητής που στα περίπου 80 παιχνίδια που είχε κοουτσάρει την Κ20 του ΠΑΟΚ με το 4-3-3 να ξεκινούσε στον ΠΑΟΚ με 3-4-3 επειδή "έτσι έχει παίξει η ομάδα μέχρι τώρα", έτσι αποδείχθηκε τελικά παράλογο να περιμένουμε τον Ιγκόρ Τούντορ να στηρίξει το 4-3-3. Δεν το εμπιστευόταν, δεν το είχε δουλέψει.

Ο Ίβιτς έκανε ο,τι θα έκανε και ο Τούντορ. Προσπάθησε να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές με βάση το σύστημα που ξέρει να μπορεί να "υπηρετήσει" εκείνος καλύτερα. Και όπως ο Τούντορ, έτσι και ο Ίβιτς αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με κάποιες επιλογές που δεν θα τις έκανε αν είχε όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, όπως για παράδειγμα η παρουσία του Πέλκα στα άκρα. Ο Σέρβος επανέφερε το δίδυμο Τζιόλη - Κάτσε και έβαλε τον Κλάους μόνο του στη κορυφή. Και πήρε πράγματα και από τους τρεις, όπως και από τον Λέοβατς, ακόμα και τον Κοροβέση. Οι δυο τελευταίοι έπαιξαν στο Αγρίνιο στη φυσική τους θέση.

Το μεγάλο στοίχημα του Ίβιτς

Το ματς που θα ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να δείξει αν όντως έχει ακόμα δυναμάρια, και αν θα μπορέσει να "κλειδώσει" τη παρουσία του στα πλέι οφ, θα είναι αυτό στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο. Τη ερχόμενη εβδομάδα υποδέχεται την Καλλονή στη Τούμπα, μετά έρχεται η διακοπή λόγω εθνικών ομάδων (διακοπή "λουκούμι" για τους τραυματίες) και ακολουθεί το ματς στη Νέα Σμύρνη.

Το έργο του Ίβιτς παραμένει δύσκολο. Και το λέω διότι όπως αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής έλεγαν από μέσα τους "πάμε τώρα στον Παναιτωλικό, θα χάσουμε και εκεί και μετά τρεχάτε ποδαράκια μου", θα υπάρχουν μετά την εμφάνιση στο Αγρίνιο κάποιοι που θα σκεφτούν "κερδίζουμε την Καλλονή την άλλη εβδομάδα, επιστρέφει ο Ροντρίγκες, κερδίζουμε και στη Νέα Σμύρνη και πάμε με φόρα στα πλέι οφ". Γι' αυτό λοιπόν ξεκίνησα με τη σκέψη πως ο ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο ήταν "ο κλασικός φετινός ΠΑΟΚ" και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Ίβιτς. Να δώσει ένα τέλος σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 0-3

Ίβιτς: "Οι παίκτες ξέρουν τι θέλω"

News 24/7

24MEDIA NETWORK