Οι 3+1 άξονες του Σαββίδη

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τη στρατηγική του Ιβάν Σαββίδη στη σύσκεψη της Πέμπτης και σε ποιους τομείς θα κοντραριστεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι 3+1 άξονες του Σαββίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΕΠΟ, η διαιτησία και οι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις βρίσκονται στον φάκελο με τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης θα δώσει το "παρών" στη συνάντηση με επικεφαλής τον Σταύρο Κοντονή και έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο ουσίας αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας ο τρόπος με τον οποίο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα "σταθεί" απέναντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ίσως εκεί παίζεται και όλο το "παιχνίδι". Κακά τα ψέματα, το επικοινωνιακό κομμάτι παίζει μεγάλο ρόλο και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Ο Σαββίδης επικοινωνιακά έχει κάνει κάποια "φάουλ", τα οποία τα βρήκε μπροστά του και στο παιχνίδι με τον Μαρινάκη παρόντα, δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοια.

Οι προτάσεις για τη διαιτησία

Το ποια θα είναι η "γλώσσα του σώματος" απέναντι στον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού το ξέρει μόνο εκείνος. Στα υπόλοιπα θέματα, οι θέσεις δεν αλλάζουν. Αλλαγή στην ηγεσία και συνολικά στη δομή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλαγή του "χάρτη" της διαιτησίας και επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τα ανοικτά δικαστικά μέτωπα.

Στο θέμα της διαιτησίας, ο Σαββίδης μέχρι στιγμής έχει κάνει αρκετές προτάσεις, όπως οι ξένοι διαιτητές και ο διαχωρισμός ΕΠΟ - διαιτησίας. Ουσιαστικά προτείνει η διαιτησία να γίνει επαγγελματική. Έχω την εντύπωση πως η αρχή θα πρέπει να γίνει από την ΕΠΟ για να φτάσει στη διαιτησία, αλλά αυτό το ξέρουν όλοι, από τη στιγμή που η κάθε πλευρά παίζει τα δικά της χαρτιά για την επόμενη μέρα στην ΕΠΟ.

Στο θέμα διαιτησίας, το ζητούμενο για τον Σαββίδη είναι να γίνει η αρχή. Να υπάρξει παραδοχή πως υφίσταται θέμα. Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Βέβαια, από τις τρεις πλευρές που θα είναι στη συνάντηση, η μια δύσκολα θα συναινέσει.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ και τα δικαστικά

Παρασκηνιακά, είναι δεδομένο πως όλες οι πλευρές έχουν κινηθεί στην... κούρσα διαδοχής, όσον αφορά στην ΕΠΟ. Όταν πηγαίνεις σε συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού, όμως, καλείσαι να παρουσιάσεις ολοκληρωμένες απόψεις (πάλι) και για την ουσία αλλά και για το επικοινωνιακό κομμάτι.

Στο θέμα των δικαστικών υποθέσεων έχει μπόλικο ζουμί, κυρίως το επικοινωνιακό κομμάτι. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο ο Σαββίδης θα χειριστεί τον "μεγάλο αντίπαλό" του, που θα είναι παρών στη συνάντηση.

Η κόντρα με Μαρινάκη και η επικοινωνιακή στρατηγική

Υπάρχει και η προσωπική διάσταση της "κόντρας" Σαββίδη - Μαρινάκη κι έχει να κάνει με το εξώδικο που έστειλε προ ολίγων εβδομάδων ο ομογενής επιχειρηματίας στον Ολυμπιακό για το "φιλοξενούμενος" που ακούστηκε από "κύκλους του Ολυμπιακού". Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε τις επόμενες ημέρες αυτής της λέξης -που δεν άρεσε καθόλου στον Σαββίδη, γι' αυτό άλλωστε και "φόρτωσε" και το έκανε θέμα- δείχνει πως δύσκολα θα το αφήσει να περάσει έτσι και είναι πιθανό να το θίξει στο περιθώριο της συνάντησης.

Σίγουρα, δεν έχει καμία σχέση με την ουσία, όμως επαναλαμβάνω, η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί τρόπον τινά και "debate" των αρχηγών ομάδων, που θα θέλουν να δείξουν ο καθένας τα επικοινωνιακά "χαρτιά" του.

Για φινάλε, περιμένω με ανυπομονησία την τοποθέτηση Σαββίδη μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, στο καθαρά επικοινωνιακό κομμάτι. Μπορεί σε όλα τα υπόλοιπα να συζητά με τους συνεργάτες του, να ακούει απόψεις, προτάσεις για τρόπους δράσεις κλπ., αλλά εκεί παίζει μπάλα μόνος του. Και το επικοινωνιακό μπορεί να σε ανεβάσει, μπορεί και να σε καταστρέψει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με αυτά πάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη συνάντηση

Η ατζέντα της ΑΕΚ και η "αιτία του κακού" ΕΠΟ

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK