Περνάει με συνταγή Άμστερνταμ

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Ντιναμό Τιφλίδας και τη "συνταγή πρόκρισης" του Δικεφάλου.

Περνάει με συνταγή Άμστερνταμ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Ντιναμό Τιφλίδας είναι θεωρητικά η καλύτερη δυνατή κλήρωση για τον ΠΑΟΚ από τη στιγμή που είχαν προκύψει οι πέντε υποψήφιες ομάδες-εμπόδια στο δρόμο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, και ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να περάσει από τη θεωρεία στη πράξη.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΣΚΟΡ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Το παιχνίδι που έδωσε ο Δικέφαλος του Βορρά στο Άμστερνταμ είναι σημείο αναφοράς για τα εκτός έδρας Ευρωπαϊκά παιχνίδια, και αν ο ΠΑΟΚ δεν κάνει το μοναδικό λάθος που έκανε εκείνο το βράδυ στην Ολλανδία, έχει μεγάλες πιθανότητες να φύγει με σκορ πρόκρισης από τη Τιφλίδα.

Διότι για τους ασπρόμαυρους αυτό είναι το ζητούμενο. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, η Ντιναμό είναι μια ομάδα που είναι δυσκολοκατάβλητη αλλά έχει τα κουμπιά της. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ την απέκλεισε με δυο νίκες, δεχόμενη ελάχιστες φάσεις από τους Γεωργιανούς, που είχαν ως αυτοσκοπό το μηδέν στην άμυνα (χωρίς να τον πετύχουν), θυσιάζοντας τις όποιες επιθετικές αρετές έχουν. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟΚ. Διότι και οι ασπρόμαυροι πήγαν στο Άμστερνταμ για το μηδέν στην άμυνα αλλά και όποτε μπορούσαν πίεσαν ψηλά, και τις αντεπιθέσεις τους έβγαλαν.

Το μεγάλο μειονέκτημα του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία ήταν η αδυναμία του να κρατήσει τη μπάλα, η οποία ξεκινούσε από τα κενά που είχαν παρατηρηθεί ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τους αμυντικούς χαφ. Ένα κενό που ο ΠΑΟΚ το είχε πληρώσει εις διπλούς καθώς και αδυνατούσε να ανεβάσει τα ποσοστά κατοχής, και δέχθηκε σουτ από εκείνο το σημείο, ένα εκ των οποίων είχε φέρει την ισοφάριση για τους Ολλανδούς.

Και αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο ΠΑΟΚ οφείλει να βελτιωθεί. Εφόσον το καταφέρει, και ταυτόχρονα διατηρήσει όλα τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία που έχει παρουσιάσει όταν καλείται να αμυνθεί, τότε θα πάρει το αποτέλεσμα που θα κάνει ακόμα πιο εύκολη την αποστολή του στο παιχνίδι της Τούμπας, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο ΚΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΙΒΙΤΣ

Ο Βλάνταν Ίβιτς έχει στην διάθεσή του μια επιπλέον επιλογή στα χαφ. Και όχι όποιον κι' όποιον αλλά τον παίκτη που επέλεξε για να καλύψει το κενό που θα αφήσει η παραχώρηση του Έργκις Κάτσε. Ο Χοσέ Κάνιας βάζει υποψηφιότητα για τη πρώτη του επίσημη συμμετοχή, που θα είναι μόλις η τρίτη του σε παιχνίδι μέσα στο 2016.

Ο Ισπανός είχε χάσει σχεδόν όλο το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, έχοντας μόλις δυο συμμετοχές ως αλλαγή από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της σεζόν, κάτι που θα πρέπει να το κρατήσουμε ως υποσημείωση. Στο 90λεπτο με αντίπαλο τον Ατρόμητο, ο Κάνιας άρχισε να "ενσωματώνεται" στο παιχνίδι ουσιαστικά στο δεύτερο ημίχρονο όταν και πατούσε καλύτερα.

Όλα δείχνουν πως ο Σέρβος τεχνικός θα διατηρήσει το 4-3-3 για ένα ακόμα παιχνίδι. Το 4-2-3-1 το περιμένουμε στα πρώτα εγχώρια παιχνίδια, όταν αυτά έρθουν με το καλό. Σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ δεν θα περιμένει, αλλά θα πρέπει να μπει μέσα, να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, να κάνει φάσεις και να τα "καθαρίσει" όπως έκανε στο φιλικό με τη Βέροια, εκεί που μπορεί να μην είχε ρυθμό, να μην "έπαιξε μπαλάρα" αλλά έβαλε το κεφάλι κάτω, έβαλε δυο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και διαχειρίστηκε το δεύτερο. Διότι, αν θες να λογίζεσαι ως διεκδικητής του τίτλου, αυτό κάνεις. Προσπαθείς, όποτε μπορείς, να το δείχνεις. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό θα έρθει στην ώρα του. Πρώτα, η πρόκριση στη Τιφλίδα, και τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.

Διότι πάνω από όλα, μια νίκη στη Γεωργία φέρνει ηρεμία. Από μουρμούρα, προλάβαμε να χορτάσουμε μετά το δεύτερο παιχνίδι με τον Άγιαξ. Και μουρμούρα είχε το μενού και κανιβαλισμό και λίγο από όλα. Εμείς εδώ πάνω, έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες "ΠΑΟΚοκαταστάσεις". Για να καταλάβετε, τις έχουμε βγάλει και όνομα. Μια κατάσταση είναι ΠΑΟΚ όταν δεν έχεις το καθαρό μυαλό να δεις τι σου φταίει, και σου φταίνε όλοι και όλα, και πάνω από όλα ο ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει αντίπαλος, η μέρα, η τύχη, η στιγμή, παρά μόνο ο ΠΑΟΚ που φταίει. Τέλος πάντων, ας το κλείσω αυτό το κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ίβιτς: "Δεν θέλουμε να παίξουμε καλά και να μην προκριθούμε"
Με Σαββίδη η αναχώρηση του ΠΑΟΚ για Τιφλίδα
Εκτός Βαρέλα και Τζιόλης με Ντιναμό Τιφλίδας

News 24/7

24MEDIA NETWORK