Τα... πλάνα πέφτουν από μέσα

Ο Αντώνης Τσακαλέας καταγράφει το χρονικό των γεγονότων που έλαβαν χώρα από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα και έφεραν τον ΠΑΟΚ σε αυτή την κατάσταση.

Τα... πλάνα πέφτουν από μέσα

Όπως τα δυο πρώτα, έτσι και το τρίτο πλάνο της εποχής Σαββίδη μας άφησε νωρίς, μόλις στο μισό από τα τρία χρόνια που θα διαρκούσε. Στα "χαρτιά" έμοιαζε να είναι το πλέον ορθολογικό. Με αρχή, μέση και τέλος. Όπως το περσινό, έτσι και το φετινό πλάνο ακυρώθηκε από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ.

Η αρχή με ερωτηματικά

Ο Φρανκ Άρνεσεν ξεκίνησε από δύσκολη θέση. Παρέλαβε μια ομάδα αποτελειωμένη, που θα έπρεπε να μπει στο γήπεδο για επίσημα παιχνίδια στα μέσα του Ιουλίου, και να προετοιμαστεί για μια αγωνιστική σεζόν που θα κρατούσε ουσιαστικά έντεκα μήνες. Η πρώτη κομβική του επιλογή ήταν ο προπονητής. Ο Ιγκόρ Τούντορ, με προϋπηρεσία 69 αγώνων, με το ποσοστό νικών σε αυτή τη θητεία να είναι κάτω από το 50%. Ο ίδιος έλεγε πως θα "βάλει πλάτη" και περίμενε και τον υπόλοιπο οργανισμό του ΠΑΟΚ να το κάνει. Είναι δεδομένο πως ο Κροάτης δεν ήταν η πρώτη του επιλογή. Έχουν ειπωθεί πολλά για τις άλλες του επιλογές. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο Σαββίδης ήταν αρνητικός στο να δοθούν πολλά χρήματα για προπονητή, άλλοι πως ο Άρνεσεν δεν μπόρεσε να βρει κάτι πιο "φανταχτερό" ή με μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Ο Δανός ξεκίνησε με τα ερωτηματικά να έρχονται από την πρώτη κιόλας επιλογή, που ήταν και κομβική.

Τότε, όμως, ο οργανισμός του ΠΑΟΚ έδειχνε διατεθειμένος να στηρίξει το όλο πρότζεκτ. Να βγάλει συμπεράσματα, αφού δημιουργήσει ένα περιβάλλον τέτοιο που θα τους έδινε βαρύτητα. Ο Άρνεσεν είναι θιασώτης του 4-3-3 και τις όποιες παραλλαγές του ενώ ο Τούντορ αισθάνεται καλά με το 3-5-2 και τις αντίστοιχες δικές του παραλλαγές. Δεύτερο "σημείο" που συζητήθηκε πολύ, σε βαθμό που όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν συνεχώς τις δυο ίδιες κομβικές ερωτήσεις, άρχισαν να θεωρούνται κακοπροέραιτοι. Η πρώτη αφορούσε την έλλειψη εμπειρίας του Ιγκόρ Τούντορ και η δεύτερη την διαφορά αγωνιστικής φιλοσοφίας ανάμεσα σε αθλητικό διευθυντή και προπονητή.

Η πρεμιέρα, η έλλειψη επιθετικού και ο Μπερμπάτοφ

Και η διαφορά φιλοσοφίας φαινόταν από τη στιγμή που οι δυο τους έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουν σε ένα ρόστερ που θεωρητικά θα μπορούσε να τα στηρίξει και τα δυο. Με παίκτες "διπλοθεσίτες". Και το πλάνο συνέχισε με τις μεταγραφές να έρχονται σιγά - σιγά και αφού σχετικά καθυστέρησαν. Ο ΠΑΟΚ άρχισε να στήνεται με το 3-5-2 σε πρώτο πλάνο, και το τελευταίο δεκαήμερο, έλειπε μια προσθήκη, σύμφωνα με τα όσα είχαν συμβεί ως τότε. Μια προσθήκη επιθετικού. Και εκεί που ο Άρνεσεν έψαχνε περιπτώσεις δανεικών, έρχεται το 0-0 με τον Ξάνθη στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ο Σαββίδης αρχίζει και φορτώνει για την έλλειψη επιθετικού και φέρνει τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Άρνεσεν κάνει ένα βήμα πίσω διότι "μιλάει" ο Σαββίδης, ο Τούντορ χαμογελάει και ακολούθως πιάνει το κεφάλι του. Και η αγωνιστική ζωή του ΠΑΟΚ κυλάει με σκαμπανεβάσματα.

Σκαμπανεβάσματα που όλοι τα περίμεναν και όλοι έλεγαν πως είναι έτοιμοι να τα υποδεχθούν. Ο Άρνεσεν το δείχνει πρώτος από όλους και μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, πριν καν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Ιγκόρ Τούντορ, κάνει δηλώσεις για να τον "προστατεύσει". Εκείνες οι δηλώσεις, τώρα που το πλάνο μας "τελείωσε" μοιάζουν ως μια από τις ελάχιστες κινήσεις προσπασίας, όχι του προπονητή, αλλά του πλάνου. Του πλάνου που ξεκίνησε με άπειρο προπονητή, με μια αρχική διαφωνία αθλητικού διευθυντή - προπονητή για τη τακτική, με Μπερμπάτοφ αντί για επιθετικό με δανεισμό τη τελευταία μέρα των μεταγραφών.

Ο πήχης ψηλά και οι πρώτοι τριγμοί

Οι αγώνες κυλούσαν και ο Σαββίδης περίμενε να δει πρόοδο. Ο Άρνεσεν ήταν επιφυλακτικός, ο Τούντορ άρχισε να νιώθει κάποια στιγμή δυνατός και άρχισε να βάζει ψηλά τον πήχη, στις συζητήσεις του με τον Σαββίδη. Άρχισε να "τάζει" και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ περίμενε ανάλογα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, η παρουσία της Κράσνονταρ στον όμιλο έκανε τον Σαββίδη να θέλει τη πρόκριση και για λόγους προβολής στη Ρωσία. Θεμιτό. Κάπου εκεί ήρθε εκείνη η ισοπαλία με τον Ηρακλή. Μια ισοπαλία που τράνταξε για τα καλά τον ΠΑΟΚ, για το τρόπο που ήρθε, για τους πρωταγωνιστές της. Ο Τούντορ δε θα χωνέψει ποτέ το χαμένο πέναλτι του Μπερμπάτοφ και την αλλοπρόσαλλη έξοδο του Όλσεν που έδωσε δικαίωμα για το 3-3.

Και ξαφνικά, η ομάδα έχει τη πίεση, από τη μια για αποτέλεσμα με την Κράσνονταρ λόγω... Σαββίδη, και από την άλλη, αποτέλεσμα με τον Παναθηναϊκό για να μη χαθεί έδαφος στο πρωτάθλημα, ειδικά κόντρα στον κακό δαίμονα των δυο τελευταίων χρόνων. Ο Τούντορ ξέρει πως αν χαθεί το ματς πρωταθλήματος τα ζόρια θα είναι μεγαλύτερα και ρίχνει εκεί το βάρος. Ισοπαλία με τον Κράσνονταρ και νίκη επί του Παναθηναϊκού. Ηρεμία... Μια εβδομάδα μετά, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στα αποδυτήρια με το 0-1 επι του Αστέρα Τρίπολης και γυρίζει στην Θεσσαλονίκη χωρίς βαθμό. Το... κουμπί γυρίζει και τα αποτελέσματα αρχίζουν και στραβώνουν. Έρχονται οι πρώτοι τραυματισμοί, έρχεται η προσπάθεια διαχείρισης του Μπερμπάτοφ, έρχεται η αμφισβήτηση του Σαββίδη προς τον Άρνεσεν για τις μεταγραφές. Όλα μαζί. Και έρχεται το "πρέπει". Το πρόγραμμα γίνεται βατό αλλά ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει αποτελέσματα. Ο Ιγκόρ Τούντορ προσπαθεί από κάπου να πιαστεί, ο Φρανκ Άρνεσεν που ήδη δέχεται τη πίεση του Σαββίδη για τις μεταγραφικές του επιλογές που πρόλαβαν και κρίθηκαν (και πλέον ω του θαύματος εμφανίστηκαν ως δια μαγείας πόσα της κάθε μεταγραφής, με εφορία ή χωρίς, ποιος ξέρει) να του... κουνά το δάκτυλο και του θυμίζει τη συζήτηση περι τακτικής και συστήματος, ο Κροάτης αρχίζει και μπαίνει στο 3-5-2 τη μια, 4-4-2 την άλλη 4-3-3 τη τρίτη, 3-4-2 την επόμενη.

Η αρχή του τέλους

Και φτάνουμε στον Δεκέμβριο με την είσοδο Βεζυρτζή και το "στόχος του ΠΑΟΚ το κύπελλο και η πρωτιά στα πλέι οφ". Από τότε, το πλάνο τριετίας έκανε φτερά. Όχι τώρα. Και το συγκεκριμένο πλάνο έπεσε από μέσα. Και όχι από έναν. Για κάποια από τα τραντάγματα του πλάνου, έχει ευθύνη και ο ίδιος ο άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε το χτίσημό του, ο Φρανκ Άρνεσεν. Και τον ακολούθησε ο Ιβάν Σαββίδης, και δεν βοήθησε και ο Ιγκόρ Τούντορ, και αποτελείωσαν οι συνεχείς τραυματισμοί. Τον Δεκέμβριο ο ΠΑΟΚ είχε και αθλητικό διευθυντή (Άρνεσεν) και επικεφαλής αγωνιστικού τμήματος (Βεζυρτζή) που θα "καπέλωνε" τον αθλητικό διευθυντή αλλά και "επιτροπή αγωνιστικού τμήματος" στην οποία συμμετείχε ο επόμενος γενικός/αθλητικός διευθυντής (Μίχελ), αλλά κατά τα άλλα "ακολουθούσε το τριετές πλάνο του καλοκαιριού". Το τριετές πλάνο, λοιπόν, έγινε "κύπελλο και πρωτιά στα πλέι οφ", και αυτό θα γίνει σε λίγο "να έχουμε παίκτες για τους ημιτελικούς κυπέλλου και να μπούμε στα πλέι οφ".

Και μέσα σε όλα, οι φίλαθλοι, που έδειξαν διάθεση να στηρίξουν, και στο τέλος, έμοιαζαν να είναι οι μόνοι που θα το έκαναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βαρύ το κλίμα για Άρνεσεν

Αρνεσεν: "Δεν ξέρω τι θα γίνει με τον ΠΑΟΚ"

Εικόνες ντροπής: Με παρουσία των ΜΑΤ αποχώρησαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μετά από 3,5 ώρες!

News 24/7

24MEDIA NETWORK