Τέτοιες νίκες κάνουν τον Ίβιτς "ανίκητο"

Ο υπεραπαραίτητος Κάνιας στον πάγκο, ο Περέιρα των δύο γκολ δεν έπαιξε καθόλου και ο Πέλκας έμεινε εκτός 18άδας. Μπήκαν Μαλεζάς και Μυστακίδης, ξεθάφτηκε ο Σάκχοφ, χρησιμοποιήθηκε ο Χαρίσης των 200 λεπτών. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον ανακατωσούρα Ίβιτς που στα Γιάννινα έγινε μάγκας.

Τέτοιες νίκες κάνουν τον Ίβιτς "ανίκητο"

Το διπλό που πήρε ο ΠΑΟΚ στα Γιάννινα αποτελεί άλλη μια "μεγάλη" νίκη για τον Βλάνταν Ίβιτς. Δεν τον κάνει καλύτερο προπονητή, αλλά λειτουργεί με το δικό της τρόπο στον μικρόκοσμο μιας ομάδας. Ενός οργανισμού που για να πάει μπροστά χρειάζεται να υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δομές και αρχές, που "χτίζονται" μέσα από παιχνίδια όπως αυτά στο "Ζωσιμάδες".

ΑΠΟ ΠΑΓΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ

Ο Ίβιτς παρέταξε τον ΠΑΟΚ με τριάδα στην άμυνα. Ήταν η δεύτερη φορά φέτος που ο Σέρβος τεχνικός χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο σχηματισμό. Ανάμεσα στους Κρέσπο και Βαρέλα τοποθέτησε τον Μαλεζά. Έναν παίκτη που θα μπορούσε να νιώθει αδικημένος, καθώς υπήρχαν στιγμές που έκανε το δρομολόγιο ενδεκάδα - κερκίδα, χωρίς να υπάρχει η ενδιάμεση στάση της 18άδας.

Στη μεσαία γραμμή τοποθέτησε τον Σάκχοφ. Θα μπορούσα να πω ότι τον "ξέθαψε", καθώς το τελευταίο διάστημα δεν τον χρησιμοποιούσε, έναν παίκτη που στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος τον είχε κατά κόρον στην 11άδα. Στην επίθεση τοποθέτησε τον Μυστακίδη, έναν παίκτη που έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα και δεν του έδινε παιχνίδια ακόμα και όταν ο Τζάλμα έμοιαζε να είναι στα χαμένα, αλλά δεν έβγαινε από την 11άδα. Ως αλλαγή πέρασε τον Χαρίση ο οποίος τη Δευτέρα έγραψε την πρώτη του συμμετοχή μετά από τις 6 Νοεμβρίου. Συνολικά, ο Χαρίσης δεν έχει ούτε 200 αγωνιστικά λεπτά στην Super League.

Τέτοιες κινήσεις φέρνουν "ακραία" αποτελέσματα. Είτε ο προπονητής είναι ο "μάγκας" που "του βγαίνουν όλα" είτε γίνεται ο "ανακατωσούρας" που "νόμιζε πως ό,τι κάνει θα του βγαίνει". Όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν από την συμπεριφορά των επιλογών του προπονητή μέσα στο γήπεδο. Και ξεκινούν από την κατανομή των ρόλων από τον προπονητή στους παίκτες.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Θα κάνω μια σύντομη παρένθεση. Καλοκαίρι 1999, στο στρατόπεδο του Αγ. Ιωάννη, στην Μαλούντα, περιμέναμε έναν ταγματάρχη ή στρατηγό, δε θυμάμαι, και ο διοικητής μας είχε βάλει όλους να κάνουμε το στρατόπεδο ν' αστράφτει. Σε μια από τις "εργασίες βελτίωσης στρατοπέδου" μού έλαχε να προσπαθώ να καθαρίσω μια μεγάλη λαδιά στα πλάγια του δρόμου. Κατέληξα να φάω "καμπάνα" επειδή επέμενα ότι δεν χρειάζεται να τη καθαρίσουμε τη λαδιά από τη στιγμή που σε εκείνο το σημείο έμπαινε ο κάδος απορριμάτων. Δεν είναι ότι είχα άδικο. Έπρεπε πρώτα να εκτελέσω και μετά να έβγαινα παραπονούμενος.

ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΒΑΣΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Κάπως έτσι το έχω και στο μυαλό μου για τους παίκτες. Όσο "παραπονεμένοι" και αν είναι για το ρόλο που τους δίνει ο προπονητής τους, ο μοναδικός τρόπος να βρουν το δίκιο τους είναι πρώτα να εκτελέσουν σωστά αυτό που ο προπονητής απαιτεί από εκείνους. Και όταν μια ομάδα παίρνει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας διαφορετικούς σχηματισμούς και διαφορετικούς παίκτες, τόσο περισσότερο και ο προπονητής πατάει καλά στα πόδια του και οι παίκτες πιστεύουν στο πλάνο του.

Για παράδειγμα, το γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ και του έδωσε τη νίκη, είναι "γκολ προπονητή". Ο Μυστακίδης λειτούργησε στη φάση είναι ο δεύτερος επιθετικός που βγαίνει από την περιοχή και συνεργάζεται με το δεξί ακραίο φουλ μπακ, που κάνει σέντρα στη "καρδιά" της μεγάλης περιοχής. Εκεί κινείται το φορ αλλά και ο έτερος ακραίος φουλ μπακ, που οφείλει να βρίσκεται κοντά στο δεύτερο δοκάρι. Ο Λέοβατς ήταν στη φάση βάσει ρόλου μέσα στο γήπεδο, δεν βρέθηκε τυχαία.

ΕΤΣΙ "ΦΩΝΑΖΕΙΣ" ΣΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Ο ΠΑΟΚ δεν δείχνει απλά μια ομάδα που έχει τακτικό πλάνο. Δείχνει να έχει παίκτες που το εφαρμόζουν και όσο τους φέρνει αποτελέσματα τόσο περισσότερο το πιστεύουν. Όσο για τους παίκτες που δεν είναι πρώτης γραμμής αποκτούν.... "δικαίωμα δια να ομιλούν" μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, όταν τον δίνεται η δυνατότητα για να "μιλήσουν". Και, γυρνώντας στην ενδεκάδα των Ιωαννίνων, δεν είναι μόνο οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Ίβιτς, αλλά και αυτοί που άφησε εκτός. Κράτησε στον πάγκο τον Κάνιας, τον οποίο τον θεωρεί υπερ-απαραίτητο και τον Περέιρα που ήρθε από τον πάγκο με τον Λεβαδειακό και πέτυχε δυο γκολ, τον Μπίσεσβαρ που έχει πάρει τα πάνω του, ενώ τον Πέλκα τον άφησε εκτός 18άδας. Για όλους είχε το σκεπτικό του.

Αυτοί οι τρεις πόντοι είναι πόντοι που πιστώνονται και στον Ίβιτς, που καλείται να τους "χρησιμοποιήσει" στο εσωτερικό της ομάδας. Διότι σε ρόστερ όπως αυτό του ΠΑΟΚ, ο προπονητής πρέπει να είναι και καλός διαχειριστής, έτσι ώστε όλοι να παίζουν και για το σύνολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ίβιτς: "Ντροπή σε αυτόν που είναι 10 χρόνια στον ΠΑΣ"
Ο Ίβιτς κατήγγειλε προπηλακισμό και ύβρεις Χριστοβασίλη
"Τρακτέρ" ο ΠΑΟΚ, πέρασε από τα Γιάννινα

News 24/7

24MEDIA NETWORK