Πλάνο - πίεση... 3-1

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι της Τούμπας και τα πολλαπλά κέρδη αυτής.

Πλάνο - πίεση... 3-1

Τελικά, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Και ο ΠΑΟΚ είχε το τρόπο να κάνει τον Παναθηναϊκό "του χεριού του" μέσα στη Τούμπα, την ομάδα που τον είχε νικήσει έξι φορές σε εννιά παιχνίδια στην εποχή Αναστασίου, την ομάδα που του είχε πάρει τον αέρα (μαζί με ένα κύπελλο και δυο πρωτιές σε πλέι οφ) και ήθελε να τον αφήσει στη μάχη για τη τρίτη θέση και να κοιτάξει τη μάχη για την πρωτιά. Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν έκανε χθες "μαγικά". Απλά στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό άρχισε να πιστώνεται την διεύρυνση του ροτέισον που ξεκίνησε στο παιχνίδι με την Κράσνονταρ.

Η στιγμή και ο τρόπος

Ο ΠΑΟΚ άφησε γρήγορα πίσω του το παιχνίδι με τους Ρώσους, και αυτό διότι δεν το είχε τόσο έντονα στο μυαλό του, από τη στιγμή που το πιο σπουδαίο παιχνίδι ήταν άλλο. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό παιζόταν "παράλληλα" ένα ακόμα κομμάτι του "παιχνιδιού" ανάμεσα στο πλάνο με την πίεση. Το πλάνο προηγήθηκε νωρίς (λόγω της πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ), ενώ όπως συμβαίνει στις περισσότερες φορές σε αυτά τα παιχνίδια, παίζει σημαντικό ρόλο η ύπαρξη άφθαρτων προσώπων στην "ομάδα" του πλάνου. Η πίεση όμως έχει ήδη ισοφαρίσει. Με μαθηματική ακρίβεια, κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό, όμως παίζει μεγάλο ρόλο η στιγμή και ο τρόπος.

Για το πλάνο, μια επικράτηση επι της Κράσνονταρ θα ήταν χρήσιμη αν υπήρχε σε συνδυασμό με μια μικρότερη απόσταση από τη κορυφή της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα. Έλα όμως που ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό από το -5 και βρέθηκε στο -8, και πλέον υποδέχεται τον δεύτερο Παναθηναϊκό από το -7. Ποιον; Τον Παναθηναϊκό που αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ σε αρκετά από τα live chat που κάναμε εδώ στο Contra ξέγραφαν με ευκολία, προφανώς επειδή δεν είχαν δει παιχνίδια του και είχαν μείνει στον αποκλεισμό του από την Καμπάλα. Έκτοτε, έγιναν έξι παιχνίδια πρωταθλήματος και η διαφορά είναι μια και μοναδική. Ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 10 γκολ και ο Παναθηναϊκός 3.

"Γιατί έκανα όσα έκανα μέχρι τώρα"

Πίεση, σε κάθε ομάδα, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Το θέμα είναι το πως της απορροφούν αυτοί που την δέχονται, τον πως την διαχειρίζονται και τέλος το πως το επικοινωνούν αυτό. Ο Ιγκόρ Τούντορ ανέλαβε, σε κύριο βαθμό τη διαχείριση και σε πρώτο βαθμό την επικοινωνία με τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με τους Ρώσους. Με εξαίρεση το "φάουλ" περί σύγκρισης μπάτζετ ΠΑΟΚ και Κράσνονταρ μέσω transfermarkt, η συνέντευξη Τύπου του Κροάτη τεχνικού της Τετάρτης ήταν η πλέον χρήσιμη από το ξεκίνημα της σεζόν. Αυτό που εισέπραξα ήταν μια εξήγηση του "γιατί έκανα όσα έκανα μέχρι τώρα", μια μεταφορά αρκετών εκ των εσωτερικών και "off the record" συζητήσεων που μέχρι τώρα έχουν γίνει.

Βάσει βαθμολογίας, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν κομβικό, και ο Τούντορ του έδωσε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Και η "μάχη" δεν είναι μόνο δική του και των παικτών του, αλλά του συνολικού πλάνου. Και επειδή εδώ τριγύρω υπάρχουν και άλλα πλάνα, αυτό της ΑΕΚ "στράβωσε" στα ίδια σημεία. Στα δυο από τα τρία ντέρμπι και στη διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτών. Αυτό του Παναθηναϊκού έχει "στραβώσει" και λόγω των προσώπων ( βλέπε Αναστασίου) που πλέον δεν είναι άφθαρτοι.

Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με την ίδια φιλοσοφία, με την ίδια λογική, με το ίδιο αγωνιστικό πλάνο που έχει κάθε φορά. Υπήρχαν όμως διαφορές. Για πρώτη φορά, ο Μπερμπάτοφ κατάφερε να παίξει με τους συμπαίκτες του, και αυτό διότι έγινε αυτό που ζήτησε ο Βούλγαρος από τον προπονητή του μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηρακλή. "Θέλω να παίζω πιο πίσω για να μπορώ να δημιουργώ για τους συμπαίκτες μου" είχε δηλώσει ο "Μίτκο" και αυτό έκανε. Υποδεχόταν τη μπάλα, αγωνίστηκε αρκετά έξω από τη μεγάλη περιοχή, και οι Ροντρίγκες, Ζάιρο και Μακ περίμεναν να τροφοδοτηθούν είτε από εκείνον είτε από τη πίσω γραμμή.

Και είναι κρίμα για τον Βούλγαρο που ο τραυματισμός του ήρθε σε αυτό το χρονικό σημείο, και υπάρχουν φόβοι πως είναι σοβαρός. Ο Ροντρίγκες δεν είναι κανένας "μάγος". Είναι "μπουκαδόρος", έχει ταχύτητα και αν αποκτήσει και φρένο αλλά και καθαρό μυαλό, θα έχει μεγάλη εξέλιξη. Ο Παναθηναϊκός τον έκανε όμως να μοιάζει "μάγος" καθώς ο Νάνο δεν είχε την παραμικρή βοήθεια στο μαρκάρισμά του.

Κέρδισε τον Ζάιρο

Για πρώτη φορά ο Ζάιρο έπαιξε σε δυο παιχνίδια σε τέσσερις ημέρες, και αυτό που έλεγε ο Τούντορ φάνηκε. Δεν τον υπολογίζει ως επιθετικό αλλά για παίκτη είτε στα άκρα της επίθεσης είτε ως επιτελικό. Και εκεί απέδωσε καλύτερα.

Ο ΠΑΟΚ χθες κέρδισε τον Παναθηναϊκό, κέρδισε τον Ζάιρο (αφού πρώτα είχε κερδίσει τον Μαλεζά την Πέμπτη) αλλά κυρίως κέρδισε το πλάνο, που θα πρέπει να είναι πάνω από πρόσωπα. Οι παίκτες ακολουθούν τον μπούσουλα του προπονητή, τον οποίο επέλεξε ένας αθλητικός διευθυντής, που με τη σειρά του ακόμα και αν δεν ήξερε καλά τον άνθρωπο που επέλεξε να είναι στη άκρη του πάγκου, τον έχει μάθει βλέποντας τα δείγματα γραφής του και ξέρει με τι εργαλεία να τον τροφοδοτήσει.

ΥΓ: Τόσο μετά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό αλλά και μετά από αυτό του ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή, δέχθηκα αρκετά μηνύματα και στο σχόλιο και στα δυο σχόλια αλλά και στο live chat για την επιλογή μου να μην σχολιάσω διαιτητικές αποφάσεις. Δεν είμαι από εκείνους που αν ευνοηθεί ο ΠΑΟΚ θα "το κάνω γαργάρα" και αν αδικηθεί θα το κάνω "παντιέρα". Πάντα θα μένω στο παιχνίδι, και αυτό δε θα το αλλάξω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1

Δείτε τα γκολ του ντέρμπι

Δείτε το πέναλτι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Χαμός στο twitter για το ντέρμπι

Όλα τα παραλειπόμενα της 8ης αγωνιστικής

News 24/7

24MEDIA NETWORK