Ρομπέρτο, ο… Λέτο του ΠΑΟΚ

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Λέτο με τον Ρομπέρτο; Οι σκέψεις του Ιβάν Σαββίδη για τον Ισπανό τερματοφύλακα είναι παρόμοιες με εκείνες του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού με τον Αργεντινό. Διότι για να γίνεις πρωταθλητής, πρέπει να έχεις παίκτες που έχουν βγει πρωταθλητές στη χώρα σου με τον μεγάλο αντίπαλο. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Ρομπέρτο, ο… Λέτο του ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν βλέπει στον Ρομπέρτο μόνο τα αγωνιστικά του προσόντα, αλλά και όλα όσα θα έφερνε μια τέτοια μεταγραφική κίνηση. Σίγουρα, δεν μιλάμε για άμεσο χτύπημα, καθώς ο κύκλος του Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό έκλεισε, με τους Πειραώτες να παραχωρούν τον Ισπανό, αλλά μια τέτοια μεταγραφή αποτελεί και μήνυμα.

Το να πείσεις έναν παίκτη, που έχει συνδεθεί με τον πρωταθλητή, να φορέσει τη φανέλα της ομάδας που θέλει να ρίξει τον πρωταθλητή από τον θρόνο του είναι τόσο δύσκολο όσο να τα κάνεις μια ομάδα με την οποία θα ρίξεις τον πρωταθλητή από το θρόνο του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΤΟ ΣΤΟΝ… ΡΟΜΠΕΡΤΟ

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα τη χρονιά στην οποία κατάφερε να πείσει τον Λέτο, παίκτη του Ολυμπιακού να ντυθεί στα “πράσινα”. Προφανώς και δεν πήρε μόνος του ο Αργεντινός το πρωτάθλημα, ούτε ο Παναθηναϊκός είχε συνέχεια. Ήταν όμως ήταν μια κίνηση που έδειξε διάθεση κυριαρχίας.

Είναι πιθανό ο Παναθηναϊκός τότε να είχε βρει καλύτερους παίκτες από τον Λέτο στη θέση που ο Αργεντινός αγωνίζεται. Αλλά δεν ήθελαν απλά τον Λέτο. Ήθελαν τον Λέτο “του Ολυμπιακού” ασχέτως αν ήταν δανεικός από τον Λίβερπουλ. Ήταν “του Ολυμπιακού”, του πρωταθλητή Ολυμπιακού, και στη συνέχεια πείστηκε να πάει στον Παναθηναϊκό.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να φτάσει μέχρι την απόκτηση του Ρομπέρτο, θέλει… μπόλικο χαρτί. Ο Ρομπέρτο είναι παίκτης του 1,5 εκ. Ευρώ ετησίως (καθαρό, που σημαίνει με την εφορία σχεδόν 3 ε,. Ευρώ) ενώ η Εσπανιόλ θα θέλει ένα ποσό άνω των 5 εκ. Ευρώ. Αν το πάμε λίγο… “μπακαλίστικα”, και να το φτάσουμε μέχρι το τέλος του, για να κάνει ο ΠΑΟΚ δικό του τον Ρομπέρτο χρειάζεται ας πούμε στην καλύτερη 5 εκ. Ευρώ για μεταγραφή και 9 εκ. Ευρώ (μεικτά) για τρία χρόνια συμβόλαιο στον Ισπανό γκολκίπερ. Σύνολο 14 εκ. Ευρώ.

Με αυτό το πακέτο, με τα 14 εκ. Ευρώ δηλαδή, υπάρχουν - φαντάζομαι - αρκετοί γκολκίπερ που θα έκαναν την διαφορά για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά… Εδώ έρχεται το “αλλά” το οποίο έχει να κάνει κυρίως με το “ερυθρόλευκο” παρελθόν του όπως και με την αγωνιστική του αξία, που είναι γνωστή σε σχέση με γκολκίπερ που δεν έχει περάσει από το Ελληνικό πρωτάθλημα.

ΤΑ… ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Βέβαια, πριν φτάσουμε στο οικονομικό, θα πρέπει να πάμε και στο περιβάλλον του Ρομπέρτο.

Ο Ισπανός, στα 31 του, μπορεί να είναι παροπλισμένος στην Εσπανιόλ, αλλά όταν αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από τον Πειραιά και να επιστρέψει στην Ισπανία, το έκανε κυρίως για προσωπικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την οικογένειά του. Αυτό σημαίνει πως πλην του δεσίματος που έχει με τον Ολυμπιακό, υπάρχουν και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες στα “θέλω” του Ιβάν Σαββίδη.

ΣΩΣΤΗ ΣΚΕΨΗ, ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν βάλουμε όλα τα δεδομένα σε μια ζυγαριά, οι πιθανότητες να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να φτάσει στην απόκτηση του Ρομπέρτο δεν είναι με το μέρος του. Το σκεπτικό του Ιβάν Σαββίδης είναι το σωστό, απλά δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο.

Το οτι σκέφτεται ένα τέτοιο μεταγραφικό “χτύπημα” δείχνει πως έχει καταλάβει καλά πως ο πρωταθλητισμός δεν χρειάζεται μόνο χρήματα αλλά κινήσεις που να κάνουν “θόρυβο” εντός και εκτός γηπέδου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK