Τι 'χες ΠΑΟΚ, τι 'χα πάντα

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον... γνωστό ΠΑΟΚ. Πράγματα που έχει ξαναδεί και έχει ξαναζήσει.

Τι 'χες ΠΑΟΚ, τι 'χα πάντα

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο Καυτανζόγλειο. Έβαλε τον Ηρακλή μπροστά στο σκορ δυο φορές, ισοφάρισε, προηγήθηκε και στο τέλος ισοφάρισε το σκορ. Σε καμία περίπτωση δεν μειώνω τη παρουσία του Ηρακλή στο παιχνίδι, που βρήκε και τα έκανε, πετυχαίνοντας τρία εύκολα γκολ σε ματς που δεν πρέπει να έκανε άλλη ουσιαστική τελική προσπάθεια προς την εστία του αντιπάλου του.

Ο ΠΑΟΚ είχε για ένα ακόμα παιχνίδι την κατοχή. Ε, και; Οι Πέλκας, Μακ και Μπερμπάτοφ δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν και ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να φτάσει στη μεγάλη περιοχή του Περνίς από τα άκρα του, με Ροντρίγκες και Λέοβατς. Και το κατάφερε με τον Κροάτη στο 35'. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ηρακλής είχε κάνει μισή φάση. Και σκόραρε. Είναι η πρώτη φορά που τη "πατάει" έτσι ο ΠΑΟΚ; Όχι. Και δεν σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να διορθωθεί. Συνολικά, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί πέντε γκολ στο πρωτάθλημα από στημένες φάσεις. Ένα από Γιάννενα, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, και δυο από τον Ηρακλή.

Ο Όλσεν, που στα τρία - τέσσερα γεμίσματα που έγιναν στη μεγάλη περιοχή του, βγήκε και "καθάρισε" τη φάση, με έκανε να απορήσω. "Τι έγινε;" αναρωτήθηκα. Και όταν αναρωτιέται το τι έγινε βλέποντας το σωστό, ξέρεις μέσα σου πως το λάθος θα ξαναγίνει….

Ο ΠΑΟΚ πήγε στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ,μετά από ένα λάθος του Σάμπο, με τον Βέλλιο να μη τον συγχωρεί. Λάθος της άμυνας του ΠΑΟΚ στο 1-0, λάθος του Σάμπο στο 2-1. Να πεις ο Ηρακλής είχε κατοχή, απειλούσε, γύρισε τη μπάλα και σκόραρε, να το "δεχθείς" ως προπονητής, να το αντιμετωπίσεις. Στα ατομικά λάθη, τι κάνεις; Τα βάζεις με τα συγκεκριμένα άτομα; Τα "καις"; Κάνεις υπομονή. Ως πότε;

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ιγκόρ Τουντορ έκανε τρεις αλλαγές προσώπων και μαζί με αυτές τρεις εσωτερικές αλλαγές. Ο Μπερμπάτοφ ήταν αρχικά στη περιοχή, μετά πέρασε επιτελικός, μετά ξαναπέρασε στη περιοχή. Ο Τζιόλης από αμυντικό χαφ πήγε στο κέντρο της άμυνας, ενώ ως επιτελικοί μέσοι αγωνίστηκαν οι Πέλκας, Μπερμπάτοφ και Γκολάσα. Στα χαμένα…

Ακόμα και έτσι, ο ΠΑΟΚ βρήκε το τρόπο αρχικά να ισοφαρίσει με τον Μπερμπάτοφ, και να προηγηθεί με τον Τζαβέλλα. Ο ΠΑΟΚ δεν παρουσίασε τίποτα το διαφορετικό στο δεύτερο ημίχρονο από ότι στο πρώτο, αλλά πέτυχε δυο γκολ, ένα σε ροή αγώνα, σε μια από τις ελάχιστες φάσεις που πάτησε περιοχή και από στημένη μπάλα.

Το έχουμε ξαναζήσει

Γύρισε το ματς, χωρίς να πείσει ούτε καν τον ίδιο του τον εαυτό. Και έρχεται το τελευταίο λεπτό, σε ένα deja vu, σε μια αλληλουχία φάσεων που έχει συμβεί ξανά σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή. Χαμένο πέναλτι για τον ΠΑΟΚ, και στο καπάκι γκολ για τον Ηρακλή. Όλα αυτά στο 90φεύγα.

Σε μια φάση, αυτή της ισοφάρισης του Ηρακλή, στην οποία ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να δεχθεί γκολ. Θέλει προσπάθεια για να δεχθείς τέτοιο γκολ. Λες και έσβησαν τα φώτα. Πάλι σε κόρνερ. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Ο ΠΑΟΚ έκανε και πολλά για να κερδίσει το παιχνίδι. Θα το έπαιρνε, πετυχαίνοντας τρία γκολ που δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα του στο παιχνίδι. Είχε κατοχή, αλλά τα τρία γκολ δεν ήρθαν επειδή ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος. Τα έβαλε, με ατομικές προσπάθειες, με στημένες φάσεις. Και ούτε αυτό το εκμεταλλεύτηκε.

Τι μένει; Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα προπονητή. Οι παίκτες ακολουθούν το πλάνο του. Μέχρι εκεί. Οι παίκτες που εμπιστεύεται ο Κροάτης είναι μετρημένοι, με αποτέλεσμα οι ίδιοι και οι ίδιοι να καλούνται να βγάλουν και το δεύτερο και το τρίτο πλάνο. Ή μάλλον όχι το πλάνο. Την αλλαγή προσώπων που καλούνται να συνεχίσουν το πρώτο πλάνο.

Η μοναδική επιλογή του Άρνεσεν

Ο ΠΑΟΚ "ζει και πεθαίνει" βάσει των ατομικών χαρακτηριστικών των παικτών του. Αν βρει χώρο, τρέχει με τους Ροντρίγκες, Πέλκα, Μακ. Αν τον τρέξει ο αντίπαλος, τρέμει με τον Κόστα. Αν πάει η μπάλα ψηλά στην άμυνά του, τρέμει με τον Όλσεν. Το πλάνο είναι ένα. Και εφόσον δεν αλλάζει το πλάνο, θα πρέπει να αλλάξουν οι παίκτες που το υπηρετούν. Το "αν χρειαστεί θα περάσουμε σε σύστημα με τέσσερις πίσω", είχα πριν από καιρό γράψει πως ειπώθηκε για να ειπωθεί. Και έτσι είναι. Ο Τούντορ δεν αλλάζει τη τριάδα πίσω, με τίποτα. Δεκτό, αλλά θα πρέπει να σταματήσει να είναι προβλέψιμος. Είναι "ανοικτό βιβλίο" για κάθε αντίπαλο προπονητή. Ακόμα και οι αλλαγές του είναι οι ίδιες. Χθες, στη περιγραφή του αγώνα στον Sport24 Radio, με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, είπα οτι στο 60' θα μπει ο ο Αθανασιάδης και μετά ο Κάτσε. Δεν είναι μαντικές ικανότητες…

Ο Φρανκ Άρνεσεν έχει μόνο μια επιλογή. Να πάρει παίκτες με βάση αυτού του συστήματος που ακολουθεί ο Τούντορ και όχι με βάση αυτού που θα ήθελε να παίξει ο Κροάτης τεχνικός. Όχι πως αν αλλάξει το σύστημα, δεν χρειάζονται μεταγραφές.

Μετά από μια περίοδο ζυμώσεων, δουλειάς, μεταγραφών, ο ΠΑΟΚ έφτασε στο ταβάνι του. Αυτός ο ΠΑΟΚ απέχει πολύ τόσο από τον ΠΑΟΚ που τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα, όσο και από έναν ΠΑΟΚ που θα διεκδικούσε κάτι παραπάνω από την δεύτερη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ηρακλής-ΠΑΟΚ 3-3

Δείτε το λάθος του Όλσεν

"Σπόντες" από Τούντορ

News 24/7

24MEDIA NETWORK