Τζαβέλλας, ο νέος Σαλπιγγίδης

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την περίπτωση του Γιώργου Τζαβέλλα και για τον ΠΑΟΚ που απομακρύνεται από τη λογική του ψευτοτσαμπουκά και της δημιουργίας ηρώων πολέμου.

Τζαβέλλας, ο νέος Σαλπιγγίδης
INTIME SPORTS

Που τον χάνεις, που τον βρίσκεις, είναι πάντα εκεί. Σε κάθε ενδεκάδα, σε κάθε καυγά, σε κάθε φάση που σηκώνει συζήτηση, σε κάθε συζήτηση που αφορά τον ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Τζαβέλλας έχει πάρει, ή μάλλον του έχει παραδοθεί, η σκυτάλη από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, σε κάθε συζήτηση που αφορούσε τον ΠΑΟΚ, το κεφάλαιο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήτανmust. Όταν η κουβέντα έκανε "κοιλιά", πετούσες ένα "Σαλπιγγίδης" καιάρχιζε το πάρτι. Άλλες φορές, ερχόταν από μόνο του.

Τώρα, αυτό συμβαίνει με τον Τζαβέλλα. Ή μάλλον, πλέον μόνο για τον Τζαβέλλα. Και όχι τώρα. Πάει καιρός που το... πακέτο Τζαβέλλας είναι στο επίκεντρο.

Πέρυσι, ολόκληρος ΠΑΟΚ έγινε άνω - κάτω, με θέματα που δεν ξεκαθάρισαν ποτέ, έτρωγαν την ομάδα, τα αποδυτήρια, τον κόσμο της ομάδας. Ίσως ήταν και ενδεικτικό του τι συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκειας της χρονιάς. Αυτό το "εσύ είπες", "αυτός εννοούσε", "γιατί δε μιλάει ξεκάθαρα και δημόσια" αντικατόπτριζαν τον περσινό ΠΑΟΚ.

O Ολυμπιακός, το "Καραϊσκάκης" και ο Αναστασιάδης

Πρώτα είχε προκύψει το θέμα με τη συμμετοχή του Τζαβέλλα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, στο "Καραϊσκάκης", τον Δεκέμβριο του '14.Για ένα διάστημα, αν ρωτούσες κάποιον να σου πει τι είχε γίνει, θα σου απαντούσε σαν τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού, μετά την απόφαση αναβολής του αγώνα με αντίπαλο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. "Αυτός είπε να μη πάει αλλά μετά είπε να πάει και τελικά εκείνος αποφάσισε πως αυτός δε πρέπει να πάει αν και θέλει να πάει αλλά δεν πήγε ενώ προετοιμάστηκε για να πάει". Αυτό ακριβώς.

Όλο αυτό, ο ΠΑΟΚ το κουβαλούσε. Και ακολούθησε το παιχνίδι με τον Αστέρα στη Τρίπολη, εκεί που έγινε ο κακός χαμός. Ο Αναστασιάδης, μπροστά σε όλη την ομάδα, στα αποδυτήρια, έδειξε τον Τζαβέλλα ως υπαίτιο της ήττας στη Τρίπολη, λέγοντας ορθά - κοφτά πως είχε μειωμένη απόδοση, με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού.

Μέσα σε λίγους μήνες, τη μια ο Τζαβέλλας δεν ήθελε να παίξει στο "Καραϊσκάκης" και την άλλη έπαιξε με μειωμένη απόδοση για να "φάει" τον Αναστασιάδη.

Τζαβέλλας, ο νέος Σαλπιγγίδης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την αλήθεια, την ξέρει μόνο ο Τζαβέλλας. Κανείς άλλος. Η ουσία είναι πως, από τα περισσότερα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε όλα αυτά τα περιστατικά, είναι ο μόνος που παραμένει. Ο Αναστασιάδης απομακρύνθηκε. Ο Βρύζας, τεχνικός διευθυντής την εποχή που όλα αυτά λάμβαναν χώρα, αποχώρησε.

Και ο Τζαβέλλας, δεν είναι απλά στον ΠΑΟΚ. Είναι βασικός στον ΠΑΟΚ. Και αναντικατάστατος. Και, καθαρά από αγωνιστικής άποψης, δεν είναι ο πρώτος που κάποιος θα έβγαζε από την άμυνα του ΠΑΟΚ... Όμως, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Από τη μια διότι δεν καλείται στην Εθνική ενώ είναι από τους πλέον σταθερούς αμυντικούς του ΠΑΟΚ, από την άλλη κατάφερε πάλι, σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, να καταγράψει ένα πάτημα στον Φορτούνη που σήκωσε συζήτηση.

Η συγκεκριμένη "κολόνια" άρχισε να... κρατάει από τον ημιτελικό της Μεγάλης Τετάρτης του 2013, όταν ο ΠΑΟΚ αναζήτησε τη πρόκριση στο τελικό με κάθε κόστος. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ μπήκε με μια λογική που σιγά - σιγά προσπαθεί, και πρέπει να αποτινάξει. Τη λογική του πολέμου, τη λογική του "όλα επιτρέπονται με στόχο τη νίκη", τη λογική βάσει της οποίας η γραμμή του τσαμπουκά με τον ψευτοτσαμπουκά είχε χαθεί, επιτρεπόταν να χαθεί στο βωμό του αποτελέσματος.

Μακριά από ψευτοτσαμπουκάδες

Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία ο Τζαβέλλας ήταν ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ φέτος, σε τέτοιο βαθμό που να κάνει τον ίδιο, αλλά και τους ανθρώπους της ομάδας του Δικεφάλου να θεωρούν πως έχει στοχοποιηθεί από την ΕΠΟ και γι' αυτό δεν έχει κληθεί στην εθνική. Ακόμα και αν ισχύει αυτό, ο Τζαβέλλας έχει καταφέρει να το "θρέψει", να το συντηρεί.

Τζαβέλλας, ο νέος Σαλπιγγίδης
INTIME SPORTS

Στυλ, δεν πρόκειται να αλλάξει. Άλλαξε αρκετά μέσα στο καλοκαίρι. Έκανε πολλή δουλειά και σε φυσική κατάσταση και όσον αφορά τη νέα θέση που υποστηρίζει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παίζει είναι αυτός. Και στην εθνική αποφάσισαν πως αυτό το στυλ, από τον συγκεκριμένο παίκτη (για άλλους, δε ξέρω), δεν το θέλουν. Ο ΠΑΟΚ, τι κάνει; Ή μάλλον, τι θα κάνει; Έχει ανάγκη από παίκτες με πάθος και τσαμπουκά; Ναι. Όχι όμως μόνο με αυτά. Όχι τους παίκτες που δε ξέρουν τα όρια του δυναμικού από το βρώμικο.

Ο ΠΑΟΚ αρχίζει να απομακρύνεται από αυτή τη λογική. Τη λογική του ψευτοτσαμπουκά, της δημιουργίας ηρώων πολέμου, τη λογική που κάποιοι λατρεύουν να κρατούν ζωντανή. Αυτή τη λογική, ο ΠΑΟΚ την βγάζει από πάνω του. Αλλάζει. Δεν αφήνει πίσω του τον τσαμπουκά, μη βιαστείτε να βγάλετε τέτοιο συμπέρασμα. Οι φίλαθλοι του δε θα σταματούν να δοξάζουν τον Πάμπλο Γκαρσία που είχε πει πως "ο ΠΑΟΚ είναι μάχη και θυσία". Και δεν έχει άδικο. Μάχη και θυσία. Όχι ψευτοτσαμπουκάδες, μικροηρωισμούς. Και ούτε ο ΠΑΟΚ τα έχει ανάγκη αυτά, και σίγουρα ούτε ο Τζαβέλλας. Σωστά;

Διαβάστε ακόμη

Στα "χέρια" του ΠΑΟΚ το κατηγορητήριο της UEFA

Η συζήτηση με τον Αντώνη Τσακαλέα

News 24/7

24MEDIA NETWORK