Χαμένοι στη "μετάφραση"

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ στη Ρωσία, τις αλχημείες του Τούντορ και τον οργανισμό που θέλει νίκες για να τραφεί.

Χαμένοι στη "μετάφραση"

Στο Κράσνονταρ, όλα έγιναν για πρώτη φορά. Ο ΠΑΟK έχασε για πρώτη φορά, επέλεξε να παίξει με τέσσερις παίκτες στην άμυνα για πρώτη φορά, τα δίδυμα σε όλα τα σημεία του γηπέδου "συναντήθηκαν" σε επίσημο παιχνίδι για πρώτη φορά, με εξαίρεση το επιθετικό δίδυμο που ναι μεν είχε παίξει ξανά μαζί αλλά με τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Ρωσία με ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν μιλάω για το αγωνιστικό, αλλά της "ροής" που είχε σχεδιάσει στο μυαλό του ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο Κροάτης ήθελε να πάει το ματς στο μηδέν και στα μισά του δευτέρου μέρους να το χτυπήσει. Ο,τι ακριβώς είχε κάνει και ο Όλεγκ Κονόνοφ όταν η Κράσνονταρ βρέθηκε στη Τούμπα. Δεν άλλαξε τίποτα μετά το γκολ των Ρώσων στο 33', δεν θα ήταν και δόκιμο να το κάνει. Είδε πάλι την ομάδα του να δέχεται γκολ στη πρώτη καταγεγραμμένη τελική προσπάθεια του αντιπάλου. Αυτό, τείνει να παγιωθεί, όχι ως γεγονός, αλλά κυρίως ως νοοτροπία. Όταν μια ομάδα δέχεται συνεχώς γκολ "στη πρώτη φάση που τρώει" αυτό "περνά" στους παίκτες, τους αγχώνει, το έχουν στο μυαλό τους.

Δεν είχαν παίξει μαζί

Στο πρώτο ματς με τους Ρώσους ο Τούντορ επέλεξε να κρατήσει παίκτες στον πάγκο ενόψει Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Στη Ρωσία, ο Τούντορ είχε να κάνει με απουσίες, αλλά κυρίως με τη πίεση που δημιουργήθηκε μετά την ήττα από τον Αστέρα. Αυτό το "κάτι δε πάει καλά, πρέπει κάτι να αλλάξουμε". Ο Τούντορ επέλεξε να αλλάξει πάρα πολλά σε ένα παιχνίδι, και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Δεν είχαν παίξει ποτέ ως δίδυμο οι Μαλεζάς και Κόστα. Γενικά δεν είχαμε ξαναδεί δυάδα στην άμυνα. Οι Χαρίσης και Τζιόλης έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί. Ο Χαρίσης έκανε μεγάλο παιχνίδι. Έκοβε, έκλεβε, προώθησε τη μπάλα, κάλυψε χώρους και έκανε και ένα "χαζό" πέναλτι, έτσι όπως έπεσε να κόψει. Στη δεξιά πλευρά υπήρχαν Σκόνδρας και Γκολάσα, ενώ αριστερά οι Τζαβέλλας και Σάμπο. Επίσης πρωτόγνωρα δίδυμα, με αυτό της αριστερής πλευράς να δουλεύει υποφερτά στο πρώτο μέρος. Στην επίθεση βρέθηκαν οι Μακ και Ρονρίγκες. Είχαν παίξει μαζί και στο παιχνίδι με την Μπρόντμπι, αλλά τότε είχαν παίκτη στη πλάτη τους (τον Πέλκα), και η Μπρόντμπι έπαιξε εντελώς διαφορετικά από τους Ρώσους.

Όπως και στο παιχνίδι τη πρεμιέρας με την Ξάνθη, έτσι και στη Ρωσία, ο Τούντορ έκανε πολλές μαζεμένες αλλαγές, τότε σε πρόσωπα, τώρα σε διάταξη. Στο πρώτο ο ΠΑΟΚ δεν νίκησε εντός έδρας, και τώρα ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε εκτός.

Κι από τηγανίτα τίποτα

Ο ΠΑΟΚ ήταν ακίνδυνος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ενώ δυσκολευόταν και να κρατήσει τη μπάλα. Ο Αθανασιάδης ήταν διαθέσιμος και έμεινε στον πάγκο, για μια ακόμα φορά. Ο Τούντορ προτίμησε να έχει δυο γρήγορους επιθετικούς, από να έχει "έναν και έναν". Την ίδια στιγμή, δεν ήθελε να βάλει έναν εκ των Μακ ή Ροντρίγκες στα άκρα και να έχει τον άλλον ως παρτενέρ του Αθανασιάδη. Στα άκρα έβαλε δυο παίκτες που συγκλίνουν, τους Σάμπο και Γκολάσα. Ο Γκολάσα για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν "πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα".

Η ουσία είναι πως ο Ιγκόρ Τούντορ επέλεξε έναν διαφορετικό σχεδιασμό προκειμένου να βελτιωθεί ο ΠΑΟΚ στην άμυνα και να ψάξει το κάτι παραπάνω στην επίθεση και ο ΠΑΟΚ ούτε αμυντικά βελτιώθηκε από τη στιγμή που δέχθηκε γκολ ούτε στην επίθεση μπόρεσε να φανεί.

Και το μεγάλο ερωτηματικό δεν έχει να κάνει με τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ούτε ακόμα ακόμα με την ήττα. Είναι το αν αυτό το παιχνίδι είναι "χρήσιμο" για τον Ιγκόρ Τούντορ. Αν ο ίδιος έγινε σοφότερος, αν βοηθήθηκε από όλα όσα είδε. Ο Κροάτης δήλωσε ικανοποιημένος και πως αν ξεκινούσε τώρα το ματς, θα έκανε πάλι τα ίδια. Δεν τον αδικώ. Υπερασπίζεται τη δουλειά του. Το μεγάλο κέρδος είναι σίγουρα ο Χαρίσης, που "βγήκε μπροστά" σε μια καίρια στιγμή, διότι με το παιχνίδι του δεν φάνηκε η απουσία του Κάτσε.

Απαιτούνται νίκες

Πλέον, είναι πιο ξεκάθαρο από κάθε άλλη φορά μέσα στη σεζόν πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάρει τα αποτελέσματα που θα ταΐσουν τον κόσμο με υπομονή. Αυτή θα πρέπει να τη βρουν οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός ΠΑΟΚ, για να διαχειριστούν την πίεση που δημιουργεί η αναποτελεσματικότητα. Ναι, ο ΠΑΟΚ χτίζεται, και χτίζεται ολίγον ανορθόδοξα, και όσον αφορά το τρόπο αλλά και το χρόνο. Και τέτοιες βραδιές όπως αυτή στη Ρωσία, ήταν αναμενόμενες. Αντέχει ο οργανισμός του ΠΑΟΚ τους κραδασμούς που δημιουργούνται; Αυτό είναι το ερώτημα που δεν απαντηθεί σήμερα ή αύριο. Στο πρωτάθλημα, το πρόγραμμα είναι τέτοιο μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου που απαιτεί νίκες. Όχι για να μη μείνει κι' άλλο πίσω ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, αλλά κυρίως για αρχίσει να "τρέφεται" ο οργανισμός της ομάδας, ώστε να έχει "αντισώματα" και να μπορεί να στηρίξει την υπομονή που ζητάει, που απαιτεί, που στο κάτω κάτω αξίζει.

ΥΓ: Τον Χαρίση, τον είδαμε, με έπεισε. Περιμένω πλέον και τον Τσίμιροτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ 2-1

Τα σενάρια πρόκρισης του ΠΑΟΚ

Τούντορ: "Αξίζαμε κάτι περισσότερο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK