Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ

Ο Τόλης Χορτάτος γράφει για τη χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ να νικήσει στο Λεωφόρο, δεδομένης της πολύ κακής παρουσίας του Παναθηναϊκού, σχολιάζει την πρεμιέρα του Πογέτ στον πάγκο και καταγράφει τα δεδομένα της επόμενης ημέρας.

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ

Το 0-0 στη Λεωφόρο δεν δυσαρέστησε πολλούς στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο, με τη λογική ότι η ΑΕΚ δεν έφυγε ηττημένη, αλλά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από ένα εκτός έδρας ντέρμπι. Ειδικά δε, συνυπολογίζοντας ότι στα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί σε Τούμπα και "Γ. Καραϊσκάκης", η Ένωση είχε υποστεί ισάριθμες ήττες, έχοντας μηδενική βαθμολογική συγκομιδή. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, ναι, η ΑΕΚ δεν θα τα βάψει μαύρα για μια εκτός έδρας ισοπαλία απέναντι σε μια από τις ισχυρότερες ομάδες του πρωταθλήματος.

Γνώμη μου είναι ωστόσο, ότι κανένας στην ΑΕΚ δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ικανοποίηση για το "μη χείρον βέλτιστον" στο τρίτο ντέρμπι της χρονιάς κι αυτό γιατί η Ένωση έχασε μοναδική ευκαιρία το βράδυ της Κυριακής να νικήσει τον Παναθηναϊκό και να στείλει μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να πετύχει το καλύτερο δυνατό με την επιστροφή της στη Super League, που κατά τα φαινόμενα είναι η 2η θέση του πρωταθλήματος. Και λέω ότι έχασε μεγάλη ευκαιρία γιατί θεωρώ ότι τόσο κακό δεν θα ξαναβρεί τον Παναθηναϊκό, ούτε στον δεύτερο γύρο, ούτε όμως και στα πλέι οφ. Εκτός βέβαια αν η εσωστρέφεια στο στρατόπεδο των πρασίνων χτυπήσει κόκκινο και η ομάδα... βαρέσει διάλυση τις επόμενες ημέρες.

Ο παράγοντας Πογέτ

Ο Γκουστάβο Πογέτ, χωρίς να έχει εικόνα για το ρόστερ του, κατάφερε με μια απλή κίνηση να φέρει το ματς στα μέτρα της ΑΕΚ, όταν ο Παναθηναϊκός είχε γίνει ιδιαιτέρως απειλητικός στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ουρουγουανός έριξε στο παιχνίδι τον Κορδέρο και η Ένωση ανέκτησε τον έλεγχο στο κέντρο, μπλοκάροντας τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα πατούσε την κιτρινόμαυρη περιοχή με το... σταγονόμετρο.

Εν προκειμένω ο Πογέτ δεν θέλησε να ρισκάρει, αλλά να διαφυλάξει και βγήκε εν μέρει κερδισμένος από την εξέλιξη του αγώνα, αφού η ομάδα του ναι μεν δεν κατάφερε να κλέψει τη νίκη, κατάφερε όμως να διασφαλίσει το μηδέν παθητικό.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πάντως τι θα συνέβαινε αν στον πάγκο ήταν ο Δέλλας ή ο Μανωλάς, οι οποίοι είχαν απόλυτη γνώση του ρόστερ κι ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν διαφορετικά το ματς. Όπου διαφορετικά βάλτε και το καλύτερα και το χειρότερα. Κι αυτό γιατί κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει το πώς διαβάζει κάθε προπονητής έναν αγώνα και τι έχει κάθε φορά στο μυαλό του για να πάρει αυτό που θέλει. Διαφωνώ εν ολίγοις με όσους έσπευσαν να αποθεώσουν τον Ουρουγουανό κάνοντας συγκρίσεις, θεωρώντας ότι κάποιος άλλος στη θέση του θα έπαιρνε δεδομένα τη λάθος επιλογή. Ούτε στα καφενεία τέτοια ανάλυση...

Από εκεί και πέρα μου προκάλεσε εντύπωση ότι ο Πογέτ με το "καλημέρα" έκανε αναφορά στο επιθετικό πρόβλημα της ΑΕΚ. Το έθεσε πολύ ωραία και πολύ κομψά στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα: "Θα ήταν πολύ όμορφο να έχουμε τουλάχιστον έναν επιθετικό στον πάγκο, τουλάχιστον έναν".

Έψαχνε επιθετικό

Την ώρα του αγώνα η κάμερα εστίασε πολλές φορές στον Πογέτ και στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε η αμηχανία του 47χρονου τεχνικού, όταν σε 2-3 περιπτώσεις έψαχνε εναγωνίως να βρει κάποιον μεταξύ των παικτών του που θα μπορούσε να δώσει επιθετική πνοή στην ΑΕΚ. Κάθε φορά όμως έστρεφε το βλέμμα του ξανά πίσω στον αγώνα με απογοήτευση που δεν είχε... φυτρώσει κάποιος επιθετικός στον πάγκο της ομάδας του. Δεν ξέρω αν εκτίμησα λάθος, αλλά πριν ακόμη ακούσω τις δηλώσεις του Ουρουγουανού, μου είχε σχηματιστεί αυτή η εντύπωση. Το θέμα είναι να έχουν καταλάβει και στη διοίκηση το λάθος του καλοκαιριού και να το διορθώσουν τον Ιανουάριο με την προσθήκη ενός ποιοτικού επιθετικού.

Η επόμενη μέρα

Από εκεί και πέρα το τέλος του αγώνα στη Λεωφόρο βρίσκει την ΑΕΚ να έχει βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, ενώ τα παιχνίδια που ακολουθούν είναι πλέον στα μέτρα της και υπάρχει η δυνατότητα να "χτίσει" ένα καλό σερί μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Θετικό είναι επίσης ότι μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα που ακολουθεί, υπάρχει διακοπή στο πρωτάθλημα για τα φιλικά της Εθνικής και στο διάστημα αυτό ο νέος προπονητής θα έχει τη δυνατότητα να μάθει και να δουλέψει την ομάδα του. Το κακό είναι ότι ο Γκουστάβο Πογέτ θα στερηθεί στα επόμενα παιχνίδια τον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει να ενισχύσει και πάλι το δικέφαλο πριν από τον Δεκέμβριο.

Αντικειμενικός στόχος της ΑΕΚ πλέον, με το -10 από την κορυφή σε 9 ματς, είναι το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και η διεκδίκηση με τους καλύτερους δυνατούς όρους της δεύτερης θέσης μέσω των πλέι οφ. Αν το εμπεδώσουν το συντομότερο δυνατό στα Σπάτα, τότε η Ένωση θα έχει αυξημένες πιθανότητες να τα καταφέρει.

ΥΓ. Μαγική η συνεργασία των κιτρινόμαυρων στην ευκαιρία του Βάργκας στο 8'. Αν ο Βάργκας ευστοχούσε είναι πιθανότερο να μιλούσαμε για την ομορφιά του γκολ, παρά για τη σημασία μιας ενδεχόμενης νίκης της ΑΕΚ.

ΥΓ2. Ο Σταύρος Μάνταλος χτες έδωσε τα σπόρια στην ΑΕΚ. Δεν έκανε το μεγάλο λάθος, όμως σου έδινε την εντύπωση ότι σφύριζε με μεγαλύτερη ευκολία υπέρ της Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άκης Γεωργίου: Ο Πογέτ έκανε ό,τι δεν έκανε ο Δέλλας με τον Ολυμπιακό

Πογέτ: "Μου άρεσε η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο"

Κορδέρο: "Μπορούσαμε να πάρουμε το παιχνίδι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK