Μεγάλη νίκη και άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία

Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει από διαφορετική οπτική όσα έγιναν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Μεγάλη νίκη και άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία

Η ΑΕΚ που φώναζε το τελευταίο διάστημα ότι επιστρέφει, κατάφερε χθες να κάνει για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία της, αμφισβητώντας, έστω και σε ένα ματς, την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα φέτος αλλά και τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το γεγονός ότι η Ένωση τον υποχρέωσε σε ήττα στερώντας του το αήττητο, ακόμη κι αν χρειάστηκε να παίξει... κλεφτοπόλεμο και με αριθμητική υπεροχή για να το πετύχει, λέει πολλά.

Νίκησε χωρίς να εντυπωσιάσει

Είναι γεγονός ότι η Ένωση, αν εξαιρέσουμε το πάθος, δεν ενθουσίασε με το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας που έπαιξε στο ντέρμπι, αλλά η τακτική του Πογέτ είναι γνωστή εδώ και καιρό, δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά χθες την Αμερική. Το ζητούμενο είναι η νίκη και η προσέγγιση κάθε αγώνα, είτε παίζει με τον Ολυμπιακό, είτε με την Ξάνθη, είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Άρα προς τι η έκπληξη για το γεγονός ότι η ΑΕΚ συμβιβάστηκε με το 1-0 και δεν πίεσε για περισσότερα γκολ;

Απέχθεια για δηλώσεις και συμπεριφορές

Αν παραμερίσουμε το κομμάτι της τακτικής, όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στο χθεσινό ντέρμπι, σηκώνουν πολλή κουβέντα. Από τις δηλώσεις ποδοσφαιριστών και παραγόντων, τις συμπεριφορές ποδοσφαιριστών και παραγόντων, μέχρι τις αντιδράσεις που έφερε στα δύο στρατόπεδα η νίκη της ΑΕΚ. Το τι είπε ο καθένας, είτε από τη πλευρά των κιτρινόμαυρων, είτε από την πλευρά των ερυθρόλευκων είναι γνωστά, καταγεγραμμένα και διαθέσιμα για κριτική. Εμένα προσωπικά μου προκαλούν απέχθεια και δεν θέλω καν να μπω στη διαδικασία να τα σχολιάσω. Θέλω μόνο να αποθεώσω τον ποδοσφαιριστή και άνθρωπο Ρομπέρτο, ο οποίος κάθε φορά φροντίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα για την κόσμια συμπεριφορά του και το αγωνιστικό ήθος του.

Δεν γίνεται να κάνουμε το άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία

Όσον αφορά στη διαιτησία, θεωρώ κάπως άκομψο και χοντροκομμένο τον τρόπο που σχολιάστηκαν από τους ερυθρόλευκους οι αποφάσεις του Καλογερόπουλου. Είναι απορίας άξιο το πώς γίνεται να κάνει κάποιος το άσπρο-μαύρο, σε αποφάσεις που δεν υπάρχει αμφιβολία για το περί τίνος πρόκειται.

Επιγραμματικά καταγράφω τη θέση μου για τα σημαντικότερα από αυτά που έδωσε και δεν έδωσε ο Καλογερόπουλος χθες.

-Υπάρχει πέναλτι που δεν δίνεται στον Ζουκουλίνι στο πρώτο ημίχρονο, ο Καλογερόπουλος είναι κοντά στη φάση όμως και σε κλάσματα δευτερολέπτου αποφασίζει να μη το δώσει.

-Υπάρχει κράτημα του Μποτία στον Αραβίδη στο 47' (σύμφωνα με τον παίκτη και μαρκάρισμα στα πόδια), φάση στην οποία ορθά δόθηκε φάουλ και κόκκινη κάρτα από τον Καλογερόπουλο. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού λειτούργησε ενστικτωδώς στη φάση αυτή και μόλις κατάλαβε το λάθος μάζεψε αμέσως το χέρι του. Θα συμφωνήσω με τον Σταύρο Γεωργακόπουλο στη σχετική τοποθέτησή του, ότι δηλαδή δεν είναι κουτός ο Αραβίδης να πέσει έξω από την περιοχή για να πάρει φάουλ, όταν έχει ευκαιρία να βγει απέναντι στον Ρομπέρτο και να σκοράρει.

-Υπάρχει χέρι του Μιλιβόγεβιτς μέσα στην περιοχή, ορθή απόφαση για πέναλτι και ορθή αποβολή με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Κατά κανόνα κάθε χέρι που δίνεται πέναλτι συνοδεύεται από κίτρινη κάρτα.

-*Δεν υπάρχει καμία παράβαση στο γκολ του Βάργκας, από το ριπλέι φαίνεται καθαρά ότι ο σκόρερ αλλά και όσοι βρίσκονται δίπλα του δεν μπαίνουν στην περιοχή πριν ο Μπουονανότε σουτάρει την μπάλα.

-Ορθή και η κόκκινη με δεύτερη κίτρινη που δίνει ο Καλογερόπουλος στον Γκάλο.

Δεν σας κάνει η δική μου θέση; Υπάρχουν και τα πρωτοσέλιδα των ουδέτερων εφημερίδων, τα οποία θεωρώ είναι ενδεικτικά για την ορθότητα των αποφάσεων Καλογερόπουλου:

Μεγάλη νίκη και άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία
Μεγάλη νίκη και άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία
Μεγάλη νίκη και άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία

Ακόμη και στο "ΦΩΣ" όμως δεν γίνεται λόγος για άδικες αποβολές και λάθος υπόδειξη πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ. Έχει και αυτό τη σημασία του...

Μεγάλη νίκη και άσπρο-μαύρο για τη διαιτησία

Δείτε ΕΔΩ όλα τα πρωτοσέλιδα σε μεγάλη ανάλυση

ΥΓ. Θεωρώ δεδομένο πως αν η ΑΕΚ έμενε με 9 παίκτες κι έχανε με πέναλτι, θα είχε την ίδια και χειρότερη αντίδραση.

ΥΓ2. Στον Ολυμπιακό έχουν πει -ατυχώς κατ' εμέ- "Φτιάξτε ομάδα που θα κερδίζει και τη διαιτησία", όταν οι αντίπαλοί του διαμαρτύρονταν για αποφάσεις της διαιτησίας. Αν θεωρούν ότι αδικήθηκαν, ας φροντίσουν να κάνουν λοιπόν, σύμφωνα με τη δική τους λογική, καλύτερη ομάδα την επόμενη χρονιά.

* Βλέποντας ακόμη μια φορά ολόκληρο το ματς και με πολλή περισσότερη σχολαστικότητα τα ριπλέι, καθώς κι ένα πλάνο στην εκτέλεση του πέναλτι από την εξέδρα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το πέναλτι, βάσει κανονισμού, έπρεπε να επαναληφθεί, καθώς παίκτες και των δύο ομάδων είχαν πατήσει στο ημικύκλιο της περιοχής, κάτι που δεν φαινόταν από τα ριπλέι της NOVA. Από εκεί και πέρα, στην κίτρινη που δέχεται ο Ντίντακ για σκληρό μαρκάρισμα με τις τάπες στον Ντουρμάζ -λίγο πριν από το τέλος- είναι λάθος, καθώς ο παίκτης της ΑΕΚ θα έπρεπε να αποβληθεί.

Ως εκ τούτου η προσέγγιση της εφημερίδας "ΦΩΣ" ήταν η πιο σωστή για τα της διαιτησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αντρική νίκη!

Αλήθειες που δεν πρέπει να κρύψει η διαιτησία…

Το ρεσιτάλ του Πογέτ, το λάθος του Σίλβα και ο ανόητος στόχος

Κέρδισε η ΑΕΚ με πέναλτι, γράφτηκε ιστορία!

Στο ντέρμπι νίκησε ο Καλογερόπουλος

News 24/7

24MEDIA NETWORK