Όταν ο Σάντος γινόταν "ασπίδα" για την Ελλάδα

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Τον εκτιμούμε, τον αγαπάμε κι αυτός μας σέβεται και μας αγαπά επίσης. Ο Φερνάντο Σάντος δεν υποκρίνεται. Απέδειξε δε ότι η Ελλάδα είναι πλέον κομμάτι του εαυτού του. Ο Τόλης Χορτάτος θυμάται την ημέρα που ο Σάντος έγινε... ασπίδα για τη χώρα μας.

Όταν ο Σάντος γινόταν "ασπίδα" για την Ελλάδα

Ο Φερνάντο Σάντος, λίγα λεπτά μετά την τεράστια επιτυχία να φτάσει στον τελικό του Euro 2016 με την Πορτογαλία, θυμήθηκε τους Έλληνες οι οποίοι του έστελναν μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι οι σκέψεις του είναι και σε αυτούς. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονα συναισθήματα στους συμπατριώτες μας. "Πώς είναι δυνατόν μέσα στη χαρά για το επίτευγμα της ομάδας του να σκέφτεται την Ελλάδα;" αναρωτήθηκαν πολλοί. Και όμως είναι...

Άλλωστε οι σχέσεις του Πορτογάλου τεχνικού με την Ελλάδα και τους πολίτες της, φιλάθλους και μη, είναι πολύ δυνατές και τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν, πάρα πολλά. Τα αισθήματα δε είναι αμοιβαία. Τον εκτιμούμε, τον αγαπάμε κι αυτός μας σέβεται και μας αγαπά επίσης.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί άνθρωπο που "πουλάει" αγάπη για το θεαθήναι, επειδή προσδοκά σε κάτι. Το εκφράζει γιατί το αισθάνεται. Το γεγονός μάλιστα ότι ένας τύπος κλειστός, μαζεμένος, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τα Μέσα, εκφράζει με τόση άνεση μπροστά στις κάμερες ό,τι νιώθει για την Ελλάδα, έχω την αίσθηση ότι μαρτυρά ειλικρίνεια στα λεγόμενά του.

Ο Σάντος έζησε πολλά χρόνια στη χώρα μας και μας τίμησε με το να υπηρετήσει την Εθνική, οδηγώντας την στους "8" της Ευρώπης και μια... ανάσα από τους "8" του κόσμου. Ο τρόπος που έφυγε μετά το Μουντιάλ του 2014, δεν ήταν αυτός που του άρμοζε, μετά την τεράστια προσφορά του στο ποδόσφαιρό μας, όμως αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Οι σχέσεις του με την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ήταν και δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Σάντος, ήρθε στο μυαλό μου η συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Euro 2012, μετά την πρόκριση στα προημιτελικά κι ενόψει του αγώνα με τη Γερμανία. Τότε, ένας Βρετανός δημοσιογράφος είχε συσχετίσει το ματς κόντρα στους Γερμανούς, με τη Μέρκελ και τα δάνεια της Ελλάδας, ρωτώντας τον αν εμπνέει τον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές του, η δύσκολη κατάσταση στην χώρα.

Ο Φερνάντο Σάντος είχε απαντήσει αφοπλιστικά, με λόγια που δεν θα μπορούσε να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο ακόμη κι ένας Έλληνας προπονητής: "Μας εμπνέει η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό εμένα με εμπνέει πάρα πολύ. Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για την ιστορία που κουβαλάει και όλοι οφείλουν να τον σέβονται. Από εκεί άλλωστε ξεκίνησε η δημοκρατία και τόσες άλλες αρχές. Είναι δύσκολο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα".

Τέσσερα χρόνια μετά, μετά από μια ακόμη πρόκριση σε Euro, αυτή τη φορά με τη χώρα του στον τελικό της διοργάνωσης, ο Σάντος αναφέρθηκε και πάλι στους Έλληνες. Όχι βέβαια με τόσο επικό τρόπο, αλλά σίγουρα με τρόπο που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον κομμάτι του εαυτού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συγκλονιστικός Σάντος: "Η σκέψη μου στους Έλληνες"

News 24/7

24MEDIA NETWORK