Αλλάξτε το ή κλείστε το!

Κατάλυση του αυτοδιοίκητου, φυλάκιση στους κάφρους, λουκέτα στους συνδέσμους, ποινικές ευθύνες στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Μόνο με ακραίες λύσεις αντιμετωπίζεται η αλητεία των ελληνικών γηπέδων. Ο Άρης Ασβεστάς σχολιάζει.

Αλλάξτε το ή κλείστε το!

Σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του αδικοχαμένου φίλου του Εθνικού πάρθηκε η απόφαση της πολιτείας να αναβληθεί κάθε αθλητική δραστηριότητα για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Θα συμφωνήσω με αυτή την απόφαση. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει και καλώς έπραξε ο Γιάννης Ανδριανός.

Όμως ακριβώς αυτό είναι και το θέμα μας: η λέξη "ελάχιστο"! Διότι δυστυχώς πάντα ως κράτος πράττουμε το ελάχιστο και όχι το ουσιώδες, το καθοριστικό.

Θυμάμαι όταν δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Φιλόπουλος είχαν πάλι σταματήσει τα πάντα. Τότε όχι σε απλή ένδειξη σεβασμού, αλλά για να παρθούν μέτρα και σκληρές αποφάσεις! Και δώσε συσκέψεις για τη βία και ξανά-μανά συσκέψεις και δωσ' του μέτρα και… δρακόντειες διατάξεις! Συσκέψεις σε υψηλότατο επίπεδο, αφού μέχρι το Μαξίμου είχαμε πάει για ρεπορτάζ…

Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και τότε, το "ελάχιστο" ήταν αυτό που έγινε τελικά! Δηλαδή παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τους αθλητικούς νόμους για την πάταξη της βίας, επτάμιση χρόνια μετά δεν έχει γίνει παρά το ελάχιστο, δηλαδή τίποτα…

Η φράση "θα θρηνήσουμε θύματα" έχασε στην πορεία το νόημά της. Και πρέπει όλοι να ξέρουν το εξής: το γεγονός ότι οι νεκροί στα γήπεδα (και έξω από αυτά) δεν είναι δεκάδες αλλά μετριούνται ακόμα στα δάχτυλα των χεριών, οφείλεται καθαρά σε ένα απολύτως τυχαίο γεγονός! Οι μαχαιριές που έχουν πέσει από τότε που ήρθε στη "χουλιγκανική μόδα" το μαχαίρι, είναι αμέτρητα! Αμέτρητα, στην κυριολεξία! Και παντού: Στο δρόμο, στην καφετέρια, σε ημέρες και ώρες παντελώς άσχετες με έναν αγώνα ή με αγωνιστική δραστηριότητα! Οφείλεται πραγματικά σε αληθινό θαύμα που οι νεκροί δεν είναι δεκάδες…

Αλλάξτε το ή κλείστε το!

Ο υπέροχος κόσμος μας…

Το θέμα είναι "τώρα τι κάνουμε". Γνώμη μου είναι πως ότι και να κάνουμε, πρέπει οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να μείνουν έξω απ’ όλο αυτό. Δεν ενδιαφέρονται οι άνθρωποι, τι να κάνουμε τώρα; Δεν δίνουν δεκάρα! Για να βγάλουν μια ανακοίνωση καταδίκης της βίας, καλοί είναι, αλλά μέχρι εκεί.

Το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν έχει κάνει ποτέ και τίποτα για την γηπεδική αλητεία! Οι ΠΑΕ χαϊδεύουν αυτιά, θεωρώντας πως αν έρθουν σε σύγκρουση με τον φονιά στην εξέδρα, όλη η εξέδρα θα στραφεί εναντίον τους.

"Ο υπέροχος κόσμος μας!" Το πιο γλοιώδες κλισέ που ακούγεται από τους παράγοντες. Και εντάξει οι παράγοντες. Απευθύνονται στους "πελάτες" τους. Οι ποδοσφαιριστές όμως; Λίγη ντροπή δεν αισθάνονται όταν τα λένε αυτά για να γίνουν αρεστοί; Πότε μια ομάδα θα αποχωρήσει από το γήπεδο διαμαρτυρόμενη για την αλητεία στις εξέδρες; Πότε θα δείξουν ευαισθησία κάποιοι; Ποτέ, γιατί όλο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι σάπιο, από τα πέταλα, τις κερκίδες ως τα επίσημα και τις σουίτες…

Αλλάξτε το ή κλείστε το!

Οι ακρότητες θέλουν ακραίες λύσεις!

Από το ποδόσφαιρο, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα… Άρα από ποιον να περιμένουμε; Μόνο από το κράτος!

Ξέρω, ξεραθήκατε στα γέλια. Αναφέρομαι φυσικά σε ένα κράτος που θα δείξει κάποια στιγμή αποφασιστικότητα, που θα έχει την πολιτική βούληση, που δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος, που δεν θα αλλάζει τους νόμους για να ικανοποιήσει "ανθρώπους" με τριπλή ιδιότητα "φονιάς-οπαδός-ψηφοφόρος".

Επί της ουσίας, εδώ συζητάμε για το τι θα έπρεπε να γίνει και όχι τι πιστεύω ότι θα γίνει ή τι πιστεύουμε όλοι μας ή τι θα γίνει τελικά στην πραγματικότητα. Ασφαλώς και δεν τρέφω αυταπάτες: Τίποτα δεν θα γίνει!

Ένα "κανονικό" κράτος όμως, θεωρώ πως πρέπει να πράξει ως εξής:

Α) Κατάλυση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και ακραία παρέμβαση της πολιτείας, διακόπτοντας κάθε αγωνιστική δραστηριότητα επ’ αόριστον. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αποκλεισμός ομάδων από την Ευρώπη κλπ)…

Β) Λουκέτο σε όλους ανεξαιρέτως τους συνδέσμους οπαδών και κατάργησή τους με Νόμο! Έχει αποδειχτεί από τις εφόδους που γίνονται κατά καιρούς από την αστυνομία, ότι στους περισσότερους συνδέσμους κρύβεται ένα μικρό οπλοστάσιο, συνεπώς πρόκειται για χώρους που σε μεγάλο ποσοστό διαπράττονται παράνομες πράξεις και δεν πρέπει να λειτουργούν.

Γ) Αυστηρές ποινικές ευθύνες για τους ιδιοκτήτες και τα μέλη των Δ.Σ. των ΠΑΕ για περιπτώσεις πράξεων βίας από οπαδούς της ίδιας ΠΑΕ.

Δ) Η γηπεδική βία να χαρακτηριστεί ξανά "ιδιώνυμο αδίκημα" και να επανέλθει το αμετάτρεπτο της ποινής: δηλαδή να μην λαμβάνεται υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο, να μην μετατρέπεται η ποινή σε χρηματική και να μην δίνεται αναστολή. Η φυλάκιση να είναι υποχρεωτική και να είναι ολιγοήμερη, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Ε) Η αστυνομία να βρίσκεται και μέσα και έξω από το γήπεδο και να παρεμβαίνει. Καμία εμπιστοσύνη στις ΠΑΕ και στους σεκιουριτάδες.

ΣT) Να λειτουργήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε όλα τα γήπεδα το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και να γίνονται συλλήψεις επί τόπου. Σε όποιο γήπεδο δεν λειτουργεί το σύστημα, να μην ξεκινάει ο αγώνας!

Ζ) Ποινικές ευθύνες σε εκδότες, διευθυντές, δημοσιογράφους, οπαδικά σάιτ κλπ, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι παρακινούν σε πράξεις βίας μέσω των πρωτοσέλιδων, των άρθρων ή των σχολίων τους.

Σας φαίνονται ακραία όλα αυτά; Είναι ακραία! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Κεφαλογιάννης: Οι νταήδες των γηπέδων

Αναβολή όλων των πρωταθλημάτων λόγω του θανάτου του Κατσούλη

Πέθανε ο τραυματίας φίλαθλος του Εθνικού

Τα συλλυπητήρια για το θάνατο του φίλου του Εθνικού

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις Εθνικού και Ηροδότου

News 24/7

24MEDIA NETWORK